Μόλις μια μέρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο για την Ελλάδα σχετικά με το προσφυγικό, έρχεται το Βερολίνο να δηλώσει για ακόμη μια φορά την σκληρή της θέση απέναντι στη χώρα μας… «Καμία σύνδεση του προσφυγικού με τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας» διαμηνύει το Βερολίνο, μια γραμμή που εκφράζει τις απόψεις πολλών στην Ευρώπη παρά την όποια διάθεση της γερμανικής κυβέρνησης που εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες ότι θέλει να δώσει παραχωρήσεις για να κλείσει η αξιολόγηση αλλά και τις πρόσφατες εκκλήσεις του Μάρτιν Σουλτς να δοθεί στην Αθήνα περισσότερος χρόνος για τις μεταρρυθμίσεις.
«Η προσφυγική κρίση και το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα δεν πρέπει να μπλέκονται» δήλωσε εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν ρωτήθηκε για την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε να δοθεί περισσότερη ευελιξία στην Ελλάδα.
Η ιδέα εξάλλου για κάποια διευκόλυνση στο δημοσιονομικό δεν βρίσκει πολλούς συμμάχους στην Ευρώπη παρά τις προσφυγικές ροές.
Την πρόταση απέρριψε και ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του μεγαλύτερου μπλοκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Όποιος προσπαθεί να παρακάμψει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας με πρόσχημα την προσφυγική κρίση, παίζει με τη φωτιά. Οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν πρέπει να αποδυναμωθούν. Κι αυτό ισχύει και για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα» δήλωσε ο Βέμπερ.
Ο Μάρτιν Σουλτς, μέλος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών και πρόεδρος του Κοινοβουλίου, είχε ταχθεί υπερ μιας τέτοιας λύσης, με την αιτιολογία ότι η προσφυγική κρίση επηρεάζει περισσότερο την Ελλάδα απ’ ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκαλώντας πρόσθετο βάρος στον προϋπολογισμό της.«Επομένως θα πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά το έλλειμμα» όπως είχε δηλώσει ο Σουλτς.
Το προσφυγικό και η πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδας θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής τη Δευτέρα, ωστόσο, δεν διαφαίνεται κάποια προσπάθεια σύνδεσης των δύο θεμάτων ούτε από την ελληνική κυβέρνηση.
Σε συνέντευξή του στην γερμανική Bild το Σάββατο, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η προσφυγική κρίση δεν πρέπει να συγχέεται με τις διαπραγματεύσεις για την κρίση χρέους.