Λιγότερες ζωές ή και καμία δεν θα είχαν χαθεί από τη φωτιά στο Μάτι αν είχε γίνει έγκαιρη προειδοποίηση των κατοίκων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας της επιστημονικής επιτροπής υπό τον καθηγητή φυσικών καταστροφών Κώστα Συνολάκη. Η έρευνα διενεργήθηκε με εντολή του προέδρου της ΝΔ προκειμένου να ερευνηθούν επιστημονικά τα αίτια της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι και να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για τη συνολική αναμόρφωση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας.
Το πόρισμα που παρουσίασε ο κ. Συνολάκης σε εκδήλωση που έγινε παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού θέτει μεταξύ άλλων τέσσερα ερωτήματα για τα οποία η ΝΔ ζητάει απαντήσεις από την κυβέρνηση:
«-Γιατί ο βαθμός επικινδυνότητας στην Ανατολική Αττική για πρόκληση πυρκαγιάς ήταν στο 4 και όχι 5, όταν ήταν γνωστό από την προηγούμενη μέρα ότι στην περιοχή θα έπνεαν δυτικοί άνεμοι 7 μποφόρ;
-Γιατί τα πυροσβεστικά αεροσκάφη έφτασαν στην περιοχή αφού η φωτιά είχε περάσει τη Λεωφόρο Μαραθώνος;
-Γιατί δεν αξιολογήθηκε εγκαίρως η βεβαιότητα ότι θα απειληθούν κατοικημένες περιοχές; Και κυρίως
-Γιατί δεν ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι να εκκενώσουν το Μάτι, όταν από το πόρισμα προκύπτει ότι υπήρχε χρόνος να σωθούν ακόμη και πεζή;».
Όπως τόνισε ο κ. Συνολάκης στην παρουσίασή του, η δουλειά της επιστημονικής επιτροπής «δεν είχε ασφαλώς στόχο να εντοπίσει, πόσο μάλλον να προσωποποιήσει τις ευθύνες για την εθνική τραγωδία, καθώς αυτό είναι έργο και αρμοδιότητα της Ελληνικής Δικαιοσύνης».
Η έρευνα της επιτροπής στηρίχτηκε στο FARSITE, μοντέλο προσομοίωσης για τη διαχείριση κρίσεων που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ.