Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

IIF-Σόιμπλε: Όχι σε νέο κούρεμα

Αρνητικοί σε νέο κούρεμα εμφανίζονται τόσο ο  Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσο και ο επικεφαλής για την Ευρώπη του IIF, Τζεφ Αντερσον.  Μάλιστα ο κύριος Άντερσον σε συνέντευξη που έδωσε στην Καθημερινή της Κυριακής τόνισε ότι: «με βάση τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, όπως τουλάχιστον τη διαβάζω εγώ, δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει «κούρεμα». Δεν θα γίνει αποδεκτό από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, ίσως και άλλων χωρών». Από την άλλη, εάν επεκτείνουν χρονικά το δάνειο και μειώσουν τα επιτόκια…  Ως λύση στο πρόβλημα του χρέους της χώρας μας βλέπει την επιμήκυνση των δανείων ώστε να αποπληρωθούν μετά από πολλά χρόνια.  Στην ερώτηση «Μα θα είναι βιώσιμο το χρέος; Μπορεί η Ελλάδα να έχει συνεχώς τέτοια πλεονάσματα», ο κύριος Άντερσον απάντησε:  Το σημαντικό ερώτημα είναι πότε θα χρειασθεί να αποπληρωθεί. Έπειτα από τριάντα χρόνια; Εάν η οικονομία αναπτύσσεται, μπορεί να επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 4,5%. Αν δεν αναπτύσσεται, τότε, φυσικά, έχετε δίκιο. Αλλά εάν γίνονται ιδιωτικοποιήσεις, μπορείτε να εισπράξετε τεράστια ποσά. Στο παρελθόν, επί μια δεκαετία, οι Ιταλοί εξασφάλιζαν κάθε χρόνο 1% του ΑΕΠ από ιδιωτικοποιήσεις. Όλοι στην Ελλάδα πρέπει να χαράξουν, από κοινού, μια μακρόπνοη εθνική στρατηγική ανάπτυξης στην οποία θα δίνεται έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού απ’ όπου έχετε σημαντικά οφέλη….
«Η Ελλάδα θέλει περισσότερο χρόνο…»
Αρνητικός στο ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.  Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, τόνισε:« Η Ελλάδα έχει μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι οι άλλες χώρες της κρίσης και για τον λόγο αυτό θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο μέχρι να σταθεί στα δικά της πόδια. Με αυτό το δεδομένο είπαμε κατά την έγκριση του τρέχοντος προγράμματος και το επαναλάβαμε πριν από τις εκλογές ότι στα μέσα του 2014 θα δούμε εάν θα πρέπει να στηρίξουμε εκ νέου την Ελλάδα, μετά την εκπνοή του παρόντος προγράμματος, στο τέλος του 2014, εφόσον έχει εκτελέσει τις υποχρεώσεις της. Πρόκειται για ένα πολύ μικρότερο ποσό από αυτό που έχουμε δώσει στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος. Και δεν θα πρόκειται για κούρεμα του χρέους. Κάναμε ένα κούρεμα στα τέλη του 2011 – αρχές 2012 και αυτό φτάνει»
Στην ερώτηση πώς θα αποτρέψει το ενδεχόμενο να κυλίσει εκ νέου στην κρίση η Ευρώπη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απαντά, όπως αναφέρει η Deutsche Welle: «Με την συνεπή συνέχιση της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων. Οι χώρες της κρίσης θα πρέπει να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους και να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μόνο μια ανταγωνιστική Ευρώπη είναι ισχυρή και ανθεκτική στις κρίσεις».
Όσον αφορά τις υπερχρεωμένες τράπεζες, ο Σόιμπλε επισημαίνει ότι «η Ευρώπη θα έχει κανονισμούς ευθύνης, οι οποίοι θα προβλέπουν ότι στην περίπτωση που προκύψουν προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τους μετόχους και τους πιστωτές. Ο κυριότερος μας στόχος είναι να προστατεύσουμε τους φορολογούμενους και κυρίως τους Γερμανούς φορολογούμενους», τονίζει ο  υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ