Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Spiegel: Κατάλογος αγριοτήτων με ηθελημένη ταπείνωση της Ελλάδας

Σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ κάνει λόγο για δέσμη μέτρων που προτείνονται στη χώρα μας για να κλείσει η συμφωνία, που αποτελούν «αγριότητες» και στοχεύουν στην «ηθελημένη ταπείνωση της Ελλάδας». Όπως αναφέρει, στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει απόφαση αλλά «ένα έγγραφο των υπουργών οικονομικών του eurogroup το οποίο ερμηνεύεται ως ηθελημένη ταπείνωση της Ελλάδας».

Μετά από 14 ώρες συσκέψεων, τα υπό συζήτηση μέτρα που πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση θα τη βοηθήσουν όχι να εξασφαλίσει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που επιθυμεί, αλλά ουσιαστικά να… επανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων της ώστε να επαναληφθούν οι συνομιλίες.

Το περιεχόμενο της κοινής ανακοίνωσης του Eurogroup χωρίζεται σε τρία σκέλη.

Πρώτον, στην αναφορά των μέτρων τα οποία πρέπει να ψηφίσει το ελληνικό κοινοβούλιο μέχρι την Τετάρτη.

Δεύτερον, σε μια σειρά από απαιτήσεις που πρέπει να τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση πριν την επανεκκίνηση των συζητήσεων, αλλά και για να εξασφαλίσει τη στήριξη από τον ESM.

Τρίτον, στο σύνολο των οικονομικών απαιτήσεων των Ευρωπαίων υπουργών οικονομικών από την Ελλάδα που αφορά στο τριετές πρόγραμμα.

Για όλα αυτά, τονίζεται, ότι αποτελεί προϋπόθεση να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης.

«Οι υπουργοί φαίνεται σαν να θέλουν να αποτρέψουν τη συμφωνία και όχι να την επιτύχουν», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη του ότι το απαιτούμενο ποσό είναι περίπου 82 με 86 δις, πολύ περισσότερα από τους αρχικούς υπολογισμούς και οι υπουργοί προσανατολίζονται σε ένα μικρότερο ποσό, με παράλληλα έσοδα που θα προκύψουν από ιδιωτικοποιήσεις ή από άλλες πηγές εσόδων.

Τα πρώτα μέτρα πρέπει να νομοθετηθούν ως τις 15 Ιουλίου. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

-Εξορθολογισμός του ΦΠΑ
-Αλλαγές στο συνταξιοδοτικό
-Διασφάλιση της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ
-Μεταρρύθμιση των νόμων.

Ως τις 20 Ιουλίου, αναφέρει το άρθρο, υπάρχουν κι άλλα σημεία αιχμής που θα πρέπει να ικανοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, επειδή οι εταίροι θεωρούν ότι υπήρξε πτώση του εμπορίου τις εβδομάδες που μεσολάβησαν και για αυτό το λόγο θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα τα οποία είναι ακόμα πιο αυστηρά.

Έτσι, η Ελλάδα πρέπει να καταργήσει το νόμο για τις συντάξεις του 2012, να προχωρήσει στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, να προβεί στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ καθώς και σε περικοπές σε πάρα πολλούς τομείς του δημόσιου τομέα με παράλληλες άμεσες ιδιωτικοποιήσεις.

Μέσα στα μέτρα περιλαμβάνεται και η επιστροφή της Τρόικας.

Επίσης, επισημαίνεται ότι κανένας νόμος που έχει σχέση με τα συμφωνηθέντα δεν θα μπορεί να ψηφίζεται από την ελληνική κυβέρνηση χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και συμφωνία με τους εταίρους.

Συμφωνία για την κάλυψη των άμεσων αναγκών

Το περιοδικό αναφέρει ότι θα πρέπει να βρεθεί γρήγορα λύση προκειμένου να ικανοποιηθούν οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας: 7 δις μέχρι τις 20 Ιουλίου, μέχρι τα μέσα Αυγούστου άλλα 5 δις και εκκρεμεί και η δόση για το ΔΝΤ. Επιπλέον, λόγω του capital control υπάρχει η ανάγκη για άλλα 10-25 δισ. ευρώ για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών.

Παράλληλα όμως συζητείται η παράταση του προγράμματος σε περισσότερα έτη και με μικρότερα επιτόκια, μόνο αν εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση τα συμφωνηθέντα και βρεθούν κι άλλες πηγές εσόδων.

Αναφέρεται επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει περικοπή του χρέους.

«Με λίγα λόγια, το Eurogroup συνήγαγε τι θα πρέπει να κάνουν οι Έλληνες για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο μνημόνιο. Οι απαιτήσεις είναι περισσότερες από όσες ήταν πριν κι από όσες και οι ίδιοι οι Έλληνες ανέμεναν και ο Αλέξης Τσίπρας σίγουρα έχει μια δύσκολη δουλειά μπροστά του, μιας και θα είναι πολύ δύσκολο να περάσει αυτά τα μέτρα από την ελληνική Βουλή», καταλήγει το περιοδικό.
1744886



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ