Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

“Στα χέρια” των πρυτάνεων το θέμα των πανεπιστημίων

Στα χέρια των πρυτάνεων βρίσκεται η επόμενη κίνηση για τα πανεπιστήμια, καθώς οι ίδιοι, πρέπει να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό, προκειμένου να κριθεί αν η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων είναι παράνομη και καταχρηστική.

Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, είπε στους πρυτάνεις του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σίμο Σιμόπουλο και Θεοδόση Πελεγρίνη, ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο και πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες, για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια.

Στην ουσία, το ζήτημα τώρα είναι στα χέρια των πρυτάνεων που προΐστανται των ιδρυμάτων και έχουν την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών τους, επιβλέπουν την τήρηση των νόμων, του Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού και μεριμνούν για τη συνεργασία των οργάνων του ιδρύματος, των διδασκόντων και των φοιτητών.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος έκανε λόγο για «μία μικρή μειοψηφία διοικητικών υπαλλήλων που συνεχίζει να κρατά κλειστά το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο εις βάρος των φοιτητών και των οικογενειών τους, καταχρηστικά», μιλώντας σε συναντήσεις που είχε με τους δύο πρυτάνεις.

«Για το σκοπό αυτό ζήτησα από τις Πρυτανικές Αρχές και τα Συμβούλια Ιδρυμάτων τους, να εκπληρώσουν το καθήκον τους, ασκώντας αρμοδιότητες που τους δίνει ο Νόμος, για να ανοίξουν τα Ιδρύματα άμεσα, ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο» συμπλήρωσε.

Για την Τρίτη έχει προγραμματιστεί έκτακτη Σύνοδος των πρυτάνεων, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες την Τρίτη αναμένεται να εκδοθούν από το ΑΣΕΠ οι λίστες με τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ.

 

Η απεργία

Νέα πενθήμερη απεργία πάντως αποφάσισαν οι σύλλογοι διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, με ορατό τον κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο για χιλιάδες φοιτητές.

Οι Ενώσεις των διοικητικών θα συνεδριάσουν εκ νέου από Δευτέρα, καθώς αναμένεται να εκδικασθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση αναστολής της ΚΥΑ για τους διοικητικούς υπαλλήλους.

Από την πλευρά τους, οι φοιτητές ζητούν να ανοίξουν τα πανεπιστήμια και έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από 22.000 υπογραφές στη σχετική σελίδα στο Διαδίκτυο.

Σημειώνεται ότι, με βάση νόμο, κάθε εξάμηνο πρέπει να περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο 13 πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας. Τυχόν εξέταση μαθήματος που διδάχθηκε λιγότερο από 13 εβδομάδες, είναι άκυρη και ο βαθμός δεν υπολογίζεται για την απονομή του τίτλου σπουδών. Ο αριθμός των εβδομάδων για τη διενέργεια των εξετάσεων ορίζεται στον Οργανισμό του ιδρύματος.

Πάντως, το θέμα της αργίας των διοικητικών υπαλλήλων που δεν απογράφησαν προχωρά κανονικά.

Το Συμβούλιο Ιδρύματος του ΕΚΠΑ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Το Συμβούλιο Ιδρύματος καλεί τον κ. Πρύτανη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να αποκατασταθούν άμεσα οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές λειτουργίες του Ιδρύματος. Εάν αυτό δεν συμβεί, το εξάμηνο θα χαθεί με καταστρεπτικές συνέπειες για τους φοιτητές/φοιτήτριες του Ιδρύματος και τις οικογένειές τους. Στην περίπτωση αυτή η ευθύνη του κ. Πρυτάνεως θα είναι τεράστια».

Ταυτόχρονα σε αρκετά τμήματα (Ιατρική, Φαρμακευτική, Βιολογικό, ΤΕΦΑΑ) γίνονται προσπάθειες να αποκατασταθεί η εκπαιδευτική διαδικασία την ερχόμενη εβδομάδα παρά την απόφαση των απεργών για γενικό/καθολικό κλείσιμο όλων των κτιρίων του ΕΚΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ