«Τι έκανες στον πόλεμο, μπαμπά;». Καταπληκτική ταινία του 1966 σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Μπλέικ Έντουαρντς των μεγάλων επιτυχιών (Ροζ Πάνθηρας κ.λπ.). Όμως, η ταινία δεν είναι το αντικείμενο του κειμένου που διαβάζετε. Αντιθέτως, είναι η θητεία των πολιτικών, όπερ σημαίνει «τι έκανες στον στρατό;» ή και «κοίτα τι έκανες…», όπως έλεγε κάποτε η Σεμίνα ∆ιγενή.
Ρεπορτάζ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗΣ
Ημερολόγιο θητείας γνωστών πολιτικών με αφορμή τη στράτευση του γιου του πρωθυπουργού
Αφορμή για το ρεπορτάζ στάθηκε το γεγονός ότι ο γιος του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, επέλεξε να ολοκληρώσει την στρατιωτική του θητεία πριν από το μεταπτυχιακό του (πιθανόν λόγω της πανδημίας που σαρώνει τον πλανήτη) και εχθες επρόκειτο να «ορκιστεί» στρατιώτης σε μονάδα πυροβολικού στον Έβρο.
νΣτις Φέρες. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο γιος του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα παραμείνει μετά την ολοκλήρωση της βασικής του εκπαίδευσης στην 31η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού, στο στρατόπεδο «Βογιατζή» της Καβησού Φερών.
Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» παρουσιάζει το στρατιωτικό παρελθόν των πολιτικών μας. Των ανδρών φυσικά, αφού για τις γυναίκες δεν προβλέπεται υποχρεωτική στράτευση και μέχρι τώρα δεν έχουμε απόστρατη αξιωματικό ή υπαξιωματικό που να πολιτεύτηκε και αν μας ξεφεύγει κάποια ζητούμε συγγνώμη!
νΜπαμπάς αεροπόρος. Εν αντιθέσει με το γιό του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σμηνίτης στην Αεροπορία, που θεωρείται «βυσματούχα» θητεία κατά τη στρατιωτική ορολογία σε σχέση με τον Στρατό Ξηράς. Το μάθαμε, είδαμε και φωτογραφία, όταν «μία σειρά», δηλαδή, κάποιος που υπηρέτησε μαζί με τον σημερινό πρωθυπουργό, τον συνάντησε στην Τρίπολη σε περιοδεία και είχε μαζί του και τη σχετική φωτογραφία. Αρχές της δεκαετίας του ‘90 στην 124 ΠΒΕ. Η θητεία του, πάντως, ήταν δωδεκάμηνη.
νΜε βυσμα. Ο Αλέξης Τσίπρας υπηρέτησε τη δεκαετία του 2000 στο Ναυτικό. Υπάρχει και μία φωτογραφία του που βρίσκει όποιος θέλει στο ίντερνετ και μια άλλη που, δημοσίευσε καθημερινή εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας, από την ημέρα της ορκωμοσίας του. Κάποιοι…λένε ότι η δεύτερη ήταν προϊόν μοντάζ. Όπως και να έχει, ο Τσίπρας την Άνοιξη του 2003, είχε επιλεγεί να υπηρετήσει στο Στρατό Ξηράς, όμως κατάφερε να κάνει μετάταξη στο Πολεμικό Ναυτικό, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Παλάσκα στο Σκαραμαγκά. Εκεί, αφού πέρασε τη βασική εκπαίδευση διάρκειας 50 ημερών, τοποθετήθηκε στη διοίκηση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.
Την άνοιξη του 2004 χρησιμοποίησε ένα νόμο του Άκη Τσοχατζόπουλου, που έλεγε ότι αν είσαι στον στρατό και κατέβεις υποψήφιος βουλευτής παίρνεις προσωρινή απόλυση και επανέρχεσαι μετά. Έτσι, πήρε αναβολή κατεβαίνοντας υποψήφιος και μετά τις εκλογές ξαναγύρισε στις τάξεις του Ναυτικού. Αλλά ήταν τυχερός, καθώς η στρατιωτική θητεία είχε μειωθεί κατά τρεις μήνες και αντί να κάνει έξι, ολοκλήρωσε με τρεις μήνες και συνολικά υπηρέτησε 15 μήνες. Απολύθηκε στις 28 Ιουλίου 2004, δηλαδή λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Οι κακές γλώσσες λένε ότι έβαλε… βύσμα για να μην υπηρετήσει Στρατό Ξηράς. Τι μέσο; Φυσικά του ΠΑΣΟΚ, που τόσο κατηγόρησε αργότερα. Μάλιστα, τοποθετήθηκε στη διοίκηση του ΓΕΝ, στη λεωφόρο Μεσογείων, στην καρδιά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Στο βιβλίο «Ο Αλέξης στη Χώρα των Θαυμάτων» του Νίκου Λακόπουλου αναφέρεται η διήγηση του ίδιου του Τσίπρα:
«Είχα ένα γνωστό Πασόκο εκείνη την εποχή, στον οποίο τηλεφώνησα, αλλά αυτός τα ’κανε χειρότερα. Καλύτερα ήμουν πριν από το βύσμα! ∆εν μπορώ να πω ότι κακοπέρασα, αλλά εκείνη την εποχή αισθανόμουν ότι αν μ’ έπιανες από τη μύτη θα έσκαγα. Στο τέλος, όμως, στάθηκα τυχερός.
Είχα βρει ένα νόμο που είχε βγάλει τότε ο Τσοχατζόπουλος που έλεγε ότι αν είσαι στον στρατό και κατέβεις υποψήφιος βουλευτής παίρνεις προσωρινή απόλυση και επανέρχεσαι μετά. Κατέβηκα, λοιπόν, στις εκλογές – ήμουν ο πρώτος οπλίτης στην ιστορία του ελληνικού στρατού που είχε γίνει υποψήφιος βουλευτής.
Όταν επανήλθα στο Στρατό, είχε μειωθεί η θητεία από δεκαπεντάμηνο σε δωδεκάμηνο. Κι έτσι εκεί που χρώσταγα έξι μήνες για ν’ απολυθώ, χρώσταγα ξαφνικά τρεις! Άσε που είχε πέσει τρελό σύρμα στη μονάδα ότι ήμουν υποψήφιος βουλευτής κι από κει που με στέλνανε για αγγαρείες, μόνο προσοχές δεν μου βαράγανε!».
Πάντως, τη στρατιωτική στολή παραλλαγής τη φόρεσε ως πρωθυπουργός μαζί με τον τότε υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο.
νΣΤΑ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ. Σύμφωνα με τα αρχεία, ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν μαυροσκούφης, γραφέας αρμάτων στον στρατό. Παρουσιάστηκε το 1978 και απολύθηκε τον Αύγουστο του 1979 εξαγοράζοντας 16 μήνες θητείας προς 19.000 δραχμές. Τότε η θητεία ήταν 28 μήνες.
νΣαμαράς – Καραμανλής. Στο Ναυτικό υπηρέτησε και ο Αντώνης Σαμαράς. Όπως αναφέρουν ρεπορτάζ, παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 1976 και απολύθηκε το 1977 εξαγοράζοντας 21 μήνες θητείας προς 21.000 δραχμές (τότε). Την ίδια χρονιά που απολύθηκε από τον Στρατό εξελέγη και βουλευτής. Σε ηλικία μόλις 26 ετών. Στο Ναυτικό ήταν και ο Κώστας Καραμανλής. Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσιάστηκε το 1977 και απολύθηκε το 1979 έχοντας ειδικότητα του διαχειριστή εφοδιαστή.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί