Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Σούνακ: Αντιμέτωπος με εσωκομματικές πιέσεις και πιθανές παραιτήσεις για το πρόγραμμα «Ρουάντα»

Yπό σοβαρή πίεση είναι ο Ρίσι Σουνάκ να καταλήξει σε μια μέση λύση στη νομοθεσία έκτακτης ανάγκης για το πρόγραμμα Ρουάντα, ενώ κεντρώοι βουλευτές των Τόρις προειδοποιούν με παραίτηση τον πρωθυπουργό αν εγκαταλείψει τις διεθνείς συνθήκες για τους πρόσφυγες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ανώτερη κυβερνητική πηγή είπε στο Sky News ότι ο πρωθυπουργός δεν σχεδιάζει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) καθώς προσπαθεί να αποτρέψει μια διάσπαση στο κόμμα του.

Ωστόσο, η εφημερίδα Sun εκτιμά ότι ο κ. Σουνάκ ετοιμάζεται να παρεκκλίνει από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η Daily Mail, από την άλλη πλευρά, λέει ότι θα απορρίψει την πιο σκληροπυρηνική προσέγγιση. Σύμφωνα με τους Times, ο πρωθυπουργός επέλεξε τη μέση οδό, δεν θα εξαιρεθεί από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση, αλλά θα καταργήσει τμήματα του Νόμου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για να αποτρέψει νομικές αμφισβητήσεις στα βρετανικά δικαστήρια που διακόπτουν τις πτήσεις απέλασης.

Σε ένα άρθρο της, η Daily Express αναφέρει ότι το «τολμηρό σχέδιο» της κυβέρνησης για τον τερματισμό αυτού που αποκαλεί «το σκάνδαλο των διελεύσεων μικρών σκαφών» δεν πρέπει να υπονομευθεί διαφορετικά θα χαθούν περισσότερες ζωές.

Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλεβερλι, αρμόδιος για το ζήτημα, δεν ήταν σε θέση να εγγυηθεί ότι οι πτήσεις των απελάσεων θα πραγματοποιηθούν πριν από τις εκλογές. Επικρατεί αβεβαιότητα για το αν αυτή η προσέγγιση δύο σταδίων για την αναβίωση της πολιτικής της Ρουάντα θα επιβιώσει, ιδιαίτερα με περαιτέρω νομικές προκλήσεις.

Ο κ. Κλέβερλι είπε ότι η Βρετανία πρέπει να είναι σε θέση να «κινηθεί γρήγορα» για να ξεκινήσει πτήσεις απέλασης και πρόσθεσε πως «το μόνο πράγμα που μπορώ να εγγυηθώ είναι η προσπάθεια που καταβάλαμε και έχω εγγυηθεί ότι θα αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που έχει θέσει το Ανώτατο Δικαστήριο.”

Περισσότεροι από 29.000 μετανάστες έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο με μικρά σκάφη φέτος μετά από μια «καταιγίδα» περισσότερων των εξακοσίων το Σαββατοκύριακο.

Νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών αποκάλυψαν επίσης ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου το Υπουργείο Εσωτερικών είχε ακόμη 18.366 υποθέσεις ασύλου για να εκκαθαρίσει για να ανταποκριθεί στη δέσμευση του Σούνακ να εξαλείψει τις εκκρεμείς αιτήσεις κληρονομιάς μέχρι το τέλος του έτους.

Οι Τούρκοι υπήκοοι είναι πλέον μία από τις πιο κοινές ομάδες ανθρώπων που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με μικρά σκάφη, αντιπροσωπεύοντας περίπου έναν στους εννέα μέχρι στιγμής το 2023. Οι Αλβανοί αντιπροσωπεύουν το 3% σε σύγκριση με το 28% πέρυσι, σύμφωνα με νέα δεδομένα από το Υπουργείο Εσωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βρετανία – Πανδημία: Ο Ρίσι Σούνακ φέρεται να είχε πει «ας αφήσουμε κόσμο να πεθάνει»

Βρετανία – Ρουάντα: Νέα συμφωνία για τη μεταφορά παράτυπων μεταναστών

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ