Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024

Σουδάν: Ο ΟΗΕ καταγγέλλει “κατάφωρες” παραβιάσεις της συμφωνίας για την προστασία των αμάχων

Οι αντιμαχόμενοι στο Σουδάν δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους να επιτρέψουν να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό που δοκιμάζεται σκληρά, κατήγγειλε χθες ο υπεύθυνος του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, ο Μάρτιν Γκρίφιθς.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στη Γενεύη, ο κ. Γκρίφιθς εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία που υπέγραψαν τη 12η Μαΐου αντιπρόσωποι των αντίπαλων στρατηγών στη Σαουδική Αραβία, η οποία προέβλεπε τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, αφενός για να απομακρύνονται άμαχοι από τις εμπόλεμες ζώνες και αφετέρου για να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια.

Αν και οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας όντως επιταχύνθηκαν, «όμως γίνονται μεγάλες και κατάφωρες παραβιάσεις της δήλωσης μετά την υπογραφή της», τόνισε ο Βρετανός.

Αποθήκη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières, MSF) λεηλατήθηκε την Τρίτη, ανακοίνωσε προχθές Τετάρτη η ΜΚΟ. Δεν πρόκειται παρά για μόνο ένα παράδειγμα ανάμεσα σε «πολλά» άλλα, σύμφωνα με τον κ. Γκρίφιθς.

«Καταγράφουμε τα γεγονότα αυτά και θα μιλήσουμε (για αυτά) στα δυο μέρη», πρόσθεσε.

«Τεράστιος και σοκαριστικός»

Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στην πάμφτωχη χώρα της Αφρικής, τη 15η Απριλίου, ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, 840.000 έχουν εκτοπιστεί και 220.000 έχουν μετατραπεί σε πρόσφυγες.

Ο ΟΗΕ εκτίμησε προχθές Τετάρτη πως «25 εκατομμύρια άνθρωποι, ο μισός πληθυσμός και πλέον» του Σουδάν χρειάζεται βοήθεια.

Και αυτό «μέσα σε έναν μήνα», τόνισε ο κ. Γκρίφιθς.

Για να τους την προσφέρει, ο ΟΗΕ θα χρειαστεί να συγκεντρώσει 2,6 δισεκ. δολάρια και σχεδόν 500 εκατ. δολάρια σε αυτούς που έχουν καταφύγει σε γειτονικά κράτη, όπως υπολογίζει.

Και αυτή είναι «πολύ χαμηλή» εκτίμηση για τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν, σύμφωνα με τον διπλωμάτη, που κάλεσε τους διεθνούς δωρητές να φανούν αλληλέγγυοι.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) εκτιμά ότι από το ξέσπασμα της ένοπλης σύρραξης οι λεηλασίες των στοκ τροφίμων, οι κλοπές χρημάτων, καυσίμων, οχημάτων και άλλου εξοπλισμού έχουν αξία περίπου 56 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Αυτός είναι τεράστιος και σοκαριστικός αριθμός, είναι ντροπή», είπε ο κ. Γκρίφιθς.

Το Χαρτούμ, η σουδανική πρωτεύουσα όπου μαίνονται σφοδρές μάχες, είναι «μια από τις πιο επικίνδυνες τοποθεσίες στον κόσμο» για τους εργαζόμενους σε οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας και περίθαλψης, έκρινε.

Χάρη σε συμφωνίες οι οποίες κλείστηκαν τοπικά για την ασφαλή διέλευση αυτοκινητοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) κατάφερε να μεταφέρει τρόφιμα σε ζώνη νότια του Χαρτούμ, ανέφερε ο κ. Γκρίφιθς.

«Αδιανόητη φρίκη»
Η κατάσταση είναι ακόμα πιο εύθραυστη στο Νταρφούρ (δυτικά), όπου οι διαπραγματεύσεις για να κηρυχθεί εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους μοιάζουν να έχουν περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο.

Η περιοχή αυτή, που γειτονεύει με το Τσαντ, είχε μετατραπεί σε θέατρο πολέμου το 2003 ανάμεσα στον στρατό του καθεστώτος του προέδρου Όμαρ ελ Μπασίρ, που έπεσε το 2019, και αντάρτες εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων. Η ένοπλη σύρραξη αυτή στοίχισε τη ζωή σε περίπου 300.000 ανθρώπους.

Προτού καν ξεσπάσει ο πόλεμος τον Απρίλιο, το Νταρφούρ είχε «κραυγαλέες ανάγκες», «απίστευτη ανασφάλεια», η κατάσταση εκεί ήταν «πολύ εύθραυστη».

Η νέα κρίση αποτελεί «αδιανόητη φρίκη για τον πληθυσμό του», τόνισε ο Μάρτιν Γκρίφιθς.

Και η «εθνική» διάσταση που επιδεινώνει τη σύγκρουση στο Νταρφούρ «αφορά πλέον το σύνολο της χώρας», προειδοποίησε.

Βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για να γίνουν παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στο Νταρφούρ μέσω Τσαντ, καθώς και από το Ναϊρόμπι προς την περιοχή αυτή και το Χαρτούμ, μέσω αεροπορικών «γεφυρών».

Αλλά εξαιτίας γραφειοκρατικών δυσκολιών «μάς είναι δύσκολο να μεταφέρουμε στοκ ανθρωπιστικής βοήθειας από το Πορτ Σουδάν» προς το εσωτερικό της χώρας, τόνισε, σημειώνοντας πως είναι «δυνατό να διορθωθεί η κατάσταση αυτή» και ακριβώς αυτό «πρέπει να γίνει κατεπειγόντως».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ