Γράφει ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος
Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που περιγράφει η έκθεση του πορίσματος του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τον έλεγχο που διενήργησαν στον Τομέα Ασθένειας Προσωπικού Τραπεζών Πίστεως-Γενικής – Αμέρικαν Εξπρές (ΤΑΑΠΤΓΑΕ) του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας.
Ο έλεγχος αφορά το χρονικό διάστημα από τον Φεβρουάριο έως τον Οκτώβριο του 2012 μετά από σχετική καταγγελία υπαλλήλων τραπεζών, αλλά και μετά από πυρκαγιά που προκλήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2012 στα γραφεία που εδρεύει το ταμείο στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 6-8-12 στον 30 όροφο εμπορικού κέντρου. Τα στοιχεία που φέρνει στο φως αποκλειστικά το ereportaz.gr καταδεικνύουν τον τρόπο δράσης συγκεκριμένων προσώπων, που όπως φαίνεται ξάφριζαν το ταμείο τους!
[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]Χαμένοι φάκελοι, αλλοιωμένα παραστατικά, ελλιπή δικαιολογητικά, λανθασμένες γνωματεύσεις, επισκέψεις σε γιατρό ίδιων προσώπων επί καθημερινής βάσης για μήνες![/quote_text]
Ακόμα εκατοντάδες αδικαιολόγητες ενεσοθεραπείες, λογοθεραπείες και ψυχοθεραπείες σε απίστευτο αριθμό, γνωματεύσεις χωρίς παραπεμπτικά και τεράστιες εκκαθαρίσεις αποζημίωσης παροχών υγείας είναι μερικά από τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς πρώην και νυν υπαλλήλων τραπεζών και υπαλλήλων του ασφαλιστικού ταμείου. Το γεγονός αυτό κίνησε τις υποψίες συναδέλφων τους που προχώρησαν σε σχετική καταγγελία. Η καταγγελία αυτή αποτέλεσε την αρχή για το “ξετύλιγμα του κουβαριού” για μια περίπλοκη υπόθεση από την οποία φαίνεται πως στον καιρό της κρίσης 10 άτομα βρήκαν τρόπο για προσκομίζουν χιλιάδες ευρώ και που πλέον βαρύνονται με βαριές κατηγορίες.
Το νομικό πλαίσιο λειτουργίας του ταμείου που καταπατήθηκε
Ιδιαίτερη σημασία καταλαμβάνει ο τρόπος λειτουργίας του Ταμείου τουλάχιστον σε ότι αφορά την καταβολή αποζημίωσης για παροχές υγείας μέσω Χρηματικών Ενταλμάτων.
Σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις λειτουργίας του ταμείου, που ισχύουν μέχρι και σήμερα, παρότι το κομμάτι της υγείας έχει ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ, η διαδικασία εκκαθάρισης δαπανών πραγματοποιείται κατόπιν της προσκόμισης των απαιτούμενων δικαιολογητικών και οι πληρωμές των δαπανών καταβάλλονται από τον ΕΟΠΥΥ από 14 Νοεμβρίου.
Συγκριμένα αν κάποιος υπάλληλος κατέβαλε κάποιο ποσό για οποιαδήποτε παροχή υγείας, προκειμένου να του καταβληθεί η δαπάνη πρέπει να ακολουθηθεί η εξής διαδικασία: Να υποβάλει σχετική αίτηση προς το ταμείο μαζί με όλα τα δικαιολογητικά (παραπεμπτικά εξετάσεων, ιατρική γνωμάτευση, συνταγή θεραπείας, αποδείξεις πληρωμής κτλ) απαραίτητο δικαιολογητικό για την καταβολή της δαπάνης θεωρείται και η προσκόμιση του Βιβλιαρίου Ασθενείας για την πραγματοποίηση οποιοσδήποτε συναλλαγής.
Πριν την εκκαθάριση και την καταβολή της δαπάνης τα παραστατικά που προσκομίζει ο ενδιαφερόμενος, ελέγχονται ενδελεχώς και εγκρίνονται από τους ελεγκτές της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Ταμείου και ακολουθεί η εκκαθάριση η οποία γίνεται από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Παροχών του τομέα. Οι εκκαθαριστές που έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε ειδικό ηλεκτρονικό πρόγραμμα εφαρμογής των παροχών με τον ατομικό τους κωδικό, καταχωρούν τα στοιχεία που προκύπτουν από τις εκκαθαρίσεις στις καρτέλες των ασφαλισμένων.
Όλα αυτά αφού υπογραφούν από τον εκκαθαριστή αποστέλλονται στο λογιστήριο από όπου εκδίδονται τα σχετικά Χρηματικά Εντάλματα τα οποία μαζί με την ονομαστική κατάσταση των δικαιούχων μεταβιβάζονται προς υπογραφή στον Διευθυντή Παροχών από όπου στη συνέχεια διαβιβάζονται στην τράπεζα για πληρωμή μέσω του τραπεζικού τους λογαριασμού. Κατόπιν αυτών όλα τα παραστατικά πριν αρχειοθετηθούν πρέπει να φέρουν την ακυρωτική σφραγίδα «ΕΞΩΦΛΗΘΗ» και να διατρηθούν , ώστε να μην είναι επαναχρησιμοποιήσιμα και να διασφαλίζεται η εγκυρότητα της διαδικασίας αλλά και οι δαπάνες.
Ωστόσο οι διαδρομές αυτές φαίνεται να αγνοήθηκαν και να καταπατήθηκαν πολλάκις και κατάφορα από συγκεκριμένα πρόσωπα που εντόπισαν, με τον σχετικό και μακροσκελή έλεγχο που πραγματοποίησαν οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης και περιγράφουν στην πολυσέλιδη (43 σελίδες) έκθεση του πορίσματος τους.
Αλαλούμ με τα παραστατικά – Στοιχεία φωτιά!
Κατά τον έλεγχο οι Επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι έχουν παρατηρηθεί αυξημένες κινήσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, συγκεκριμένων προσώπων στους οποίους πραγματοποιούταν πιστώσεις με χρέωση του λογαριασμού του Ασφαλιστικού Ταμείου ως αποζημίωση για παροχές υγείας που πραγματοποιήθηκαν το χρονικό διάστημα από Μάρτιο μέχρι Σεπτέμβριο του 2012 και των οποίων τα παραστατικά έλεγξε, αναδεικνύοντας τον τρόπο εκκαθάρισης, που καμία σχέση δεν έχει με τον προαναφερθέντα τρόπο που περιγράψαμε προηγουμένως.
Συγκεκριμένα για την υπόθεση πολλά από τα παραστατικά δεν επιδόθηκαν πότε προς έλεγχο στους Επιθεωρητές, επικαλούμενοι την απώλεια τους από την καταστροφική πυρκαγιά τον Φεβρουάριο του 2012 ή από την μεταφορά σε διάφορα σημεία των υπηρεσιών του ταμείου από την ίδια αιτία (πυρκαγιά).
Επίσης εντοπίστηκαν παραστατικά χωρίς την υπογραφή των αρμοδίων οργάνων αλλά και χωρίς την ακυρωτική σφραγίδα «Εξοφλήθη» με αποτέλεσμα για την ίδια υπόθεση να έχει πραγματοποιηθεί εξόφληση δύο φορές από διαφορετικά τραπεζικά ιδρύματα. Ακόμα εντοπίζονται παραστατικά με χειρόγραφη αποκατάσταση σφάλματος και έκδοση νέου Χρηματικού Εντάλματος με αποτέλεσμα την εσφαλμένη κίνηση στο μηχανογραφικό του ταμείου!
Ακόμα εντοπίζονται πολλά παραστατικά δίχως την απαιτούμενη υπογραφή έγκρισης των αρμόδιων οργάνων αν και υπάρχει εξόφληση των δαπανών! Στα ίδια και σε άλλα παραστατικά φαίνεται να έχουν αλλοιωθεί οι ημερομηνίες, ενώ σε άλλα η υπογραφή έχει μπει σε τέτοιο σημείο όπου δεν είναι δυνατό να διαπιστωθεί αν η υπογραφή προέρχεται από αρμόδιο όργανο ή από τον ενδιαφερόμενο ασφαλισμένο!
Μέσα σε όλο αυτόν τον κυκεώνα οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης και παρά την ελλιπή προσκόμιση στοιχείων, κατάφεραν να συνθέσουν εικόνα και μέσω της ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης των στοιχείων και να εντοπίσουν συγκεκριμένα πρόσωπα πού εκμεταλλευόμενα τα γεγονότα της πυρκαγιάς, της μεταφοράς των γραφείων και βασιζόμενα σε ένα απίστευτο θράσος εισέπρατταν χιλιάδες ευρώ δικαιολογώντας σωρεία εξετάσεων και διάφορες περιπτώσεις θεραπειών. Τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση, σύμφωνα με τους Επιθεωρητές είναι τρία από το ασφαλιστικό ταμείο και άλλα επτά, υπάλληλοι τραπεζών ενεργά αλλά και συνταξιοδοτημένα.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι παρουσιαζόταν μεγάλη συχνότητα παροχής σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο για μεγάλο χρονικό διάστημα για ενεσοθεραπεία, (εμφανίζεται να έχει ψυχοθεραπεία, δερματολογικές εξετάσεις. Μάλιστα η ενεσοθεραπεία φαίνεται να ήταν συνεχιζόμενη για 16 μήνες από την οποία ο ασφαλισμένος αποζημιώθηκε με το ποσό των 6.470 ευρώ!
Απορίας άξιο είναι και το ότι εμφανίζεται ασφαλισμένος να έχει αποζημιωθεί για ενεσοθεραπεία και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα, πριν ακόμα την κάνει. Το ισχύων στην περίπτωση αυτή είναι πως κάποιος αποζημιώνετε, δηλαδή εισπράττει το ποσό που δαπάνησε από τον ασφαλιστικό του φορέα, εφόσον αγοράσει τις ενέσεις και ολοκληρώσει την θεραπεία.
Σε άλλη περίπτωση, σε μέλη της ίδια οικογένειας διαγνώστηκε η ίδια πάθηση (Φωτοφοβία) και να συστήθηκε η ίδια θεραπεία πραγματοποιούμενη σε μεγάλο και συνεχιζόμενο χρονικό διάστημα.
Επίσης καταγράφεται περίπτωση συζύγων στους οποίους συστήθηκε η ίδια ενεσοθεραπεία παρότι παρουσίαζαν διαφορετική πάθηση!
Ακόμα υπάρχει περίπτωση διάγνωσης οσφυοϊσχυαλγίας, CAπαγκρέατος, θωρακικού άλγους και η συνταγογράφηση της θεραπείας για αυτές τις παθήσεις από τον ίδιο φερόμενο γιατρό που φέρει ειδικότητα καρδιολόγου… δίχως διάγνωση και γνωμάτευση από γιατρό αντίστοιχης ειδικότητας ως προς της παθήσεις!
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση ασφαλισμένου που με ελλιπή στοιχεία, σύμφωνα με το πόρισμα, δικαιολόγησε για τα παιδιά του μεγάλο αριθμό συνεδριών για 20 λογοθεραπείες, 20 θεραπείες συμπεριφοράς, 20 ειδικής διαπαιδαγώγησης, 10 ατομικές ψυχοθεραπείες, 20 εργοθεραπείες και 20 θεραπείες για εκμάθηση δυσκολιών, οι όποιες πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα (κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει και μάλιστα και για δύο παιδιά) και μάλιστα για όλα αυτά εκκαθαρίστηκε και αποζημιώθηκε ταχύτατα!
Από αυτές τις περιπτώσεις προκύπτουν και οι καταθέσεις στους λογαριασμούς των προσώπων που κατά περίπτωση φαίνεται συνταξιούχος ασφαλισμένος να έχει στο λογαριασμό του καταθέσεις από το ΤΑΥΤΕΚΩ ύψους 16.411 ευρώ από τις οποίες φέρεται να έχει μεταφέρει το ποσό των 3.450 ευρώ σε πρόσωπο του ΤΑΥΤΕΚΩ το οποίο με την σειρά του μετέφερε σε λογαριασμό εν ενεργεία υπαλλήλου τράπεζας και σε άλλο πρόσωπο το ταμείου τα ποσά των 800 και 900 ευρώ!
Σε άλλη περίπτωση εν ενεργεία υπαλλήλου τράπεζας εμφανίζονται καταθέσεις ύψους 28.789 ευρώ από το ΤΑΥΤΕΚΩ, ο οποίος με την σειρά του κατέθεσε το ίδιο πόσο με τον ίδιο τρόπο στο ίδιο πρόσωπο (3.450 ευρώ)
Συνολικά αναφέρονται στο πόρισμα-καταπέλτης του ΣΕΕΔΔ δέκα περιπτώσεις προσώπων που προσκόμιζαν τεράστια χρηματικά ποσά κατά χιλιάδες ευρώ εις βάρος του ασφαλιστικού τους ταμείου και άρα κατ επέκταση και σε βάρος των συναδέλφων τους με την κομπίνα υγείας που είχαν στήσει.
Πάντως το ΣΕΕΔΔ έχει αποστείλει το πόρισμα του στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, η οποία ήδη έχει ασκήσει ποινικές διώξεις σε όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.