Τον κίνδυνο της κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, σε περίπτωση που η Ευρώπη δεν αναλάβει δράση άμεσα, και το χάος που αυτό θα επιφέρει στα ελληνικά νησιά αλλά και στα βόρεια σύνορα της χώρας, επισημαίνει ο Γκέραλντ Κνάους, ο άνθρωπος τον οποίο πολλοί περιγράφουν ως τον δημιουργό της σχετικής συμφωνίας ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία, σε ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Spiegel.
Σύμφωνα με τον Κνάους, η Ευρώπη θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την υπόσχεση για απελευθέρωση των θεωρήσεων ως μοχλό πίεσης απέναντι στην Τουρκία, ούτως ώστε να κερδίσει παραχωρήσεις.
Ο Κνάους, του οποίου το think tank, European Stability Initiative (Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Σταθερότητας) βοήθησε στη σύλληψη της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, προειδοποιεί ότι αν αυτή καταρρεύσει, θα ακολουθήσει το χάος.
«Αν η ΕΕ δεν κάνει κάτι γρήγορα, η συμφωνία για το προσφυγικό θα ”πεθάνει” σε λίγους μήνες»
«Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα φτάσουν στην Ελλάδα και θα προσπαθήσουν να περάσουν τους φράχτες στα βόρεια σύνορα», αναφέρει. «Τα Βαλκάνια θα μετατραπούν σε πεδίο μάχης για πρόσφυγες, λαθροδιακινητές, συνοριοφύλακες και στρατιώτες. Αυτό θα μπορούσε να είναι το τέλος της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου», προσθέτει.
Την ίδια ώρα, προειδοποιεί ότι θα ήταν λάθος να εφαρμοστεί η υπόσχεση της ελληνικής κυβέρνησης για μετακίνηση προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, καθώς αυτό θα στείλει το λάθος μήνυμα προς τους λαθροδιακινητές.
«Η ελληνική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με ένα δίλημμα. Οι Έλληνες δεν μπορούν πλέον να αγνοούν το χάος στα νησιά. Αν ο Αλέξης Τσίπρας τηρήσει την πρόσφατη υπόσχεσή του, για τη μετακίνηση μεγάλου αριθμού προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα, αυτό θα ήταν ένα μήνυμα προς τους λαθροδιακινητές στην Τουρκία ότι η διαδρομή του Αιγαίου άνοιξε και πάλι», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πολιτικός σύμβουλος. «Αν η ΕΕ δεν κάνει κάτι γρήγορα, η συμφωνία για το προσφυγικό θα ”πεθάνει” σε λίγους μήνες», προειδοποιεί.
Spiegel: Το ευρωπαϊκό μοντέλο δεν δουλεύει
Παράλληλα, το γερμανικό περιοδικό τονίζει ότι πλέον οι δομές φιλοξενίας προσφύγων στα ελληνικά νησιά κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, καθώς ολοένα και περισσότερα άτομα συνωστίζονται σε αυτά. «Εξαιτίας των προσφυγικών ροών, οι δομές στη Λέσβο και σε άλλα ελληνικά νησιά κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Το ευρωπαϊκό μοντέλο πλέον δεν δουλεύει. Αν και ο αριθμός των προσφύγων μειώθηκε μετά από την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας τον Μάρτιο, οι αφίξεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν ξανά, εν μέρει εξαιτίας του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία», αναφέρει το Spiegel.
Σύμφωνα με το Spiegel, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο 6.527 πρόσφυγες διέσχισαν το Αιγαίο, διπλάσιοι από ότι τον Μάιο και τον Ιούνιο.
«Η κρίση στην Τουρκία δεν φαίνεται να τρομάζει μόνο τους πολίτες της χώρας, αλλά και διώχνει από εκεί πολλούς πρόσφυγες», σχολιάζει το δημοσίευμα. «Μετά από το πραξικόπημα, είναι σχεδόν αδύνατο για τους πρόσφυγες να βρουν δουλειά στην Τουρκία, ενώ οι περιπολίες του τουρκικού λιμενικού έχουν γίνει λιγότερο συχνές και ταυτόχρονα έπεσαν οι τιμές των λαθροδιακινητών», προστίθεται.
«Τα νησιά έχουν αυτή τη στιγμή 15.000 πρόσφυγες και οι δομές μπορούν να χειριστούν μόνο τον μισό αριθμό. Και νέες βάρκες φτάνουν κάθε ημέρα. Οι καβγάδες μεταξύ προσφύγων, αλλά και με τους ντόπιους, έχουν γίνει σύνηθες φαινόμενο», τονίζει το γερμανικό περιοδικό.
Ειδική αναφορά γίνεται και στην κατάσταση στη Λέσβο, όπου, σύμφωνα με το Spiegel η κατάσταση έχει «πνίξει» τις ελληνικές αρχές.
«Στη Λέσβο, έχει ανατεθεί σε 9 άτομα η λήψη αποφάσεων για τις αιτήσεις 6.000 προσφύγων. Ένας από αυτούς, νοσηλεύτηκε για λίγο, εξαιτίας της εξάντλησης. Πριν από αρκετούς μήνες η ΕΕ είχε ανακοινώσει ότι στέλνει εκατοντάδες ειδικούς ασύλου στην Ελλάδα αλλά έως τώρα, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, έχουν φτάσει στα νησιά μόνο περίπου 30 αξιωματούχοι», σημειώνει το περιοδικό.
Νέες απειλές από Τουρκία: Απελευθέρωση βίζας, αλλιώς ακυρώνουμε τη συμφωνία
Να απελευθερώσει μέχρι το τέλος του έτους τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες και να μην επιμένει στην αλλαγή της τουρκικής νομοθεσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, διεμήνυσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Εμέρ Τσελίκ, προειδοποιώντας εκ νέου με ακύρωση της συμφωνίας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.
Ο κ. Τσελίκ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, τόνισε ότι οι πιέσεις για αλλαγές στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Τουρκίας «είναι σαν να βάζουν ένα φράγμα στην απελευθέρωση της βίζας και επομένως θα συμπεράνουμε ότι δεν τηρούν τις υποσχέσεις που έδωσαν». «Στην περίπτωση αυτή δεν θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία επανεισδοχής και θα την ακυρώσουμε, αν χρειαστεί», πρόσθεσε.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Άγκυρα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, και ότι οι αφίξεις παράνομων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα έχουν μειωθεί σε 20-30 ανθρώπους την ημέρα, από 7.000 στο αποκορύφωμα της κρίσης το 2015.