Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ένα βήμα μπροστά και μετά δύο πίσω. Όλοι θέλουν τη διεύρυνση και στο τέλος κανείς δεν τη θέλει. Να ψηφίσουν περισσότεροι από τους 170.000 που ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα στις προηγούμενες εκλογές είναι ο στόχος, αλλά αυτό να γίνει χωρίς να ψηφίσουν φίλοι του κόμματος, μόνο τα μέλη. Και μετά θα τετραγωνιστεί ο κύκλος…
Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ
Μπλόκο στην ψήφο φίλων στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ!
Το προφίλ και οι άγνωστες ιστορίες των τεσσάρων υποψηφίων για την καρέκλα του Προέδρου.
Για τις εσωκομματικές εκλογές αποφάσισαν:
– Διοργάνωση μεγάλης επικοινωνιακής καμπάνιας από το κόμμα για τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων μελών στην εκλογική διαδικασία, μετά τον Δεκαπενταύγουστο.
– Αναπαραγωγή των θέσεων και των δράσεων των 4 υποψηφίων από τα κομματικά μέσα του ΣΥΡΙΖΑ και μετάδοση των Δελτίων Τύπου των υποψηφίων και μέσω του Γραφείου Τύπου κόμματος και των κομματικών ΜΜΕ.
– Συντονισμό των προγραμμάτων των 4 υποψηφίων κεντρικά από το κόμμα, ώστε για παράδειγμα να μη συμπίπτουν οι περιοδείες και οι θεματικές εκδηλώσεις τους.
– Διοργάνωση εκδηλώσεων με πόρους του κόμματος, αλλά και σχετικών προωθητικών δράσεων, με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής στις κάλπες.
Για το θέμα της διεξαγωγής του ντιμπέιτ, δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση του Νίκου Παππά για τη διεξαγωγή δύο ντιμπέιτ, με το πιθανότερο να πραγματοποιηθεί ένα ντιμπέιτ πριν από τις εσωκομματικές εκλογές με κανάλι φιλοξενίας την ΕΡΤ.
Διχογνωμία καταγράφηκε και στο θέμα των «φίλων», δηλαδή του ανοίγματος της διαδικασίας στην κοινωνία, χωρίς την προϋπόθεση εγγραφής στο κόμμα, καθώς κάτι τέτοιο προϋποθέτει αλλαγή από το έκτακτο Συνέδριο του κόμματος και όχι από το διαρκές, που θα προηγηθεί της εσωκομματικής διαδικασίας. Παρότι θετική σε μια τέτοια προοπτική εμφανιζόταν ιδιαίτερα η Έφη Αχτσιόγλου, εντούτοις προκρίθηκε η διαδικασία να κινηθεί με τον ίδιο τρόπο που εξελίχθηκε στην εκλογή του Αλέξη Τσίπρα πέρυσι τον Μάιο, θέση την οποία διατύπωσε ο Ευ. Τσακαλώτος.
Έφη Αχτσιόγλου, από «Ελληνίδα Βελκουλέσκου»… «Ελληνίδα Σάνα Μαρίν»
Ήταν μόλις 31 ετών, πίσω στο 2016, όταν η Έφη Αχτσιόγλου από συνεργάτιδα του Γιώργου Κατρούγκαλου έγινε εξωκοινοβουλευτική υπουργός. Ευγενική, σοβαρή, λιγομίλητη, μεθοδική, τυπική και ανέκφραστα αυστηρή, την αποκάλεσαν τότε ελληνικό αντίγραφο της δέκα χρόνια μεγαλύτερής της Ρουμάνας εκπροσώπου του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, γνωστότερης ως «Δρακουλέσκου».
Από μικρή ήταν παντού πρώτη. Σημαιοφόρος σε γυμνάσιο και λύκειο. Άριστη στη Νομική και στα 30 της είχε ήδη μεταπτυχιακό, διδακτορικό, δικηγορικό γραφείο, επιστημονική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο, θέση στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και δύο υποψηφιότητες με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, συμμετοχή στα Διοικητικά Συμβούλια ΟΑΕΔ και ΑΣΕΠ, διεύθυνση υπουργικού γραφείου και υπουργικό θώκο. Και όλα τα έκανε πολύ γρήγορα. Το διδακτορικό της μόλις σε τρία χρόνια. Έγινε η πιο μικρή σε ηλικία υπουργός. Τώρα θέλει να γίνει η πιο μικρή σε ηλικία γυναίκα πρόεδρος και να είναι αυτή που θα αντικαταστήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πρωθυπουργικό θώκο, κάνοντας εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα εξουσίας. Και αν τα καταφέρει από «Ελληνίδα Βελκουλέσκου» θα γίνει «Ελληνίδα Σάνα Μαρίν» -πρώην «ροκ πρωθυπουργός» της Φινλανδίας- με την οποία έχει κάτι κοινό: Είναι γεννημένες την ίδια χρονιά, το 1985. Γέννημα-θρέμμα των Γιαννιτσών του Νομού Πέλλας, η Ευτυχία Αχτσιόγλου μεγάλωσε σε σχετικά εύπορο οικογενειακό περιβάλλον, αφού είναι κόρη του μάχιμου δικηγόρου με ειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο Θέμη Αχτσιόγλου και της παιδιάτρου Ροδής Ντιούδη. Τους έχει κάνει ευτυχισμένους γονείς και ευτυχισμένους παππού και γιαγιά.
Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο κομμουνιστής ανιψιός του αντικομμουνιστή στρατηγού
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θεωρείται ο πιο αριστερός από τους τέσσερις υποψηφίους για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά είναι περισσότερο αστός απ’ όλους. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γεννήθηκε το 1960 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και μεγάλωσε στο Λονδίνο. Σπούδασε Οικονομικά, Πολιτική και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Οικονομικά της Ανάπτυξης στο Σάσεξ και ολοκλήρωσε το Διδακτορικό του στα Οικονομικά στην Οξφόρδη το 1989.
Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Κεντ και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2010 ανέλαβε τη θέση του καθηγητή Οικονομικής Επιστήμης στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα πεδία της μακροοικονομίας, των οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της πολιτικής οικονομίας και της φιλοσοφίας των κοινωνικών επιστημών. Το τελευταίο του βιβλίο στην ελληνική γλώσσα, μαζί με τον Χρήστο Λάσκο, είναι το «Χωρίς Επιστροφή: Καπιταλιστικές κρίσεις, κοινωνικές ανάγκες, σοσιαλισμός». Στα χρόνια της Οξφόρδης ήταν που ήρθε σε επαφή και με άλλους Έλληνες οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στην πολιτική σκηνή τα τελευταία χρόνια. Ένας από αυτούς ήταν και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με τον οποίο, μάλιστα, συνεργάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, δημοσιεύοντας το 1994 στην Ελληνική Οικονομική Επιθεώρηση κοινό άρθρο με θέμα τις επενδύσεις σε τέσσερις ευρωπαϊκές οικονομίες. Το 1993, σε ηλικία 33 ετών, αποφασίζει να επιστρέψει στην πατρίδα του και να μείνει μόνιμα στην Ελλάδα, και το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν εντατικά μαθήματα ελληνικών, ώστε, να «ξεφορτωθεί» τη βαριά βρετανική προφορά. Μαζί του ήρθε και η Σκωτσέζα σύζυγός του και σύντροφος από τα φοιτητικά του χρόνια, Χέδερ Ντενίζ Γκίμπσον. Είχε ριζοσπαστικές ιδέες από μικρός και κάποτε είχε δηλώσει: «Είμαι κομμουνιστής». Ο θείος του, στρατηγός Θρασύβουλος Τσακαλώτος, ήταν φανατικός αντικομουνιστής. Είχε οδηγήσει τα τακτικά στρατεύματα εναντίον τον κομμουνιστών ατάκτων στα Δεκεμβριανά. Αν ψάξουμε να βρούμε σε ποιους οφείλεται το γεγονός ότι η Ελλάδα έμεινε στη Δύση και δεν πέρασε στη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης, ένας από τους πρωταγωνιστές ήταν ο στρατηγός Τσακαλώτος.
Νίκος Παππάς ο καταδικασμένος κολλητός του Αλέξη Τσίπρα
Για πολλά χρόνια ο Νίκος Παππάς ήταν το alter ego του Αλέξη Τσίπρα. Μαζί από παιδιά. Κάποτε τον ήξεραν λίγοι στα στέκια της Αριστεράς. Από το 2012, όμως, όταν άρχισε να διαφαίνεται ο καλπασμός του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία, έγινε σημαντικός και πολύ γνωστός. Όσοι ήθελαν να αποκτήσουν επαφή με τον μελλοντικό πρωθυπουργό ήξεραν ότι έπρεπε να προσεγγίσουν τον Νίκο Παππά. Επιχειρηματίες, εκδότες και κάθε είδους παράγοντες συναντούσαν εκείνον. Και αυτός με μεγάλη προθυμία αναλάμβανε και απολάμβανε να… παίζει μπάλα Ο Τσίπρας τον πήρε μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου, κάνοντάς τον υπουργό Επικρατείας και εξακολουθώντας να μην κάνει βήμα χωρίς αυτόν. Τόσο, που πολλοί αποκαλούσαν σκωπτικά την κυβέρνησή του «κυβέρνηση Τσίπρα – Παππά» ή, ακόμα χειρότερα, «Παππά – Τσίπρα». Κατόπιν χάθηκε το μέτρο. Τα περίεργα ταξίδια στη Βολιβία, οι περίεργες συναντήσεις με επιχειρηματίες, τα ηχογραφημένα ντοκουμέντα, η αποτυχία του σχεδίου ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης τον «ξεδόντιασαν». Οι φιλοδοξίες του Νίκου Παππά άρχισαν να μην έχουν όρια, όπως τα «λάφυρα» της εξουσίας να μην είναι αρκετά. Η μεγαλύτερη εμμονή του, λένε, ήταν πάντα ο έλεγχος των ΜΜΕ. Εκείνη την περίοδο ο Νίκος Παππάς, σύμφωνα με τους πρώην συντρόφους του, ένιωθε άτρωτος. Μέχρι και μπουζούκια άνοιξαν Δευτέρα το βράδυ κατ’ εντολή του για να γιορτάσει με τον Πάνο Καμμένο τη νίκη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Ακολούθησαν οι αποκαλύψεις για τις σχέσεις με τον καταδικασμένο ταμία του ΑΚΕΛ, το «περούκα gate» στη Νέα Υόρκη και μετά ήρθε η πτώση. Αρχικά ο Παππάς βρέθηκε εκτός Μαξίμου και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την εξουσία ήταν αυτός που οδηγήθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο και καταδικάστηκε.
Για τον ίδιο, που πάντα παραμένει φιλόδοξος, η νίκη και η ανάδειξη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μία προσωπική ρεβάνς. Το σχέδιό του: Να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ΠΑΣΟΚ, σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, κάτι που δεν κατάφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Και γι’ αυτό είναι έτοιμος να συγκρουστεί με όλους τους παλαιούς ριζοσπάστες αριστερούς.
Στέφανος Τζουμάκας, o θυμωμένος πρώην πασοκτζής που τον κυνηγούσαν θυμωμένοι αριστεροί
Στα 77 χρόνια ο Στέφανος Τζουμάκας, πάντοτε μαχητικός πολιτικός, μοιάζει πιο θυμωμένος από ποτέ. Συστρατεύτηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019, μετά από κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα, και τώρα θέλει να γίνει και αρχηγός. Αγωνιστής στο αντιδικτατορικό κίνημα, φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, διετέλεσε πρόεδρος της ΕΦΕΕ και Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Από το 1981 έως το 2007 ήταν βουλευτής Β΄ Αθηνών και το ίδιο διάστημα διετέλεσε υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (1986-1988), υφυπουργός Παιδείας (1988), υπουργός Εργασίας (1995-1996) και υπουργός Γεωργίας (1996-1998). Για πολλά χρόνια ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου.
Ως υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών είχε γίνει γνωστός για τη σύγκρουσή του με ορισμένες προνομιούχες ομάδες της Ολυμπιακής Αεροπορίας, για τις οποίες χρησιμοποίησε τον όρο «ρετιρέ», που βρήκε μεγάλη απήχηση. Στις 12 Ιανουαρίου 2011 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Στις 24 Ιουλίου του 2013 ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, υπογράφοντας Δελτίο Τύπου ως «Πρωτοβουλία για την Ίδρυση Σοσιαλιστικού Κόμματος», το οποίο στην πορεία μετονομάστηκε σε Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το κόμμα συμμετείχε στις ευρωεκλογές του 2014 συγκεντρώνοντας 11.062 ψήφους, που αντιστοιχούν στο 0,19% των εγκύρων ψήφων. Πόσοι θυμούνται άραγε ότι ο Στέφανος Τζουμάκας είχε πέσει θύμα προπηλακισμών το 2011 και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Σε σχετικό ρεπορτάζ αναφέρονται τα εξής: Κακήν κακώς αποχώρησε από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Τζουμάκας, από διαμαρτυρόμενους φοιτητές και συγκεντρωμένους που φώναζαν συνθήματα κατά του ΠΑΣΟΚ και των στελεχών του. Σε λάθος εποχή είναι αγανακτισμένος ο Τζουμάκας. Τότε, όταν τον προπηλάκισαν, θα είχαν μεγαλύτερη απήχηση αυτά που λέει τώρα…