Ένα μέτρο που είχε αρχίσει να αποδίδει εν μέρει περιορίζοντας στο μέτρο του δυνατού την δημιουργία νέων κόκκινων δανείων, ήταν αυτό των πλειστηριασμών. Ωστόσο και αυτό τείνει να ατονήσει εξαιτίας της αδυναμίας να λειτουργήσει επιτέλους η πλατφόρμα για την ένταξη των δανειοληπτών – που δικαιούνται – στον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Ενώ είχε πολύδιαφημιστεί ότι η πλατφόρμα είναι έτοιμη να λειτουργήσει ανά πάσα στιγμή αρκεί να ψηφιστεί ο νόμος, κάτι τέτοιο για την ώρα παραμένει όνειρο θερινής νυκτός και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στην καλύτερη περίπτωση θα ξεκινήσει να λειτουργεί από τον επόμενο μήνα.
Αιτία η αδυναμία να τρέξουν οι εφαρμογές και το σύστημα να είναι απόλυτα αυτοματοποιημένο, ώστε αφενός να είναι αδιάβλητο και αφετέρου η διαδικασία να είναι ταχύτατη. Παρά τις ασκήσεις επί χάρτου που γίνονται καθημερινά δεν έχει καταστεί δυνατό να αντλούνται αυτόματα τα στοιχεία του δανειολήπτη από τις επιμέρους εφαρμογές, όπως εισόδημα, περιουσιακή κατάσταση, οικογενειακή κατάσταση, σχέση με την τράπεζα.
Και μπορεί ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας να ισχύει από την Τρίτη 30 Απριλίου, ωστόσο οι κόκκινοι δανειολήπτες δεν μπορούν να υποβάλουν αίτημα για να την εξωδικαστική ρύθμιση του χρέους τους.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν είναι ακόμη έτοιμη με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα ενεργοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου ενώ ο σχετικός νόμος ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Το νέο πλαίσιο αποτελεί και την τελευταία ευκαιρία για τους δανειολήπτες να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία. Όσοι δεν καταφέρουν να βρεθούν κάτω από την ομπρέλα προστασίας του νέου νόμου θα δουν την πρώτη κατοικία τους να βγαίνει σε πλειστηριασμό.
Πάντως το τελευταίο διάστημα και εν αναμονή της ενεργοποίησης της πλατφόρμας οι τράπεζες πάτησαν φρένο στους πλειστηριασμούς ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Μάρτιο πραγματοποιήθηκαν 1.790 πλειστηριασμοί, οι οποίοι είναι κατά 55% λιγότεροι σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ενώ ακόμη λιγότεροι είναι οι πλειστηριασμοί που πραγματοποιήθηκαν έως και τις 19 Απριλίου, οι οποίοι δεν ξεπέρασαν τους 800. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους πραγματοποιήθηκαν 6.416 πλειστηριασμοί ακινήτων, αριθμός δηλαδή τετραπλάσιος σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2018, όταν ακόμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction ήταν στο αρχικό στάδιο λειτουργίας της.
Ωστόσο, οι πλειστηριασμοί του πρώτου τριμήνου είναι αισθητά λιγότεροι από αυτούς του τελευταίου τριμήνου του 2018, διάστημα κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν 9.613 πλειστηριασμοί ακινήτων. Δηλαδή οι πλειστηριασμοί ακινήτων μειώθηκαν κατά 33% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2018.
Βασική αιτία είναι το γεγονός ότι οι τράπεζες πάτησαν φρένο στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την πρώτη κατοικία.
Μέχρι στιγμής έχουν αναρτηθεί 5.461 πλειστηριασμοί οι οποίοι έχουν προγραμματιστεί μέχρι και τις 18 Δεκεμβρίου 2019. Η λίστα καθημερινά μεγαλώνει καθώς στόχος των τραπεζών είναι φέτος να διενεργηθούν περισσότεροι από 30.000 πλειστηριασμοί ακινήτων. Από αυτούς που έχουν αναρτηθεί μέχρι σήμερα οι 5.204 αφορούν ακίνητα και οι 1.911 κατοικίες.
Οι τράπεζες συνεχίζουν την πολιτική να αγοράζουν οι ίδιες τα ακίνητα που βγάζουν στο σφυρί, σε μια προσπάθεια να πιέσουν τους δανειολήπτες που έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.