Γλυκές τροφές και διεξαγωγή μαγνητικής τομογραφίας μπορούν να δείξουν την πρόσληψη γλυκόζης από τους όγκους.
Η σοκολάτα, τα αναψυκτικά και άλλες τροφές και ποτά «φορτωμένα» με ζάχαρη θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σύντομα ως «όπλα» για την ανίχνευση του καρκίνου.
Η κακοήθης «κατανάλωση» γλυκόζης
Ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνική η οποία εντοπίζει τον καρκίνο ελέγχοντας πόση γλυκόζη απορροφάται από τον οργανισμό, όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature Medicine». Και αυτό διότι οι κακοήθεις όγκοι «καταβροχθίζουν» πολύ περισσότερη γλυκόζη σε σύγκριση με τους υγιείς ιστούς, καθώς είναι άκρως «λαίμαργοι» και χρειάζονται το απλό αυτό σάκχαρο για να τραφούν και να αναπτυχθούν γρήγορα.
Προσαρμόζοντας έναν μαγνητικό τομογράφο ώστε να ανιχνεύει την απορρόφηση της γλυκόζης, ερευνητές από το University College στο Λονδίνο (UCL) ανακάλυψαν ότι οι κακοήθεις όγκοι έλαμπαν κατά την εξέταση, όταν προηγουμένως ο εξεταζόμενος είχε καταναλώσει κάτι γλυκό.
Ασφαλέστερη και απλούστερη μέθοδος
Το νέο επίτευγμα μπορεί να προσφέρει μια ασφαλέστερη και απλούστερη εναλλακτική σε σύγκριση με τη συμβατική τεχνική που ονομάζεται τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET scan).
Η τομογραφία PET για τον εντοπισμό των όγκων δεν συστήνεται σε εγκύους και παιδιά καθώς για τη διεξαγωγή της χρησιμοποιείται μικρή ποσότητα ραδιενεργής ουσίας η οποία εγχέεται στον ασθενή, ενώ παράλληλα είναι διαθέσιμη σε πολύ λίγα μεγάλα νοσοκομεία και εξειδικευμένα κέντρα ανά τον κόσμο. Αντιθέτως μαγνητικοί τομογράφοι υπάρχουν σε πολύ περισσότερα νοσοκομεία και κέντρα. Δεδομένου ότι για τη μαγνητική τομογραφία δεν χρησιμοποιούνται ραδιενεργές ουσίες, η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να εφαρμόζεται σε πιο συχνή βάση ώστε να ελέγχεται αν ο ασθενής αποκρίνεται στη θεραπεία για τον καρκίνο αλλά και για να χρησιμοποιείται η καλύτερη δυνατή θεραπεία ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του.
Με μισή πλάκα σοκολάτας
Ο κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης σχετικά με τη… μαγνητική μέθοδο εντοπισμού του καρκίνου, καθηγητής Μαρκ Λίθγκοου, διευθυντής του Κέντρου Προηγμένης Ιατρικής Απεικόνισης στο UCL, ανέφερε ότι τα νέα αποτελέσματα ήταν αναπάντεχα. «Ειλικρινά δεν πίστευα ότι ήταν δυνατόν να συντονίσουμε έναν μαγνητικό τομογράφο ώστε να καταγράφει την κίνηση και την απορρόφηση της γλυκόζης στον οργανισμό. Ωστόσο η μελέτη μας δείχνει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. Μπορεί να γίνει εύκολα μετά την κατανάλωση ενός γλυκού ποτού, όπως ένα αναψυκτικό τύπου κόλα ή ένας φρουτοχυμός, ή την κατανάλωση μιας γλυκιάς τροφής. Μπορούμε να ανιχνεύσουμε τον καρκίνο χρησιμοποιώντας την ίδια περιεκτικότητα ζάχαρης με εκείνη που περιέχεται σε μισή πλάκα σοκολάτας».
Στο πλαίσιο της νέας μελέτης η ερευνητική ομάδα ήταν σε θέση να ανιχνεύσει με χρήση της μεθόδου όγκους στο έντερο ποντικιών. Η τεχνική έχει επίσης δοκιμαστεί σε πολύ λίγους ασθενείς με καρκίνο και τα πρώιμα αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά. «Τα μέχρι στιγμής ευρήματα είναι υποσχόμενα. Μπορούσαμε να δούμε την πρόσληψη της γλυκόζης στην περιοχή γύρω από τον όγκο».
Χωρίς ενέσεις
Ο καθηγητής Λίθγκοου προσέθεσε επίσης ότι σε αντίθεση με τη μέθοδο PET, η νέα τεχνική της κατανάλωσης… γλυκών πριν από τη διεξαγωγή της μαγνητικής τομογραφίας, καταργεί την ανάγκη ένεσης. «Δεν χρειάζεται να εγχυθεί κάποια ουσία στον ασθενή, αφού εκείνος θα μπορεί απλώς να φάει ή να πιει κάτι γλυκό. Αρα τα νέα είναι καλά και για όσους δεν αντέχουν τις βελόνες».
Ο κύριος ερευνητής στο UCL σχετικά με τη νέα μέθοδο, δρ Σάιμον Γουόκερ-Σάμιουελ εξήγησε ότι η τεχνική βασίζεται σε χρήση ραδιοκυμάτων ώστε να γίνει «μαγνητική» σήμανση της γλυκόζης στους ιστούς. «Η μέθοδος αυτή μπορεί να προσφέρει μια φθηνή, ασφαλή εναλλακτική σε σύγκριση με τις υπάρχουσες μεθόδους που απαιτούν την έγχυση ραδιενεργού υλικού».
Σε έναν χρόνο σε νοσοκομεία;
Οι κλινικές δοκιμές της μεθόδου σε ανθρώπους συνεχίζονται, τόνισε ο καθηγητής Λίθγκοου και προσέθεσε: «Δεν χρειάζεται να τελειοποιήσουμε τη μέθοδο, καθώς είναι αποτελεσματική στη σημερινή μορφή της. Σε έναν χρόνο, εκτιμώ ότι θα δούμε πως νοσοκομεία θα αρχίσουν να τη χρησιμοποιούν».