Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Spiegel: «Παράνομες οι απελάσεις-εξπρές στην Ελλάδα»

Στην υπόθεση πρόσφυγα από τη Συρία, ο οποίος πέρυσι τον Αύγουστο εντοπίστηκε τυχαία, χωρίς νόμιμα έγγραφα σε τρένο με προορισμό τον Μόναχο και αμέσως απελάθηκε στην Ελλάδα, αναφέρεται το Spiegel Online εστιάζοντας στη σημαντική απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου του Μονάχου, που έκρινε παράνομη την απέλαση.

«Η Γερμανία θα πρέπει να δεχθεί πίσω έναν πρόσφυγα που προσπάθησε να ξεφύγει από τον εμφύλιο τη Συρία, και απελάθηκε στην Ελλάδα (…) ‘Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποχρεούται να οργανώσει την άμεση επιστροφή του αιτούντος άσυλο από την Ελλάδα στη Γερμανία βάσει της απόφασης της 4ης Μαΐου’» αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι «η ανθρωπιστική οργάνωση Pro Asyl χαρακτήρισε την απόφαση ‘ράπισμα’ προς τον υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ».

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του πρόσφυγα, Ματίας Λένερτ δήλωσε: «Το Διοικητικό Δικαστήριο απαντά ξεκάθαρα: ‘Οι διαδικασίες και η υποχρέωση ελέγχου της συμμόρφωσης με τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν μπορούν να αντικατασταθούν από ταχείες διαδικασίες στα σύνορα, ειδικά από τη γερμανική αστυνομία. Ο Κανονισμός του Δουβλίνου δεν μπορεί να παρακαμφθεί μονομερώς ή μέσω διμερούς συμφωνίας μεταξύ κρατών-μελών’». Το ρεπορτάζ υπενθυμίζει ότι «ο Κανονισμός του Δουβλίνου αποσκοπεί στη ρύθμιση της διαδικασίας ασύλου σε μια μόνο ευρωπαϊκή χώρα. Καταρχάς η αίτηση ασύλου πρέπει να υποβληθεί και να τύχει επεξεργασίας στο έδαφος της πρώτης χώρας, στην οποία φτάνει ένας αιτών. Εάν ένας αιτών άσυλο προσγειώθηκε σε αεροδρόμιο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, αυτή η χώρα θα ήταν η Γερμανία. Οι υπάλληλοι της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων (Bamf) είναι υπεύθυνοι για εξέταση του ασύλου.» Στην υπόθεση του πρόσφυγα από τη Συρία που εντοπίστηκε έξω από το Μόναχο επιβαίνοντας σε τρένο και απελάθηκε μόλις την επόμενη μέρα, το γερμανικό δικαστήριο έκρινε ότι θα έπρεπε επίσης να εφαρμοστεί η «διαδικασία του Δουβλίνου» και ότι το μέτρο της απέλασης «ήταν ιδιαίτερα επαχθές». Για την Pro Asyl η συμφωνία Ζεεχόφερ-Ελλάδας του 2018 για απελάσεις εντός 48 ωρών είναι «σαφώς παράνομη» γιατί αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ