Ανησυχία αλλά και επικρίσεις προκάλεσαν στη Σουηδία οι προειδοποιήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας προς τους πολίτες να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο πολέμου.
Ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας Καρλ-Όσκαρ Μπόλιν ανέφερε σε διάσκεψη ότι «θα μπορούσε να υπάρξει πόλεμος στη Σουηδία», ενώ σύμφωνα με το BBC, ακολούθησε δήλωση του γενικού διοικητή του στρατού, Μίκαελ Μπαιντέν, ο οποίος είπε ότι όλοι οι Σουηδοί πρέπει να προετοιμαστούν πνευματικά για αυτό το ενδεχόμενο.
Ωστόσο, η αντιπολίτευση αντέδρασε για τον τόνο των προειδοποιήσεων, με την πρώην πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον να τονίζει ότι, αν και η κατάσταση ασφαλείας κρίνεται σοβαρή, «δεν είναι σαν να είναι ο πόλεμος ακριβώς έξω από την πόρτα μας».
Η οργάνωση για τα δικαιώματα των παιδιών Bris ανέφερε από την πλευρά της ότι η εθνική γραμμή βοήθειας που λειτουργεί συνήθως δεν λάμβανε κλήσεις σχετικά με την πιθανότητα πολέμου. Ωστόσο, αυτήν την εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση των κλήσεων ανήσυχων νέων που είχαν δει ειδήσεις ή αναρτήσεις στο TikTok για το ζήτημα.
Με φόντο τις επικρίσεις, ο υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι στόχος του δεν ήταν να χάσουν οι άνθρωποι τον ύπνο τους, αλλά να συνειδητοποιήσουν τι πραγματικά συμβαίνει. «Αν υπάρχει κάτι που με κρατά ξύπνιο τη νύχτα, είναι η αίσθηση ότι τα πράγματα κινούνται πολύ αργά», είπε.
Από την πλευρά του, ο γενικός διοικητής του στρατού είπε ότι οι παρατηρήσεις του δεν είναι νέες. «Δεν θέλω να ανησυχώ τους ανθρώπους. Φιλοδοξία μου είναι να κάνω περισσότερους ανθρώπους να σκεφτούν τη δική τους κατάσταση και τις δικές τους ευθύνες» δήλωσε.
Η Σουηδία αναμένει το «πράσινο φως» της Τουρκίας και της Ουγγαρίας προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, εγκαταλείποντας την πολιτική ουδετερότητας. Η Στοκχόλμη λέγεται επίσης ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών Gripen στην Ουκρανία, όπου μαίνεται ο πόλεμος μετά τη ρωσική εισβολή.
Η Φινλανδία έχει ήδη ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, με τη Ρωσία να έχει εκφράσει την αντίδρασή της για την κίνηση αυτή.
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον έχει δηλώσει ότι το 2024, η Σουηδία θα εκπληρώσει τον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ, διπλασιάζοντας τις δαπάνες της από το 2020.
Ο ειδικός σε θέματα άμυνας Όσκαρ Γιόνσον δήλωσε στο BBC ότι ο τόνος των προειδοποιήσεων από την αμυντική ηγεσία ήταν μια κλήση αφύπνισης για φορείς και άτομα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σουηδία: Παραμένει υψηλό το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής