Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Στα δίχτυα απατεώνων λαμπερά ονόματα της showbiz

Θύματα απάτης έχουν πέσει το τελευταίο διάστημα αρκετά πρόσωπα της ελληνικής showbiz, από επιτήδειους που τάζουν εξ ονόματός τους πολλές χιλιάδες ευρώ και ακριβά δώρα σε θαυμαστές τους μέσα από ιστοσελίδες και social media. Τα επίσημα στοιχεία των Αρχών καταγράφουν μια έκρηξη στον αριθμό τέτοιων περιστατικών εις βάρος «επωνύμων» και μάλιστα τα στατιστικά δείχνουν πως αυτά πολλαπλασιάζονται την περίοδο της καραντίνας.

Toυ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΘΕΟ∆ΟΣΙΟΥ

Η διαδικτυακή απάτη των κοµπιναδόρων για να αποσπάσουν προσωπικά δεδοµένα και χρήµατα – Τα περιστατικά σε περιόδους καραντίνας πολλαπλασιάζονται!

Ανάμεσα στα πρόσωπα που είδαν ιστοσελίδες να τάζουν εξ ονόματός τους χιλιάδες ευρώ σε θαυμαστές τους είναι η Ελένη Μενεγάκη, η Άννα Βίσση, η Νατάσα Θεοδωρίδου, ο Μάρκος Σεφερλής και η Σίσσυ Χρηστίδου. Όλοι τους φρόντισαν να ενημερώσουν έγκαιρα ακολούθους και «φίλους» ότι δεν έχουν καμία σχέση με τις εν λόγω ιστοσελίδες ή τα «προφίλ» που φέρουν τα ονόματά τους.

Ελένη Μενεγάκη [1]

Από τις πρώτες που έπεσε θύμα των κομπιναδόρων είναι η Ελένη Μενεγάκη. Η παρουσιάστρια εντόπισε στα social media «προφίλ» που παρουσιαζόταν ως δικό της, μέσω του οποίου οι επιτήδειοι προσπαθούσαν να προσεγγίσουν θαυμαστές της προκειμένου να τους εξαπατήσουν. Έτσι, η ίδια μέσα από story που ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, έστειλε ένα μήνυμα στους followers της για τις διαδικτυακές απάτες που κατά καιρούς εμφανίζονται και χρησιμοποιούν το όνομά της.

«Τον τελευταίο καιρό με ρωτάτε για τους αρκετούς λογαριασμούς που υπάρχουν πια με το όνομά μου, που δίνουν δώρα, δίνουν χρήματα, αυτοκίνητα, κινητά και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να σκεφτεί. Θα σας πω, λοιπόν, για άλλη μία φορά, αυτό που σας έλεγα από την εκπομπή μου. Έχω μόνο έναν λογαριασμό είναι ο συγκεκριμένος στο Instagram», ανέφερε η ωραία Ελένη.

Άννα Βίσση [2]

Τη δημοφιλία και της Άννας Βίσση επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν οι επιτήδειοι ευελπιστώντας σε κέρδη πολλών χιλιάδων ευρώ. Η Ελληνίδα σταρ τις προηγούμενες ημέρες ανακάλυψε ότι εμφανίζεται στο Facebook ένας λογαριασμός με το όνομα και τη φωτογραφία της που… μοίραζε από 60.000 έως και 100.000 ευρώ στους θαυμαστές της. Η τραγουδίστρια με το που αντιλήφθηκε τι συνέβαινε κινήθηκε ταχύτατα ενημερώνοντας τους διαδικτυακούς της «φίλους» μέσα από το Instagram για την απάτη που έχουν στήσει κάποιοι χρησιμοποιώντας το όνομα και την αγάπη που τρέφει το κοινό προς το πρόσωπό της υποσχόμενοι διάφορα χρηματικά ποσά. Η Άννα Βίσση ανέβασε ως Insta story φωτογραφία από την ανάρτηση που είχαν κάνει οι απατεώνες και έγραψε «Απάτη» σε μια προσπάθεια να προστατεύσει το κοινό της, που διαχρονικά τη στηρίζει σε κάθε βήμα της.
Επιπλέον, η γνωστή τραγουδίστρια προχώρησε και σε καταγγελία και έτσι πολύ γρήγορα η ψεύτικη σελίδα κατέβηκε από το Facebook.

Σίσσυ Χρηστίδου [3]

Μετά την πρώτη αναστάτωση που προκάλεσε στη Σίσσυ Χρηστίδου η προσπάθεια αγνώστων να παρασύρουν κοινό της στην κομπίνα τους, η γνωστή τηλεπαρουσιάστρια με ένα Insta Story ενημέρωσε άμεσα τους ακόλουθούς της πως έχουν «μπλέξει» και το δικό της όνομα στη γνωστή απάτη προκειμένου να τους προστατεύσει.

Η Σίσσυ Χρηστίδου ανέβασε screen shot μια συνομιλία που είχαν οι επιτήδειοι με θαυμάστριά της γράφοντας πως πρόκειται για απάτη. Στην εν λόγω συνομιλία φαίνεται οι απατεώνες, που παρουσιάζονται με το όνομα της παρουσιάστριας, να ζητούν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και λοιπά στοιχεία από άλλο χρήστη του Instagram τάζοντας ακριβά δώρα και χιλιάδες ευρώ. Φυσικά, σκοπός τους ήταν να ξαφρίσουν τον χρήστη του διαδικτύου. Η Σίσσυ Χρηστίδου, μάλιστα, ανάρτησε και τον ψεύτικό λογαριασμό ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει καμία σχέση με αυτόν.

Μάρκος Σεφερλής [4]

Την αγάπη που τρέφει μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και στο πρόσωπο του Μάρκου Σεφερλή πήγαν να εκμεταλλευτούν οι επιτήδειοι.

Άμεσα υπήρξε και σε αυτή την περίπτωση η παρέμβαση του ηθοποιού που εντόπισε νωρίς την κομπίνα που είχαν στήσει κάποιοι χρησιμοποιώντας το όνομά του. Έτσι, ο Μάρκος Σεφερλής θέλοντας να προστατεύσει τους followers του, κατήγγειλε δημόσια την απάτη που είχαν στήσει στο facebook, δημοσιεύοντας ένα βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram αποκαλύπτοντας την πλήρη αλήθεια γύρω από αυτό. «Παιδιά, καλησπέρα! Παίρνω πάρα πολλά μηνύματα για έναν ψεύτικο διαγωνισμό που γίνεται μέσα από ένα ψεύτικο προφίλ μου στο Facebook και σας ζητάνε διάφορα στοιχεία και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Φαντάζομαι ότι έχετε καταλάβει ότι είναι παγίδα, όπως είμαι σίγουρος ότι δεν έχετε πέσει μέσα. Αυτό ήθελα να σας πω μόνο. Να είστε καλά», ενημέρωσε ο ηθοποιός τον κόσμο ώστε να μην πέσει στην παγίδα.

Νατ. Θεοδωρίδου [5]

Το όνομά της σε σελίδα που μοιράζει χιλιάδες ευρώ είδε και η Νατάσα Θεοδωρίδου τις προηγούμενες ημέρες πέφτοντας και η ίδια θύμα της διαδικτυακής απάτης που έχει αναστατώσει πολλούς Έλληνες επώνυμους. Οι επιτήδειοι παρουσιάζουν τη γνωστή τραγουδίστρια με live μετάδοση να μοιράζει 10.000 ευρώ σε 500 χρήστες του διαδικτύου που θα μαντέψουν τα quiz που αναρτά, γράφοντας στη λεζάντα του βίντεο «Λόγω του αντίκτυπου του coronavirus θα δωρίσω περισσότερα από 10.000 ευρώ στα 500 πρώτα άτομα που θα μαντέψουν σωστά τη φωτογραφία». Μάλιστα, στην αντίληψη της τραγουδίστριας φαίνεται πως έπεσαν παραπάνω από μια ιστοσελίδες που επιχειρήσουν να θησαυρίσουν σε βάρος τόσο της ίδιας όσο και των χρηστών που την ακολουθούν. Η ίδια παρενέβη άμεσα με μια ανάρτηση μέσω της οποίας αποκάλυψε την κομπίνα και κάλεσε τους θαυμαστές της να τα αγνοήσουν, καθώς οι εν λόγω διαγωνισμοί είναι ψεύτικοι. «Προσοχή! Παρακαλώ πολύ όσοι από εσάς δείτε κάποια από αυτές τις δημοσιεύσεις να κάνετε αναφορά, πατώντας στις τρεις τελίτσες του βίντεο. Πρόκειται για ψεύτικες σελίδες που ουδεμία σχέση έχουν με τη Νατάσα Θεοδωρίδου», έγραφε η ανάρτηση που ανέβηκε στην επίσημη σελίδα της στο facebook.

Ο τρόπος δράσης των επιτήδειων

«Φως» στις διαδικτυακές απάτες ρίχνει ο Αντιστράτηγος ε.α., ειδικός ερευνητής και αναλυτής ηλεκτρονικών εγκλημάτων, Μανώλης Σφακιανάκης, αποκαλύπτοντας στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» τον τρόπο με τον οποίο δρουν οι απατεώνες, προκειμένου να ξαφρίσουν τους ανυποψίαστους χρήστες του διαδικτύου.

Λογισμικό

«Οι απατεώνες στέλνουν link στα θύματά τους και αφού οι τελευταίοι κάνουν κλικ πάνω σε αυτό, οι δράστες έχουν τον πλήρη έλεγχο του υπολογιστή και κατ’ επέκταση όλων των προσωπικών στοιχείων τους. Με το link που θα πατήσει ο ανυποψίαστος χρήστης εγκαθίσταται λογισμικό στον υπολογιστή του που δίνει την δυνατότητα στους επιτήδειους να «βλέπουν» οποιαδήποτε κίνηση κάνει στον υπολογιστή του το θύμα- τι γράφει και τι κωδικούς έχει- με τον κίνδυνο στο τέλος να τα χάσει όλα. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι βασικά, είναι ότι ποτέ δεν βάζουμε στοιχεία μας σε ό,τι link μας στέλνουν. Θέλει πάρα πολλή προσοχή τη στιγμή που μας έρχεται ένα link, απ’ οπουδήποτε και αν έρχεται, κανείς δεν μπορεί να μας υποχρεώσει να βάλουμε τα δικά μας στοιχεία», τονίζει ο Μανώλης Σφακιανάκης, ο οποίος και τους τελευταίους μήνες βλέπει ολοένα και περισσότερους «επώνυμους» να απευθύνονται σε αυτόν για τις απάτες σε βάρος τους ή όταν έχουν χάσει τους λογαριασμούς τους.  facebook

Τεχνολογία

«Τώρα με την καραντίνα γίνεται ‘‘πόλεμος’’. Τα δίκτυά μας δεν αντέχουν πλέον, καθώς όλος ο κόσμος είναι πάνω στο διαδίκτυο. Άρα, με απλά λόγια, τώρα με τον κορωνοϊό θέλει μεγαλύτερη προσοχή γιατί ο κόσμος είναι με ένα κινητό στο χέρι. Όσο περισσότερο μπαίνει στη ζωή μας το διαδίκτυο και η τεχνολογία, τόσο πολλαπλασιάζονται και οι διαδικτυακοί απατεώνες. Ειδικά εν μέσω κορωνοϊού δεν εμπιστευόμαστε αυτά που μας έρχονται. Πρέπει πρώτα να τα δούμε με κριτική σκέψη και μετά να δούμε τι θέλουν και τι ζητάνε. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί στις συναλλαγές μας και στις κινήσεις που κάνουμε γιατί πλέον στο διαδίκτυο έχουν εισχωρήσει fake σελίδες, fake news και καταστάσεις. Θέλει πολλή προσοχή γιατί πλέον ο τζίρος της απάτης ξεπερνάει καθημερινά τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ στον πλανήτη. Η απάτη μεταλλάσσεται και εξελίσσεται διαρκώς στο διαδίκτυο. Άλλες απάτες είχαμε πριν από έναν μήνα και άλλες τώρα, αλλάζουν κάθε μήνα. Εμείς στο Ινστιτούτο μας ενημερώνουμε καθημερινά για τις νέες απάτες. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ακολουθούμε το CSI Institute και να ακούμε τα κελεύσματα και να απευθυνόμαστε είτε στην Αστυνομία στο 11188 είτε στο CSIi», αναφέρει ο Μανώλης Σφακιανάκης, ο οποίος και καθημερινά ενημερώνει τον κόσμο για όλες τις διαδικτυακές απάτες μέσω της ιστοσελίδας του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (Cyber Security International Institute), ακόμη και με live ανακοινώσεις του στις 21:00. Άξιο αναφοράς είναι πως το CSI Institute που δημιούργησε ο Μανώλης Σφακιανάκης καταγράφει 1.000.000 ακόλουθους.

Πλοήγηση

Σχετικά με την απάτη που διαπιστώθηκε ότι επιτήδειοι χρησιμοποιούν ονόματα επώνυμων προσωπικοτήτων της χώρας προφασιζόμενοι φιλανθρωπική δράση και καλούν ανυποψίαστους χρήστες να ακολουθήσουν έναν επισυναπτόμενο σύνδεσμο το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας συμβουλεύει τους πολίτες να είναι προσεκτικοί κατά την πλοήγηση του διαδικτύου και ειδικότερα:

• Να μην ανοίγουν ηλεκτρονικά μηνύματα (email) από άγνωστο αποστολέα.
• Εάν ανοίξουν μήνυμα από άγνωστο αποστολέα, να μην ανοίξουν τα επισυναπτόμενα αρχεία ή συνδέσμους που συνοδεύουν το μήνυμα του άγνωστου αποστολέα.
• Να είναι προσεκτικοί με ηλεκτρονικά μηνύματα που ζητούν ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία όπως στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού, προσωπικούς κωδικούς κ.ο.κ. facebook
• Να μην εμπιστεύονται μηνύματα που αφορούν δωρεές, κληρονομιές και απρόσμενη οικονομική βοήθεια από άγνωστο αποστολέα. Στις πραγματικές περιπτώσεις κληρονομιάς, ειδικός συμβολαιογράφος ή δικηγόρος καλεί τον ενδιαφερόμενο και συζητά το ζήτημα σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση στον επαγγελματικό του χώρο. Έτσι, λοιπόν, αν πράγματι είμαστε κληρονόμοι κάποιου ανθρώπου, θα ειδοποιηθούμε τηλεφωνικώς και με όλες τις απαραίτητες και νόμιμες διατυπώσεις. Με συνθήκες νομιμότητας και διαφάνειας και όχι με ένα απλό ηλεκτρονικό μήνυμα για τον αποστολέα του οποίου δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι.
• Να μην προχωρούν σε πληρωμές και μεταφορές ποσών ύστερα από τη λήψη ηλεκτρονικών μηνυμάτων, που επικαλούνται δημόσιες υπηρεσίες, υπουργεία ή την εφορία. Καμία δημόσια υπηρεσία δεν ζητά από τους πολίτες χρήματα μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων.
• Να ελέγχουν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους και αλλάζουν τακτικά τους κωδικούς των λογαριασμών τους.
• Εάν δεχτούν απειλητικό ή εκβιαστικό μήνυμα δεν θα πρέπει ποτέ να επικοινωνούν με τους εκβιαστές. Αντιθέτως, οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται άμεσα στην Αστυνομία. Οι εκβιαστές δεν θέλουν να αποκαλυφθεί η δράση τους και ως εκ τούτου οι πολίτες πρέπει να ζητούν τη συνδρομή των Αρχών. facebook

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιώργος Μαυρίδης: Νοσηλεύεται με κορωνοϊό ο παρουσιαστής σε σοβαρή κατάσταση

Ζωζώ Σαπουντζάκη: Πώς έγινε η γνωριμία με τον Ρότζερ Μουρ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ