Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Σπάνιες γαίες: Θησαυρός αξίας 40 δισ. ευρώ στο ελληνικό υπέδαφος

Θησαυρούς κρύβει το έδαφος της Ελλάδας , καθώς φαίνεται πως μετά τις έρευνες που έγινα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μια ακόμη κατηγορία πλούτου ίσως να αποτελέσει σημαντική πηγή εσόδων.

Yπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη σημαντικών ποσοτήτων από πολύτιμα μεταλλικά στοιχεία (σπάνιες γαίες) που είναι απαραίτητα για την παραγωγή ηλεκτρονικών υπολογιστών, αυτοκινήτων, δορυφόρων, ανεμογεννητριών, υβριδικών κινητήρων και εξαρτάται η παγκόσμια βιομηχανία.

gaies1

Η επίσκεψη Κινέζων επενδυτών και στελεχών της κυβέρνησης στην Αθήνα δεν ήταν διόλου τυχαία, αφού περισσότερα από το 90% των παγκοσμίων αποθεμάτων βρίσκονται στην Κίνα, που έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία στην έρευνα και εξόρυξή τους και έχει βρει «μπροστά» της την Ιαπωνία και την Αμερική που επιχειρούν να βρουν νέα κοιτάσματα ανά τον πλανήτη οι οποίες προσπαθούν απεξαρτηθούν από την Κίνα. Στόχος της συνάντησης με ελληνικούς παράγοντες είναι αρχικά ανταλλαγή τεχνογνωσίας, και μελλοντικά να επενδύσουν οι Κινέζοι στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων αυτών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, έπειτα από συνάντηση με τα μέλη κινεζικής αντιπροσωπείας, έκανε λόγο για ενθαρρυντικές ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων σπάνιων γαιών στην Ελλάδα, με τις σχετικές εκτιμήσεις να μιλούν για συνολική αξία 40 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μανιάτης τόνισε σε δηλώσεις του ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πέντε ευρωπαϊκές χώρες όπου υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις, επισημαίνοντας ότι ο ορυκτός πλούτος αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας και ότι η Ελλάδα είναι προικισμένη και στον τομέα των σπάνιων γαιών, ιδιαίτερα, κατά τις πληροφορίες, στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

gaies3

Οι σπάνιες γαίες είναι 17 μεταλλικά στοιχεία που είναι απαραίτητα, μεταξύ άλλων, στην παραγωγή ηλεκτρονικών υπολογιστών, αυτοκινήτων, δορυφόρων, ανεμογεννητριών, κ.ά.. Πάνω από το 90% των παγκόσμιων αποθεμάτων στα μεταλλεύματα αυτά βρίσκονται στην Κίνα που έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία στην έρευνα και εξόρυξή τους. Στην Ελλάδα είναι σε εξέλιξη δύο ερευνητικά προγράμματα για σπάνιες γαίες, σε χερσαίες αλλά και θαλάσσιες περιοχές.

Το γεγονός ότι η Κίνα είναι η χώρα που κυριαρχεί στον συγκεκριμένο τομέα είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να απευθυνθεί σε ειδικούς από τη χώρα για περαιτέρω πληροφόρηση και συνεργασία.

gaies2

Στόχος των ελληνο- κινεζικών διαπραγματεύσεων είναι, σε πρώτη φάση, η συνεργασία σε τεχνικό- επιστημονικό επίπεδο και, ενδεχομένως στο μέλλον, στην έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων.

Ο πρεσβευτής της Κίνας στην Αθήνα, Z. Xiaoli επισήμανε το ενδιαφέρον της χώρας του για συνεργασία με την Ελλάδα στον τομέα του ορυκτού πλούτου και σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που έρχονται στη χώρα Κινέζοι ειδικοί από τον συγκεκριμένο τομέα. Στην κινεζική αποστολή μετείχαν επίσης κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στελέχη εταιρειών.

Ο κ. Μανιάτης σημείωσε, πάντως, ότι η συνεργασία στον τομέα αυτόν εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η κινέζικη αντιπροσωπεία εξέφρασε ενδιαφέρον για συνεργασία και στον τομέα του μαρμάρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ