Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Σοκ από την υποβάθμιση του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου – Στο 1:1 η ισοτιμία

Η κίνηση της Τράπεζας της Ελβετίας να άρει τη στήριξη της ισοτιμίας του φράγκου έναντι του ευρώ (1 ευρώ = 1,20 ελβετικά φράγκα) προκαλεί σοκ και δέος.

Η μέχρι χθες ισοτιμία ήταν: 1 ευρώ = 1,20 ελβετικά φράγκα, ή αλλιώς 1 ελβετικό φράγκο = 0,805 ευρώ.

Η ισοτιμία ευρώ – φράγκου έχει υποχωρήσει σχεδόν στο 1 προς 1 λίγη ώρα μετά την επίσημη ανακοίνωση με το ελβετικό νόμισμα να ενισχύεται κατά 25% περίπου.

Η πρώτη απτή επίπτωση επιβαρύνει όσους έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Υπολογίζεται ότι πρόκειται για περίπου 65.000 «εγκλωβισμένους» δανειολήπτες που πήραν στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό νόμισμα και οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν τώρα ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Κάτι που σημαίνει ότι αυτομάτως και το άληκτο Κεφάλαιο προς αποπληρωμή των δανειοληπτών αυξάνεται κατά το αντίστοιχο ποσοστό της ανατίμησης του φράγκο, σε μία περίοδο μάλιστα που η κρίση στη χώρα μας έχει πλήξει σημαντικά τα εισοδήματα τους. Παράλληλα αναμένεται από τον επόμενο μήνα κιόλας σημαντική αύξηση στις δόσεις των δανείων τους ενώ ήδη από τραπεζικά στελέχη εκφράζεται ο φόβος για τον κίνδυνο σημαντικής αύξησης των κόκκινων δανείων σε φράγκο.

Υπενθυμίζεται ότι τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο είχαν κάνει την εμφάνισή τους το 2006 και διαφημίστηκαν έντονα τόσο το 2007 όσο και το 2008, λόγου του χαμηλού επιτοκίου libor της περιόδου στο 2% – 2,5%, όταν το ευρωπαϊκό επιτόκιο κυμαίνονταν αντίστοιχα στο 3,6% – 5%. Την ίδια περίοδο (αρχές 2007) η ισοτιμία ελβετικού φράγκου σε σχέση με το ευρώ ήταν στο 1,610 και έτσι κάποιος που έπαιρνε δάνειο σε ξένο νόμισμα ωφελούνταν τόσο από το χαμηλό επιτόκιο όσο και από το αδύναμο ελβετικό φράγκο σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα.

Η οικονομική κρίση που είχε ως αποτέλεσμα την ισχυροποίηση του ελβετικού φράγκου, οδήγησε την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να επιβάλει τον Σεπτέμβριο του 2011 πλαφόν στην ισοτιμία του νομίσματος σε σχέση με το ευρώ στο 1,20 και έκτοτε όσοι είχαν πάρει ήδη δάνειο, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη σταθεροποίηση της οφειλής τους, παρά το γεγονός ότι συνέχισαν να καταβάλλουν κανονικά τις μηνιαίες δόσεις τους.

Ανοδική αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας (Swiss National Bank (SNB) ότι τερματίζει την πολιτική της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου, η ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά εμφανίζεται να ανακάμπτει.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης “Stoxx Europe 600 Index” σημείωσε άνοδο 3,8% στις 352.55 μονάδες στην αγορά του Λονδίνου,αντισταθμίζοντας απώλειες έως και 2% που κατέγραφε νωρίτερα. Αντίθετα, ο δείκτης της ελβετικής αγοράς “Swiss Market Index” καταγράφει απώλειες 7,1%, σημειώνοντας έτσι την μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρησή του από το 2008.

Το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ελβετίας (SNB) εγκατέλειψε την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία των 1,20 ελβετικών φράγκων έναντι του ευρώ, σήμερα, τερματίζοντας μια πολιτική τριών ετών που στόχο είχε να προστατεύσει την οικονομία της χώρας έναντι της ευρωπαϊκής κρίσης κρατικού χρέους. Η κεντρική τράπεζα της χώρας, επίσης, μείωσε το επιτόκιο σε καταθετικούς λογαριασμούς όψεως που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο χρηματικό όριο.

Ελβετία: Πτώση 12,04% καταγράφει ο κυριότερος χρηματιστηριακός δείκτης της χώρας

Απώλειες 12,04% καταγράφει ο δείκτης SMI του χρηματιστηρίου της Γενεύης, ο οποίος παρακολουθεί την πορεία 20 μετοχών εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, μετά την αιφνιδιαστική εγκατάλειψη της πολιτικής της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας του φράγκου από την κεντρική τράπεζα της χώρας

Συγκεκριμένα, ο SMI διαμορφώνεται στις 8.093,81 μονάδες, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας (Swiss National Bank (SNB) ότι τερματίζει την πολιτική της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, το ελβετικό φράγκο σημείωσε άνοδο 30% φθάνοντας έως και το επίπεδο των 0,8052 ελβετικών φράγκων έναντι του ευρώ.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ