Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Στ. Κούλογλου: Να μην περάσει το σχέδιο Σόιμπλε

Προσκεκλημένος της εκπομπής του Γιώργου Σαχίνη στο Ράδιο 9.84 της Κρήτης, ο Στέλιος Κούλογλου, συζήτησε για την τρέχουσα επικαιρότητα, εγχώρια και διεθνή. Ειδικότερα, διατύπωσε απόψεις, μεταξύ άλλων, για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που «τρενάρει» επικίνδυνα, για τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, την εμμονική του στάση απέναντι στο ζήτημα της Ελλάδας και το ζοφερό του σχέδιο, καθώς και για τις υποχωρήσεις που είναι πιθανόν να υποχρεωθεί να κάνει η γι’ άλλη μια φορά η κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον χαρακτήρισε οικονομικό δολοφόνο και σκιαγράφησε το σχέδιο του για ανατροπή της ελληνικής κυβέρνησης και εκδίωξη της χώρας από την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, επ’ ευκαιρία της πολιτικής αναταραχής και την οικονομικής κατάρρευσης που θα επικρατήσει, ο δικτάτορας -όπως χαρακτηρίστηκε από την Tageszeitung- Σόιμπλε υπολογίζει «να αναδιαμορφώσει την Ευρώπη στα μέτρα του και να εγκαταστήσει μια θεσμική γερμανική ηγεμονία».

Ερωτηθείς εάν η αξιολόγηση φαίνεται να κλείνει δύσκολα και «πόσο μακριά μπορεί να πάει η βαλίτσα», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως «στις Βρυξέλλες γίνεται μια προσπάθεια εντατική η οποία ευνοείται από την Κομισιόν -που είναι υπέρ της ελληνικής πλευράς- αλλά και διαπραγματεύσεις που γίνονται μέσω Ντάισελμπλουμ -με τον Σόιμπλε- ώστε να βρεθεί μια κοινή λύση.». Επιπλέον, υπογράμμισε το ρόλο της ΕΚΤ, η οποία «θέλει να κλείσει η συμφωνία γιατί καταλαβαίνει ότι μια ταραχή στην Ευρωζώνη τώρα είναι ό,τι χειρότερο για το ευρώ». Συνολικά πάντως, ο ίδιος θεωρεί απαραίτητο να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εκλογών, καθώς πιστεύει πως θα είναι καταστροφικές για τη χώρα και θα την οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη πόλωση.

Για το ζήτημα των υποχωρήσεων με τις οποίες αναμένεται να έρθει αντιμέτωπη η ελληνική πλευρά, ο Στ. Κούλογλου θεωρεί ότι για να κάνεις συμφωνία πρέπει να κάνεις υποχωρήσεις — το εκ προοιμίου όμως πιο σημαντικό είναι ότι «σε μια διαπραγμάτευση είναι καλό να μην ανεβάζεις πολύ ψηλά τον πήχη γιατί στη συνέχεια αναγκάζεσαι να κάνεις υποχωρήσεις και τις πληρώνεις ακριβά πολιτικά.».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ