«Με τα μνημόνια δεν ξεμπλέκεις επειδή τα σκίζεις ή επειδή περνάς ένα νόμο και λες “καταργούνται”. Με τα μνημόνια ξεμπλέκεις όταν αποφασίζεις να πάρεις σημαντικές αποφάσεις στη χώρα σου, που θα σου επιτρέψουν να είσαι οικονομικά αυτοδύναμος» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην «ΕΡΤ 3» και τον Χρήστο Γιαννούλη, ενώ παράλληλα τόνισε ότι το κόστος των καθυστερήσεων των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το πληρώνει ο Ελληνικός λαός.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν το Ποτάμι θα ψηφίσει τα νέα μέτρα τόνισε: «Η κυβέρνηση επέλεξε να κάνει μόνη της τις διαπραγματεύσεις και τη συζήτηση για το χρέος και όποιος διαπραγματεύεται αναλαμβάνει και το κόστος της διαπραγμάτευσης», ενώ υπενθύμισε την πρόταση του Κινήματος για μια εθνική επιτροπή διαπραγμάτευσης την οποία δεν αποδέχτηκε ο κ. Τσίπρας.
Σε ότι αφορά το ρόλο του ΔΝΤ ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε την άποψη που έχει εκφράσει και στους Ευρωπαίους αξιωματούχους με τους οποίους συναντήθηκε πρόσφατα στο Στρασβούργο και το Βερολίνο λέγοντας: «Πολλές από τις απαιτήσεις του ΔΝΤ υπερβολικές αλλά δυστυχώς την ευθύνη για αυτήν την πίεση την έχει η κυβέρνηση καθώς με τις καθυστερήσεις της δίνει τα χρονικά περιθώρια στο ΔΝΤ να ανασυντάσσεται και να πιέζει». ενώ στη συνέχεια ανέφερε: «Περιμένω να μου πει κάποιος από την Κυβέρνηση τι περιμένουν να κερδίσουν εάν η παράταση φτάσει το Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Γιατί εγώ ξέρω τι θα χάσουμε, και μεταξύ αυτών είναι η ποσοτική χαλάρωση».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν παρέλειψε να καταλογίσει ευθύνες στα παλιά κόμματα για τη σημερινή κατάντια της χώρας λέγοντας: «Το Ποτάμι συνεχώς υπενθυμίζει ότι αυτή η χώρα χρεοκόπησε στα χέρια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Το ότι σήμερα είμαστε πολύ αυστηροί με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και το ότι επικρίνουμε τις αποφάσεις τους οι οποίες είναι προς όφελος των λίγων και όχι προς όφελος των πολλών δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε τις ευθύνες των παλαιών κομμάτων».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κομματικό κράτος κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για την γιγάντωση του λέγοντας: «Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας λέγεται κομματικό κράτος και κάποτε ήταν των πρασινοφρουρών, μετά ήταν των γαλάζιων παιδιών και τώρα είναι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να πάψει να ταΐζει την αγελάδα του κομματικού κράτους.
Σχετικά με το αν μια κυβερνητική αλλαγή θα ήταν η λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος ο επικεφαλής του Ποταμιού εξέφρασε την άποψη ότι η λύση δεν βρίσκεται στο «φύγε εσύ-έλα εσύ» και το να περάσουμε απλώς από το ένα κόμμα στο άλλο και από τον έναν πρωθυπουργό στον άλλο. «Θα πρέπει να υπάρχουν νέες δυνάμεις στην πολιτική γιατί εάν προσπαθείς να αλλάξεις τα πράγματα αλλά με τους ίδιους ανθρώπους που έχουν δώσει αρνητικά δείγματα στην πολιτική, δεν θα τα καταφέρεις« ανέφερε.
Αναλύοντας την κατάσταση στον χώρο των ΜΜΕ τόνισε ότι μείωση της διαφήμισης έχει οδηγήσει σε αύξηση της εξάρτησης από το πολιτικό χρήμα είτε αυτό προέρχεται από την Κυβέρνηση, είτε από ιδιώτες που επηρεάζονται από πολιτικούς παράγοντες και συμπεριφέρονται στη διαφημιστική αγορά με βάση το ποιοι είναι οι «φίλοι» και ποιοι οι «εχθροί» τους, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι υπάρχει ένα πολιτικό, επιχειρηματικό και μιντιακό κατεστημένο στη χώρα, που προτιμάει να έχει σίγουρους, προβλέψιμους παίκτες, γνωστούς απ’ τα παλιά, απ’ το να έχει απέναντί του ένα απρόβλεπτο Ποτάμι, που δεν έχει «εξαρτήσεις».
Τέλος, αναφερόμενος στη διαπλοκή ο επικεφαλής του Ποταμιού αναρωτήθηκε γιατί δεν έχει διαλευκανθεί ακόμη η υπόθεση Siemens και τόνισε την ανάγκη να «καθαριστούν» οι παλιές υποθέσεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα ώστε να περάσουμε σε νέες υποθέσεις, όπως αυτή της Τράπεζας Αττικής και τους Κυβερνητικά προσκείμενους εργολάβους.