Συναγερμός έχει σημάνει σε περιοχές της Θεσσαλίας από την επιδημία της πανώλης που πλήττει κτηνοτροφικές μονάδες με αιγοπρόβατα, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα να κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη επιχείρηση εντοπισμού κρουσμάτων και ιχνηλάτησης που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα.
Της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΧΡΥΣΙΚΑΚΗ
-ΕΔΕ για τη φρικτή θανάτωση τους εξαιτίας της Πανώλης ζήτησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας
– Το κόλπο των ελληνοποιημένων ζώων έφερε την καταστροφή στη Θεσσαλία
– Ο πλημμελής έλεγχος και η αδιαφορία των Αρχών άνοιξαν την…κερκόπορτα στην νόσο
Η εισαγόμενη πανώλη που θερίζει τις κτηνοτροφικές μονάδες έως και σήμερα περιορίζεται γεωγραφικά στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, με το επίκεντρο να είναι η Λάρισα και η Καλαμπάκα.
Τι είναι
Σίγουρα στο άκουσμα της λέξης πανώλη το μυαλό ανακαλεί την πανδημία που έλαβε χώρα προ πολλών ετών και σε διαφορετικές περιόδους και επέφερε τον μαρτυρικό θάνατο στους ανθρώπους. Σε ό,τι αφορά όμως τα αιγοπρόβατα πρόκειται για έναν ζωονόσο ιό που μεταδίδεται από αιγοπρόβατο σε αιγοπρόβατο. Η αντοχή του ιού στην επαφή με το οξυγόνο διαρκεί 72 ώρες, ενώ σε ό,τι αφορά τη μεταδοτικότητα παραμένει ενεργή για 21 ημέρες, όπου και βγάζει τα συμπτώματα σε υγιή ζώα.
Πώς εισήχθη
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα κρούσματα της πανώλης επί ελληνικού εδάφους προέκυψαν από την αχαλίνωτη εισαγωγή ζώων από τη Ρουμανία, και συγκεκριμένα από την Κωνστάνζα και την Τούλτσια, χωρίς να έχουν ελεγχθεί κατά την εισαγωγή τους τα υγειονομικά πρωτόκολλά τους λόγω της υποστελεχωμένης κτηνιατρικής υπηρεσίας.
Η πανώλη μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από συγκεκριμένους εισαγωγείς – εμπόρους της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με πηγές της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», οι αναφορές ότι η πανώλη εισήλθε στην Ελλάδα από εμπόρους του Έβρου ή από την Τουρκία είναι ανακριβείς και επιχειρούν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη.
Μεγαλέμποροι της Θεσσαλίας που διατηρούν φάρμες και σφαγεία, ο ένας σε περιοχή έξω από τη Λάρισα και ο άλλος στην περιοχή της Καλαμπάκας, οι οποίοι συνεργάζονται με εμπόρους και σούπερ μάρκετ σε όλη την Ελλάδα, προχώρησαν σε εισαγωγές χιλιάδων ζώων χωρίς να υπάρχουν τα υγειονομικά πιστοποιητικά, και περνώντας τα σύνορα κατέληξαν στον τελικό προορισμό χωρίς να ελεγχθούν από καμία υπηρεσία υγειονομικού – κτηνιατρικού ενδιαφέροντος. Ήδη το βράδυ της Τετάρτης εντοπίστηκαν δύο κρούσματα, το ένα στο Συκούριο των Τεμπών και το άλλο στη Φαρκαδώνα μεταξύ Τρικάλων και Λάρισας, σε δύο φάρμες εκπάχυνσης.
Άλλωστε, η περίοδος του καλοκαιριού ενδείκνυται για την εμπορία αιγοπροβάτων λόγω τεράστιας ζήτησης ελέω Δεκαπενταύγουστου και των πανηγυριών που θέλουν τα αιγοπρόβατα να διατηρούν την πρωτοκαθεδρία των γευστικών εθίμων στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θεωρείται πλέον πιθανό να έχουν ήδη διοχετευτεί στην αγορά σφαγιασμένα ζώα επιμολυσμένα από την πανώλη, καθώς ο ένας εκ των εισαγωγέων ήδη είχε σφαγιάσει ζώα πριν από την εκδήλωση των κρουσμάτων. Η εγκυρότητα αυτής της πληροφορίας ωστόσο δύναται να διευκρινιστεί μέσω των ελέγχων των κτηνιατρικών υπηρεσιών, να ζητηθεί από τους Θεσσαλούς εισαγωγείς να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα των εισαγωγών και από τις ημερομηνίες των εισαγωγών να βρεθεί το σύνολο των εισαχθέντων αρνιών. Το κράτος, η ίδια υπηρεσία θα καταμετρήσει τον αριθμό των ζώντων ζώων βάσει των τιμολογίων εισαγωγών και των εναπομεινάντων στις εγκαταστάσεις των αντίστοιχων εισαγωγέων. Ο αριθμός των ζώων που εισάγονται καταχωρίζεται αυτομάτως στην πλατφόρμα του υπουργείου Οικονομικών, VIES.
Η εισαγωγή γίνεται από Έλληνες εκτροφείς – εμπόρους, αλλά όχι κτηνοτρόφους. Οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες εισάγουν τα αρνιά από τη Ρουμανία προκειμένου να κάνουν εκπάχυνση, μια διαδικασία αύξησης του βάρους -άρα και της τιμής πώλησης-, ενώ παράλληλα γίνεται και άμεση σφαγή. Δηλαδή κάθονται σε στάβλο για δέκα ώρες και στη συνέχεια σφάζονται. Αυτή, άλλωστε, είναι και η γνωστή ελληνοποίηση των αιγοπροβάτων.
Οι ελληνοποιήσεις
Η εισαγωγή των αιγοπροβάτων γίνεται με τον εξής τρόπο: εκατοντάδες αιγοπρόβατα φορτώνονται σε φορτηγά -που αποκαλούνται «ζωάδικα»- και εισέρχονται από τον Προμαχώνα χωρίς τον δέοντα έλεγχο ελέω της υποστελέχωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών. Στη συνέχεια όταν τα ζώα εισάγονται σφαγμένα τοποθετείται κόκκινη σφραγίδα που αναφέρει τη χώρα προέλευσης. Ωστόσο και λόγω κενού στη νομοθεσία, σύμφωνα με επαγγελματίες του είδους που μιλούν στην «Μ», η ελληνοποίηση επιτυγχάνεται όταν οι εισαγωγείς – έμποροι εισάγουν στη χώρα μας ζωντανά τα αιγοπρόβατα, και μετά από λίγες ώρες τα σφαγιάζουν επί ελληνικού εδάφους, όπου είτε ο εκτροφέας είτε η κτηνιατρική υπηρεσία βάσει νόμου χρησιμοποιεί την μπλε σφραγίδα όπου αναγράφεται η χώρα. Όταν όμως επί παραδείγματι εισάγονται 1.000 αρνιά από τη Ρουμανία σφαγιασμένα, φέρουν την κόκκινη σφραγίδα. Τα αιγοπρόβατα που εισέρχονται στην Ελλάδα ζωντανά από το εξωτερικό με σκοπό την πάχυνση ή τη σφαγή στη χώρα φέρουν στη σφραγίδα το μπλε χρώμα. Αναγράφεται η χώρα προέλευση, μεν, με μικρά γράμματα, όπου τεχνηέντως λόγω του ψύχους και της υγρασίας κατά τη μεταφορά τους αλλοιώνονται τα στοιχεία.
Η ειδοποιός διαφορά που δεν ανιχνεύεται ωστόσο διά γυμνού οφθαλμού είναι ότι στην μπλε σφραγίδα πρέπει να αναγράφεται η Ελλάδα όταν πρόκειται για ντόπιο ζώο. Το οξύμωρο είναι ότι χρησιμοποιείται η ίδια σφραγίδα χρώματος μπλε και για τα ντόπια ζώα αλλά και για τα εισαγόμενα που σφαγιάζονται στη χώρα μας.
Η μπλε σφραγίδα όμως δεν είναι ευδιάκριτη μέσα από το ψυγείο όπου λόγω υδρατμών αλλοιώνεται το χρώμα και δεν διακρίνεται η χώρα προέλευσης. Έτσι ο καταναλωτής βλέπει μπλε χρώμα και νομίζει ότι είναι ελληνικό.
Χιλιάδες θανατώσεις
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά στα χωριά Δομένικο και Αμούρι του Δήμου Ελασσόνας, έχουν θανατωθεί ζώα παραγωγής γάλακτος, ενώ την ίδια τύχη είχαν τα ζώα σε μονάδα εκπάχυνσης στο χωριό Δαμάσι.
Μέχρι την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ, 8.000 αρνιά εκπάχυνσης, που έχουν εισαχθεί από τη Ρουμανία από 8 κτηνοτροφικές μονάδες, έως τώρα έχουν θανατωθεί, ενώ περίπου 6.000 πρόβατα, παραγωγικά ζώα επίσης, έχουν θανατωθεί.
Παράλληλα, όπως σημείωσε μιλώντας στην «Μ» ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, «έως σήμερα έχουν ιχνηλατηθεί πάνω από 300.000 αιγοπρόβατα, ενώ την προσεχή Τετάρτη θα έχει ολοκληρωθεί η δειγματοληψία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει στηθεί ποτέ σε κράτος μεταξύ περιφέρειας και Αρχών για τον εντοπισμό των κρουσμάτων και την άμεση λήψη μέτρων. «Έως αυτή τη στιγμή ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε πάνω από 800 κτηνοτροφικές μονάδες και τις προσεχείς ημέρες θα ολοκληρωθεί σε όλες», δηλώνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ενώ κάνει λόγο για τη θανάτωση άνω των 9.000 αιγοπροβάτων.
Ύποπτα κρούσματα
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπάρχουν φόβοι για ύπαρξη 3-4 κρουσμάτων πανώλης στον Δήμο Τεμπών, στα σύνορα με τον Τύρναβο. Έχει πραγματοποιηθεί δειγματοληψία, ενώ τα συμπτώματα που φέρουν τα ζώα προσομοιάζουν με αυτά της πανώλης. Το ρεπορτάζ βρίσκεται σε εξέλιξη…
ΤΑ ΕΘΑΨΑΝ ΖΩΝΤΑΝΑ! Αναβρασμός στις φιλοζωικές από τη βάναυση θανάτωση των προβάτων
Την ίδια ώρα, οργή έχει ξεσπάσει για την ανηθικότητα με την οποία αναγκάστηκαν σε μαρτυρικό θάνατο εκατοντάδες αιγοπρόβατα σε περιοχή των Τρικάλων με πρωτοβουλία και παρουσία της κτηνιατρικής υπηρεσίας, κατά παράβαση κάθε λογικής, κάθε επιστημοσύνης και κάθε μέτρου ηθικής. Η δε αυτή πράξη θεωρείται ιδιαιτέρως απειλητική για τη δημόσια ζωή. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε μέσω της δικηγόρου του κτηνοτρόφος, «τα αιγοπρόβατα θάφτηκαν στην ουσία ζωντανά χωρίς να τηρούνται οι απαραίτητες διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο, με αποτέλεσμα η δυσοσμία που αναδύεται στην περιοχή από τα σώματα των ζωντανών να αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».
Μάλιστα, οι αρμόδιες υπηρεσίες επιφόρτισαν τους κτηνοτρόφους να «ακινητοποιήσουν και να αναισθητοποιήσουν οι ίδιοι τα αιγοπρόβατα και στη συνέχεια να τα θάψουν στην κυριολεξία ζωντανά, χωρίς να έχει προηγηθεί η θανάτωσή τους, όπως έγινε σε άλλες κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.
Σύμφωνα με πηγές της «Μ», στην εν λόγω φρικώδη πράξη συνηγόρησαν οι κτηνίατροι κατά παράβαση του πρωτοκόλλου που ορίζει ρητά και κατηγορηματικά τη χρήση ειδικού εμβόλου που χρησιμοποιείται για την ομαλή μετάβαση του ζώου στον θάνατο, χωρίς να υποφέρει.
Στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησαν στη δικηγόρο του κτηνοτρόφου Χριστίνα Μητρονάτσιου πως «η θανάτωση των ζώων έπρεπε να γίνει για υγειονομικούς λόγους για την πρόληψη μετάδοσης της νόσου», ενώ παραδέχτηκαν «ότι η διαχείριση του περιστατικού στην κτηνοτροφική μονάδα έγινε με τελείως λανθασμένο τρόπο».
Σύμφωνα με τη δικηγόρο, αυτό «θα έπρεπε να απασχολήσει ιδιαίτερα τις τοπικές αρχές και το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να μην οδηγηθούμε στο ακραίο φαινόμενο αντί της αντιμετώπισης της απρόβλεπτης αυτής πανδημίας να έχουμε την εξάπλωση, μέσω επικίνδυνων υγειονομικών εστιών, σοβαρών ασθενειών που μπορούν να πλήξουν και τον άνθρωπο».
Την ίδια ώρα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας δήλωσε στην «Μ» ότι έχει ήδη ζητήσει τη διενέργεια Εσωτερικής Διοικητικής Εξέτασης – ΕΔΕ, προκειμένου να διερευνηθούν οι αιτιάσεις και οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτόν τον απάνθρωπο και φρικώδη χειρισμό της θανάτωσης των ζώων με πρωτοβουλία των υψηλόβαθμων στελεχών της κτηνιατρικής υπηρεσίας της περιφέρειας. Παράλληλα, ο περιφερειάρχης έχει ήδη προσφύγει στην Εισαγγελία Λάρισας από την περασμένη Πέμπτη, προκειμένου να διενεργηθεί έρευνα και να αποδοθούν ευθύνες κατά παντός υπευθύνου για την ύπαρξη των μολυσμένων ζώων στην Ελλάδα, ενώ τονίζει ότι «θέλει να ανακαλύψει την αλήθεια όσο ψηλά κι αν χρειαστεί να φτάσει».
Καταγγελίες
Η ακτιβιστική ομάδα Animal Rights Greece καταγγέλλει τη φριχτή θανάτωση των αιγοπροβάτων, ενώ συμπληρώνει ότι «ήδη έχουν θανατωθεί περισσότερα από 3.000 ζώα».
«Στα Τρίκαλα έθαψαν ζωντανά πρόβατα που νοσούσαν από πανώλη. Σύμφωνα με τις σχετικές καταγγελίες, αυτό έγινε διότι οι αρμόδιες υπηρεσίες επιφόρτισαν τους κτηνοτρόφους με το να ‘‘ακινητοποιούν και αναισθητοποιούν’’ οι ίδιοι τα αιγοπρόβατα και καθώς δεν είχαν το ειδικό ‘‘πιστόλι’’ για να σκοτώσουν τα πρόβατα αποφάσισαν να τα θάψουν ζωντανά, χωρίς να έχει προηγηθεί η θανάτωσή τους, όπως έγινε σε άλλες κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.
Στην περιοχή αναδύεται έντονη δυσοσμία από τα σαρκικά υγρά των αιγοπροβάτων, κάτι που εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Η σκόνη που έριξαν πάνω από τα ζώα είναι μαρμαρόσκονη, ενώ οι αρμόδιοι ήθελαν να ρίξουν τσιμέντο. Ήδη έχουν θανατωθεί περισσότερα από 3.000 ζώα», αναφέρεται στην ανάρτησή τους στο Instagram.
Ανησυχία
Σύμφωνα με τους τεχνολόγους τροφίμων που παρακολουθούν τη διαδρομή της διατροφικής αλυσίδας αλλά και τους γιατρούς – επιδημιολόγους, επί του παρόντος δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τον καταναλωτή. Λόγω της υψηλής παστερίωσης στο γάλα δεν δύναται να παραμείνει ζωντανός ο ιός. Ενώ σε ό,τι αφορά το κρέας, οι υψηλές θερμοκρασίες ψησίματος δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ζωής σε οποιονδήποτε ιό. πανώλη