Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Σοκ: Μια στις 3 γυναίκες έχει κακοποιηθεί

Η  μεγαλύτερη έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ για τη βία κατά των γυναικών παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες.

Στα ερωτηματολόγια που απαρτίζονται από ερωτήσεις  σχετικά με τη βία στο σπίτι, σε δημόσιους χώρους, στη δουλειά και στο Διαδίκτυο απάντησαν σαράντα τέσσερις χιλιάδες γυναίκες απ’ όλη την Ευρώπη (18-74 ετών).

Τα αποτελέσματα δεν μπορούν να παραβλεφθούν: εξήντα δύο εκατομμύρια γυναίκες (άνω των 15 ετών) στην Ευρώπη (33% του γυναικείου πληθυσμού) έχουν σωματικά ή σεξουαλικά κακοποιηθεί.

Ο Μόρτεν Κτζέρουμ, διευθυντής του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. που έκανε την έρευνα, δήλωσε χαρακτηριστικά:«Η τεράστια διάσταση του προβλήματος αποδεικνύει ότι η βία κατά των γυναικών επηρεάζει καθημερινά ολόκληρη την κοινωνία. Συνεπώς η πολιτεία πρέπει να επανεξετάσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση των μορφών βίας κατά των γυναικών και να τα αναβαθμίσει άμεσα»

Τα αποτελέσματα για τη χώρα μας είναι λίγο πιο ενθαρρυντικά, με το 25% των Ελληνίδων που ρωτήθηκαν να δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα σεξουαλικής ή σωματικής βίας. Δηλαδή το 1/4 των γυναικών στην Ελλάδα έχει πέσει θύμα κακοποίησης έναντι του ευρωπαϊκού 1/3. Από αυτές τις Ελληνίδες, το 18% έχει πέσει θύμα των ίδιων των συντρόφων του, ενώ στο σύνολο της Ευρώπης οι σύντροφοι είναι πιο επιθετικοί, με το 22% των γυναικών να αναφέρει σωματική ή σεξουαλική επίθεση από σύντροφο.

Στον τομέα της ψυχολογικής βίας η Ελλάδα παραμένει χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (43%) στο 33%. Η ψυχολογική βία μεταφράζεται σε δημόσιο εξευτελισμό, απαγόρευση εξόδου από το σπίτι, κλείδωμα, απειλές χρήσης βίας, εξαναγκασμό να δουν πορνογραφικό υλικό. Τα ποσοστά άσκησης βίας σε κορίτσια κάτω των 15 ετών είναι πολύ αποκαρδιωτικά, με το 35% των γυναικών που ρωτήθηκαν να έχει βιώσει σωματική/σεξουαλική ή ψυχολογική βία κατά την παιδική ηλικία από κάποιον ενήλικα. Στην Ελλάδα το νούμερο αυτό παραμένει αρκετά χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο 25%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαφορές μεταξύ των σκανδιναβικών και μεσογειακών χωρών. Κανείς θα περίμενε ότι οι «πιο πολιτισμένες» χώρες της Βόρειας Ευρώπης θα είχαν λιγότερα κρούσματα βίας εναντίον των γυναικών, ενώ οι Νότιες περισσότερα, κάτι όμως, που σύμφωνα με την έρευνα, δεν ισχύει. Αντιθέτως οι χώρες του Νότου, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρος κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της Ευρώπης, ενώ οι σκανδιναβικές σε υψηλότερα από τον μέσο όρο. Αυτό, εξήγησε η Τζοάνα Γκούντη, επικεφαλής της έρευνας, συμβαίνει γιατί στη Βόρεια Ευρώπη που η ισότητα των δύο φύλων είναι πιο διαδεδομένη και οι γυναίκες δουλεύουν πια σε υψηλόβαθμες θέσεις (πολύ περισσότερο απ’ ότι στις χώρες του Νότου) έχει ως αποτέλεσμα οι άντρες να αμφισβητούν αυτούς τους ρόλους και να αντιδρούν με βία. «Είναι δύσκολη η προσαρμογή στην ισότητα των δύο φύλων και αυτό φαίνεται από τα κρούσματα βίας στις σκανδιναβικές χώρες» είπε στην «Κ» η κ. Γκούντη.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ