Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Σουλτς: “Η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα”

Εκατοντάδες οι νεκροί τις τελευταίες εβδομάδες στη Λαμπεντούζα, σχεδόν καθημερινά καταφθάνουν νέες δραματικές εικόνες από επιχειρήσεις διάσωσης. Πώς απάντησε καταρχήν η ΕΕ σε αυτή την τραγωδία; Προχωρώντας στη σύσταση μιας ομάδας εργασίας. «Δεν είναι αξιοθρήνητο αυτό;», ρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του προς την εκπομπή Bericht aus Berlin.

«Νομίζω ότι πραγματικά πρέπει να αναλάβουμε δράση. Εδώ και χρόνια ζητάμε ως Ευρωκοινοβούλιο να εντάξουμε το ζήτημα της μετανάστευσης σε ένα νόμιμο μεταναστευτικό σύστημα. Αυτό που κάνουμε είναι να απορρίπτουμε ανθρώπους ή να τους αφήνουμε στη μοίρα τους και στο τέλος να μαλώνουμε για αριθμούς. Χρειαζόμαστε λοιπόν μια διπλή στρατηγική: αφενός να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο και αφετέρου να εντάξουμε το μεγάλο κύμα μετανάστευσης προς την Ευρώπη σε ένα νόμιμο πλαίσιο μετανάστευσης. Προς το παρόν όμως δεν έχουμε τα κατάλληλα νομικά εργαλεία».

Είναι όμως γεγονός ότι ορισμένες χώρες δεν επιδεικνύουν τη δέουσα αλληλεγγύη στο θέμα της υποδοχής προσφύγων στο έδαφός τους.

 

Το σχόλιο του Γερμανού πολιτικού:

«Ορισμένες χώρες, όπως η Μάλτα, η Ιταλία, η Ελλάδα, οι μεσογειακές χώρες στο σύνολό τους, τελούν υπό ασφυκτικές πιέσεις. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια δίκαιη κατανομή των βαρών που συνεπάγεται η μετανάστευση. Έχουμε 507 εκατομμύρια κατοίκους και 28 χώρες. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Όταν έχουμε 10.000 ανθρώπους στη Λαμπεντούζα, τότε αυτό είναι καταστροφή για το νησί. Εάν μοιράσεις όμως αυτούς τους 10.000 μεταξύ των 507 εκατομμυρίων Ευρωπαίων, τότε αυτό είναι εφικτό. Αρκεί να υπάρχει η βούληση».

 

Η Γερμανία να διαθέσει τους απαραίτητους πόρους

Υπάρχει όμως η βούληση στη Γερμανία; Το Βερολίνο δεν φαίνεται διατεθειμένο να δεχτεί άλλους πρόσφυγες στο έδαφός της.

«Αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα που έχουν οι γερμανικοί δήμοι και κοινότητες εάν δεχτούμε και άλλους πρόσφυγες. Ήμουν δήμαρχος επί 11 χρόνια σε μια πόλη της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και ξέρω τι σημαίνει να πρέπει να δέχεσαι πρόσφυγες. Εντούτοις είμαστε η πλουσιότερη χώρα της ΕΕ. Εάν διαθέσουμε τους απαραίτητους πόρους στους δήμους και κοινότητες, τότε η Γερμανία, που κάνει ήδη πολλά, μπορεί να κάνει σίγουρα ακόμη περισσότερα. Ωστόσο θέλω να προσθέσω το εξής: η Γερμανία δεν μπορεί να λύσει μόνη της το πρόβλημα, όλες οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να συμβάλουν. Γι΄ αυτό είμαι λίγο απογοητευμένος που ο γερμανός υπ. Εσωτερικών διατείνεται ότι κάνουμε ήδη αρκετά. Θα έπρεπε να καλέσει τους υπόλοιπους να κάνουν όλοι μαζί περισσότερα».

Η ΕΕ, σύμφωνα με τον Μ. Σουλτς, χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική έναντι των προσφύγων, «μια πολιτική που θα καλωσορίζει τους πρόσφυγες αλλά και που θα αντιμετωπίζει τα αίτια, όπως τη φτώχεια και την πείνα στην Αφρική». Θα πρέπει όμως να αναλογιστούμε επίσης, όπως τονίζει, τι σχέση έχουν οι εμφύλιοι πόλεμοι με τις ευρωπαϊκές εξαγωγές όπλων».

 

 

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ