Έντονη ανησυχία προκαλούν στην κυβέρνηση οι διαρκώς αυξανόμενες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ, από μη αποδοθείσες εισφορές που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι, αλλά και από κρατήσεις των Ταμείων «υπέρ λειτουργικών εξόδων», η νομιμότητα των οποίων εξετάζεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, οι συνολικές οφειλές των Ταμείων έχουν «εκτιναχθεί» στα 571,6 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που δεν επιτρέπει στον Οργανισμό να είναι συνεπής ως προς τις υποχρεώσεις προς τους παρόχους του.
[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]Ειδικότερα, το ΙΚΑ οφείλει από εισφορές ασφαλισμένων του 2012 και του 2013 το ποσό των 177,066 εκατομμυρίων ευρώ (για το 2014 το ΙΚΑ έχει αποδώσει τις μέχρι τώρα εισφορές, ενώ έχει «καλύψει» και μέρος των οφειλουμένων από τα προηγούμενα έτη), ο ΟΑΕΕ από εισφορές του 2013 και του 2014 το ποσό των 127,2 εκατομμυρίων και το ΕΤΑΑ για τα ίδια έτη 117,2 εκατ. ευρώ.[/quote_text]
Επιπλέον, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ παρακρατεί κάθε μήνα για τα έτη 2012 και 2013 ποσοστό 5% επί των πόρων του ΕΟΠΥΥ ως αποζημίωσή του για δαπάνες διαχείρισης – διοίκησης που παρέχει στον Οργανισμό, καθώς και ποσοστό 0,5% ως εισφορά υπέρ του ΤΕΑΥΕΟ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εργατικών Οργανώσεων). Για τα δύο έτη οι κρατήσεις αυτές ανέρχονται στα 150,2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ όπως ανέφεραν στην «Καθημερινή» πηγές του ΕΟΠΥΥ, οι κρατήσεις αυτές δεν προβλέπονται από νομοθετική ρύθμιση, αλλά από απλή απόφαση του Δ.Σ. του Ιδρύματος. Στην ίδια τακτική προχώρησε και το Δ.Σ. του ΤΣΜΕΔΕ, που χωρίς να υπάρχει σχετική διάταξη αποφάσισε παρακράτηση 20% από πόρους του ΕΟΠΥΥ για λειτουργικά έξοδα. Για το 2013 το σχετικό ποσό ανέρχεται στα 17 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ είναι σε σκληρή διαπραγμάτευση με τους παρόχους για τις νέες συμβάσεις και με γνώμονα οι δαπάνες να μείνουν εντός στόχων προϋπολογισμού. Αυτή τη στιγμή οι συνολικές οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές, φαρμακεία, φαρμακευτικές εταιρείες εκτιμάται ότι αγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ, μέρος του οποίου θα «συμψηφιστεί» με τους μηχανισμούς των rebate και clawback.
[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]Για το 2014 η υπέρβαση στον προϋπολογισμό καταγράφεται στις διαγνωστικές παρακλινικές εξετάσεις και είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο τρίμηνο του 2014 εκτελέστηκαν εξετάσεις συνολικής δαπάνης 164,5 εκατομμυρίων ευρώ, όταν για όλο το έτος έχει οριστεί προϋπολογισμός για τον συγκεκριμένο τομέα στα 328 εκατομμύρια ευρώ.[/quote_text]
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΟΠΥΥ έχει προτείνει να υπάρξει μηνιαίο πλαφόν στο κόστος των εξετάσεων που εκτελούν τα διαγνωστικά κέντρα, ωστόσο ακόμη εκκρεμεί μία σαφής απάντηση από τους παρόχους. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι και η σύνταξη της υπουργικής απόφασης για το μηνιαίο «πλαφόν» στα φάρμακα που συνταγογραφεί κάθε γιατρός. Κατά πληροφορίες, είναι πιθανόν η απόφαση να είναι έτοιμη έως τα τέλη της εβδομάδας.