Στη Σουηδία ελάχιστοι Σουηδοί φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους ενώ οι πολιτικοί επίσης τις αποφεύγουν όταν κάνουν δημόσιες εμφανίσεις, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες. Οι σουηδικές αρχές έχουν υιοθετήσει μια ήπια στάση, η οποία επικεντρώνεται κυρίως στην τήρηση των αποστάσεων, σε εθελοντική βάση αποφεύγοντας να πάρει έκτακτα μέτρα όπως οι άλλες ευρωπαικές χώρες. Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας μάλιστα έχει εκφράσει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των μασκών, υποστηρίζοντας ότι η μάσκα μπορεί να δώσει την εσφαλμένη αίσθηση της ασφάλειας, κάτι που θα υπονόμευε την πρακτική της τήρησης αποστάσεων.
Αυτή την επιλογή της Σουηδικής κυβέρνησης έρχεται τώρα να αμφισβητήσει η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών, η οποία απονέμει τα επιστημονικά βραβεία Νόμπελ, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να επανεξετάσει την απόφασή της να μην συνιστά τη χρήση μάσκας για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, και πως οι μάσκες προσώπου θα μπορούσαν να παίξουν κάποιο ρόλο στη μείωση των μολύνσεων, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται σε κλειστούς χώρους.
Καθώς οι νέες μολύνσεις μάλιστα πρόσφατα έσπασαν κάθε ρεκόρ, με 6.300 Σουηδούς να έχουν πεθάνει από την Covid-19 μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση αναγκάστηκα να λάβει ως έκτακτο μέτρο τον περιορισμό των συναθροίσεων στα οκτώ πρόσωπα, το ανώτατο, αλλά ακόμη επιμένει στην τακτική της να μην συνιστά ή επιβάλλει την χρήση μάσκας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως βρίσκει και τους πολίτες σύμφωνους, ο οποίοι βλέποντας με ανησυχία τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων, αριθμός υψηλότερος σε σχέση με τις άλλες Σκανδιναβικές χώρες, έχουν εκτοξεύσει τις πωλήσεις μασκών κατά 360% αυτόν τον μήνα.