Περί τα 10 δισ. ευρώ επενδύσεων θα απαιτηθούν για να αναπτυχθεί η έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, μέγεθος που κατατάσσει την αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου, σε ένα από τα μεγαλύτερα (αν όχι το μεγαλύτερο) έργα που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου τα επόμενα χρόνια. Από τα 10 δισ. ευρώ, περίπου 6-7 δισ. ευρώ θα είναι οι άμεσες επενδύσεις, ενώ θα απαιτηθούν επιπλέον 3 δισ. ευρώ για δευτερεύουσες επενδύσεις (δίκτυα, υποδομές, κοινόχρηστοι χώροι κ.τ.λ.). Τα παραπάνω υποστήριξε σε σχετική του ομιλία στο συνέδριο Global Capital Forum που ολοκληρώθηκε χθες, ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development.
Θέσεις εργασίας
Αν ληφθεί υπόψη ότι η εισηγμένη, σύμφωνα με εκτιμήσεις φορέων της αγοράς των κατασκευών και των ακινήτων, εμφανίζεται σήμερα να έχει το προβάδισμα για την ανάληψη του έργου, τότε τα παραπάνω μεγέθη αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την περίοδο υλοποίησης της επένδυσης θα δημιουργηθούν περί τις 15.000 θέσεις εργασίας, ενώ το αντίστοιχο νούμερο με την ολοκλήρωση του έργου, θα αγγίξει τις 50.000 θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, το Δημόσιο αναμένεται να έχει φορολογικά έσοδα της τάξεως των 2 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου από την αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού, ενώ θετική θα είναι και η επίδραση στον τουρισμό, καθώς η επένδυση θα συνεισφέρει επιπλέον 1 εκατ. τουρίστες ετησίως στους σημερινούς 3 εκατ. επισκέπτες της πρωτεύουσας.
Εκτός από τη Lamda Development, στην τελική φάση του διαγωνισμού συμμετέχουν επίσης η βρετανική London & Regional Properties και η ισραηλινών συμφερόντων Elbit. Η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών έχει προγραμματιστεί για τις 27 Φεβρουαρίου, όταν και θα αποκαλυφθεί το αν και τι είδους προσφορές θα καταθέσουν τα ξένα σχήματα. Ωστόσο, δεδομένου του ύψους της επένδυσης και των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν, δύσκολα το αρχικό τίμημα θα είναι πολύ υψηλό. Επιπλέον, η Lamda Development δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει την επένδυση χωρίς τη συμμετοχή ισχυρών εταίρων. Αλλωστε, η διοίκηση της εταιρείας δεν έχει κρύψει ότι το ενδιαφέρον της ίδιας, αφορά κυρίως τα εμπορικά και συνεδριακά κέντρα, που πιθανώς να περιλαμβάνονται στην επένδυση. Ως εκ τούτου, το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι επαφές με ξένα επενδυτικά κεφάλαια (τα οποία έχουν ήδη κινηθεί στην ελληνική αγορά και για άλλες επενδύσεις), προκειμένου να εξασφαλιστεί μέρος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την υλοποίηση της επένδυσης.
Η κατάθεση φακέλων
Σε κάθε περίπτωση, όσοι υποβάλλουν προσφορά θα κληθούν να καταθέσουν φάκελο, όπου θα αποδεικνύεται η οικονομική και τεχνική επάρκειά τους για τη διαχείριση ενός τέτοιου έργου. Επίσης θα καταθέσουν και το στρατηγικό σχέδιο αξιοποίησης του ακινήτου, το οποίο θα πρέπει να είναι συμβατό με τις χρήσεις γης που έχουν καθοριστεί. Μόνο αν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει σε άνοιγμα των οικονομικών προσφορών. Με βάση τη σύμβαση πώλησης, το Δημόσιο θα λαμβάνει συγκεκριμένο ποσοστό επί των κερδών του επενδυτή, αλλά μόνο στην περίπτωση όπου ο τελευταίος παρουσιάζει συγκεκριμένη απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων.
Πηγή: kathimerini.gr