Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Σλοβακία: Στηρίζει την Ουκρανία στο ζήτημα της ένταξης στην ΕΕ

Την στήριξή του στο Κίεβο δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, αναφορικά με την διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, επισημαίνοντας ωστόσο την αντίθεσή του στις φιλοδοξίες του Κιέβου για προσχώρηση στο ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Ντενίς Σμιχάλ, στην πόλη Ούζχοροντ.

Χθες Τρίτη, είχε προκαλέσει αίσθηση μια δήλωση του πρωθυπουργού της Σλοβακίας ότι «δεν γίνεται πόλεμος στο Κίεβο», παρότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει πυραυλικές επιθέσεις στην περιοχή λίγες μόλις ώρες νωρίτερα.

«Με εξέπληξε, και θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον πρωθυπουργό Σμίχαλ, που μπορέσαμε να ανταλλάξουμε διαφορετικές απόψεις σε μια εποικοδομητική και φιλική ατμόσφαιρα», είπε ο Φίτσο σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του μετά τη συνάντηση. Επανέλαβε ότι δεν πιστεύει πως ο πόλεμος που ξέσπασε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πριν από δύο χρόνια, μπορεί να τερματιστεί με στρατιωτικά μέσα. Χαιρέτισε το ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρότι το χαρακτήρισε μη ρεαλιστικό.

Αφότου ανέλαβε καθήκοντα τον Οκτώβριο, ο σλοβάκος πρωθυπουργός διέκοψε τη στρατιωτική βοήθεια της χώρας του προς την Ουκρανία, ενώ οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκαν εξαιτίας εμπρηστικών σχολίων του Φίτσο, ο οποίος αμφισβήτησε την κυριαρχία της Ουκρανίας και έκρινε ότι το Κίεβο θα έπρεπε να επιδιώξει συμβιβασμό με τη Μόσχα – ακόμη και με εδαφικές παραχωρήσεις – για τον τερματισμό του πολέμου.

Στο κοινό δελτίο Τύπου για τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από την ουκρανική κυβέρνηση, αναφέρεται ότι Σμίχαλ και Φίτσο διαβεβαίωσαν ότι οι χώρες τους σκοπεύουν «να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης», ενώ υπογραμμίζεται ο «σεβασμός στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Η Σλοβακία είναι μια από τις πιο φιλορωσικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο πρωθυπουργός Φίτσο αντιτίθεται στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Μόσχας μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ