Ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού, ζήτησε για άλλη μια φορά ο Σταύρος Θεοδωράκης με αφορμή την παρουσία του στο 8ο Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, που γίνεται στο Ρέθυμνο. Μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της Κρήτης, ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, κατά την ψήφιση του εκλογικού νόμου, για να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίσουν αλλά η κυβέρνηση αρνήθηκε να συναινέσει.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη:
Για την παροχή δικαιώματος στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν:
“Την προσπάθεια που κάνει το Ποτάμι να αποκτήσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι ψήφο. Είναι ντροπή μας. Το 2016 να είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχουν ψήφο οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Είναι ακατανόητη η άρνηση της κυβέρνησης, να μη δώσει το δικαίωμα ψήφου σε αυτούς τους ανθρώπους. Είναι κάτι πάρα πολύ εύκολο, γιατί το παρουσιάζουν σαν κάτι πολύ δύσκολο.
Το πρώτο βήμα είναι να ψηφίσουν αυτοί που έχουν ελληνική ταυτότητα. Δηλαδή αυτοί που είναι εγγεγραμμένοι στα δηματολόγια και στους εκλογικούς καταλόγους, είναι δηλαδή οι άνθρωποί μας που έχουν φύγει στο εξωτερικό πρέπει να ψηφίσουν. Είναι πολύ απλό, μπορούν να πάνε σ’ ένα προξενείο και να ψηφίσουν όπως γίνεται σε όλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου.
Η κυβέρνηση πιστεύω ότι φοβάται αυτή την ψήφο, φοβάται να τους δώσει το δικαίωμα. Το δικαίωμα που οι περισσότεροι από αυτούς το έχουν στις ευρωεκλογές. Δηλαδή εσύ είσαι στο εξωτερικό, ψηφίζεις στις ευρωεκλογές για την Ελλάδα και δεν ψηφίζεις στις εθνικές εκλογές. Τραγελαφικά πράγματα.
Προσπαθήσαμε να το λύσουμε, κάναμε μια τροπολογία, κάναμε προτάσεις, είχαμε μαζί μας συνταγματολόγους, είχαμε μαζί μας νομικούς, η κυβέρνηση επιμένει να λέει ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για να ψηφίσουν αυτοί οι άνθρωποι”.
“Εμείς είχαμε προειδοποιήσει τον κόσμο και θα θυμάστε ότι κάποιοι μας έλεγαν υπερβολικούς, όταν τον Σεπτέμβρη τους λέγαμε ότι αυτή η πολιτική θα οδηγήσει σε αυξήσεις στη φορολογία, σε αυξήσεις στις εισφορές και επανάληψη του λάθους του παρελθόντος που είναι φόροι πάνω στους φόρους. Όταν τα λέγαμε αυτά τον Σεπτέμβριο στην προεκλογική περίοδο, κάποιοι μας έλεγαν υπερβολικούς και βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ υποσχόντουσαν «ξεχάστε τα, θα περάσουμε ζωή χαρισάμενη, χωρίς φόρους, χωρίς εισφορές, χωρίς τίποτα»“, και συνέχισε:
“Υπάρχουν λύσεις επιμένουμε να λέμε ότι υπάρχουν λύσεις, αλλά οι λύσεις αυτές συνδυάζονται με μία άλλη πολιτική. Μία πολιτική που δεν θα έχει ως πρώτο της μέλημα το κομματικό κράτος, θα έχει ως πρώτο μέλημα τον άνθρωπο που δουλεύει. Θα έχει την αγορά, θα έχει τα μαγαζιά, θα έχει τις επιχειρήσεις και θα έχει κυρίως τον άνθρωπο στον ιδιωτικό τομέα. Γιατί όπως υπολογίζεται από τους δικούς μας υπολογισμούς, αυτό που επισημάναμε στη Βουλή ισχύει απόλυτα.
Περισσότερο από το 50% από τα έσοδα ενός Έλληνα αυτή τη στιγμή, θα πηγαίνει στα κρατικά ταμεία. Στην Ελλάδα όχι στις χώρες της Σκανδιναβίας. Εννοώ ότι δεν είμαστε σε μια χώρα που λες «δίνω το 50% του μισθού μου, αλλά έχω το καλύτερο σχολείο, έχω το καλύτερο νοσοκομείο, έχω τους καλύτερους δρόμους». Έχουμε κακές υπηρεσίες από το κράτος και παρ’ όλα αυτά το κράτος ζητάει παραπάνω από το 50% του μισθού ενός ανθρώπου που παράγει στην ιδιωτική οικονομία”.
Διαβάστε επίσης: