Στη χθεσινή επιχείρηση εκκένωσης του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ και σε όσα ακολούθησαν αφιέρωσε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Spiegel, με τίτλο «Έφοδος στην ΕΡΤ, όπως σε κράτος Μπανανία», χαρακτηρισμό που έδωσε πρώην εργαζόμενος της ΕΡΑ.
«Η ώρα είναι 04.52 το πρωί. Η αστυνομία είναι εδώ. Καλωσόρισες Μεσαίωνα», αυτές είναι οι τελευταίες λέξεις του εκφωνητή του ραδιοφωνικού σταθμού της πρώην ΕΡΤ, λίγα λεπτά προτού οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιήσουν έφοδο στις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής», αναφέρει στην εισαγωγή του το δημοσίευμα.
Τρεις ώρες αργότερα η επιχείρηση έχει τελειώσει, περισσότεροι από 50 πρώην υπάλληλοι της ΕΡΤ, οι οποίοι είχαν καταλάβει το κτήριο και μετά το απροσδόκητο κλείσιμο του φορέα τον Ιούνιο, έχουν απομακρυνθεί, συνεχίζει
Η ελληνική αντιπολίτευση και τα δημοσιογραφικά σωματεία εκφράζουν την οργή τους για την εισβολή στην πρώην ΕΡΤ, συγκρίνοντας τη με την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973.
Στο Spiegel μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση «ακολούθησε τους νόμους και τις δικαστικές αποφάσεις».
Ο κ. Κεδίκογλου απέρριψε τις αιτιάσεις ότι η αστυνομική αυτή επιχείρηση θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα αναταραχής και σοκ στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
«Οπως σε κράτος – Μπανανία»
Παρατηρητές λένε ότι η κυβέρνηση με την ενέργεια ήθελε να στείλει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας, τόσο στο κοινό της παράνομης ραδιοτηλεόρασης, όσο και στους δανειστές της χώρας, σημειώνει το Spiegel.
«Η τρόικα βρίσκεται από τις αρχές της εβδομάδας ξανά στην Ελλάδα προκειμένου να εξετάσει τις προϋποθέσεις για την επόμενη οικονομική βοήθεια. Η κυβέρνηση ήθελε επί τη ευκαιρία να δείξει προφανώς ότι είναι πρόθυμη να δεχθεί την οργή των συνδικάτων, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα», προσθέτει.
Οπως επισημαίνει το περιοδικό, υψηλόβαθμοι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, είχαν δώσει το πράσινο φως για την έφοδο της Αστυνομίας. Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης σχετικά με το θέμα της ΕΡΤ είχε χαρακτηριστεί από μεγάλη μερίδα των Ελλήνων ως αυταρχική και απαράδεκτη.
«Αυτό θυμίζει κάτι από κράτος Μπανανία: η αστυνομία εισβάλει τις πρώτες πρωινές ώρες. Η δημοκρατίας τους κέρδισε», όπως δήλωσε, ο Γιώργος Τούλας πρώην εργαζόμενος της ΕΡΑ, ο οποίος πριν από πέντε μήνες έχασε τη δουλειά του, όπως και οι υπόλοιποι περίπου 2700 εργαζόμενοι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Μετά την επιχείρηση εκκένωσης της ΕΡΤ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνσης, αναφέρει το περιοδικό, παραθέτοντας τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, ότι «η χώρα πρέπει να ξεφύγει από το δρόμο της καταστροφής».
Με το κλείσιμο της ΕΡΤ τον περασμένο Ιούνιο, η Ελλάδα έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έπαυσε το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της. Τους μήνες που ακολούθησαν οι απολυμένοι εργαζόμενοι συνέχισαν να εκπέμπουν μέσω διαδικτύου, ενώ άλλοι προσελήφθησαν στο νέο μεταβατικό φορέα ΕΔΤ, καταλήγει το Spiegel.