Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Στα «κάγκελα» η κοινωνία

Ένα θρίλερ μεγάλης έντασης «παίχτηκε» τις τελευταίες ώρες στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου γύρω από το δημοψήφισμα -το οποίο τελικώς θα διενεργηθεί την προσεχή  Κυριακή- με τον πρωθυπουργό να γίνεται δέκτης ετερόκλητων εισηγήσεων και τη χώρα να ζει δραματικές στιγμές.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις των Ευρωπαίων και ειδικότερα της Άνγκελα Μέρκελ -η οποία παρέπεμψε την όποια συζήτηση για νέο πρόγραμμα μετά το δημοψήφισμα- ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε με το τρίτο κατά σειρά διάγγελμα γι’ αυτή την εβδομάδα. Κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν «όχι» και επέρριψε ευθύνες στους θεσμούς για το λουκέτο στις τράπεζες, ενώ στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι κυρίαρχη η πεποίθηση ότι με ένα «όχι» η κυβέρνηση θα ισχυροποιηθεί διαπραγματευτικά για μια καλύτερη συμφωνία. Την ίδια ώρα όλη η αγορά… στεγνώνει.

Συνταξιούχος: Γεννήθηκα στην πείνα και ξαναπεινάω

IMG_2627

Τέταρτη μέρα σημέρα με τις ελληνικές τράπεζες να παραμένουν κλειστές και η ταλαιπωρία των συνταξιούχων που δεν διαθέτουν κάρτες ανάληψης ή χρεωστικές κάρτες συνεχίζεται. Από πολύ νωρίς το πρωί σε δεκάδες τραπεζικά υποκαταστήματα που αναμένεται να ανοίξουν στις οκτώ, έχει συρρεύσει πλήθος κόσμου, που περιμένει να πάρει τα 120 ευρώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένας συνταξιούχος από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος από νωρίς σήμερα το πρωί βρέθηκε έξω από υποκατάστημα τράπεζας στη Θεσσαλονίκη για να πάρει 120 ευρώ από τη σύνταξή του. Μιλώντας στην κάμερα του Mega, είπε πως «γεννήθηκα στην πείνα και ξαναπεινάω» αποτυπώνοντας με αυτή τη μικρή φράση την δραματική κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί αυτή την εβδομάδα οι συνταξιούχοι -και όχι μόνο- της χώρας.

ΙΟΒΕ: Ερχονται τα χειρότερα μετά τα capital controls

ekloges

Στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας η αναστάτωση που κυριάρχησε όλο τον Ιούνιο, είχε άμεσες επιπτώσεις. Ενδέχεται, όμως, το κατρακύλισμα στις επιδόσεις του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος να μην σταματήσει.

Και τούτο διότι η επιβολή των capital controls αναμένεται να επιδεινώσει την ήδη άσχημη εικόνα που εμφάνισε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα κατά τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τα πρωτογενή στοιχεία που σύλλεξε ο ΙΟΒΕ (μέχρι τις 22/6), ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος έπεσε στις 90.7 μονάδες (91.4 μονάδες στην προηγούμενη μέτρηση), καταγράφοντας τη χαμηλότερη επίδοση της διετίας.
Η αρνητική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών, σε όλους σχεδόν τους τομείς, αλλά και της νέας υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Οι πολύ πρόσφατες δυσμενείς και ακραίες εξελίξεις στην οικονομία με την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στο τραπεζικό σύστημα και την έλλειψη συμφωνίας με τους εταίρους και πιστωτές αναμένεται να έχουν εντονότατες αρνητικές επιδράσεις στο οικονομικό κλίμα το επόμενο διάστημα.

  • στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες χάνουν έδαφος, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να μειώνεται ελαφρά και τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να περιορίζονται.
  • στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα, αλλά και οι προβλέψεις τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση περιορίζονται, ενώ και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώνονται ελαφρά.
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις κινούνται πτωτικά, όπως και οι αντίστοιχες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα παρουσιάζει αποκλιμάκωση.
  • στις Κατασκευές, καταγράφεται επιδείνωση στις προβλέψεις για τις προγραμματισμένες εργασίες των επιχειρήσεων, ενώ στην προβλεπόμενη απασχόληση σηÄÅÕÔÅÑÇ ÇÌÅÑÁ ÌÅ ÁÍÏÉÊÔÅÓ ÔÑÁÐÅÆÅÓ ÃÉÁ ÊÁÔÁÂÏËÇ ÌÏÍÏ ÌÅÑÏÕÓ ÔÙÍ ÓÕÍÔÁÎÅÙÍ ÓÅ ÓÕÍÔÁÎÉÏÕ×ÏÕÓ /PHASMA/Ã.ÍÉÊÏËÁÉÄÇÓμειώνεται μικρή άνοδος στο αρνητικό ισοζύγιο.
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο αλλά και την εξέλιξη της ανεργίας επιδεινώνονται, ενώ βελτιώνεται εκ νέου ελαφρά η πρόθεση για αποταμίευση.

«Χτύπημα» στον Τουρισμό

touristes

Το κλείσιμο το τραπεζών, η αβεβαιότητα ενόψει του δημοψηφίσματος και η επιβολή των capital controls, εν μέσω καλοκαιριού, έχουν καταφέρει, ήδη, σημαντικά χτυπήματα στον ελληνικό τουρισμό.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, περίπου 50.000 τουριστικές κρατήσεις χάνονται κάθε μέρα από το εξωτερικό και περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ είναι οι απώλειες των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ως αποτέλεσμα της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, αποκάλυψε ότι κάθε μέρα δεν μπαίνουν στα συστήματα των ξενοδοχείων 50.000 κρατήσεις εξαιτίας των τελευταίων αρνητικών εξελίξεων.

Με δεδομένο ότι οι κρατήσεις τελευταίες στιγμής αποτελούν το 20% επί του συνόλου μέσα στη χρονιά, το πλήγμα θα είναι ισχυρό για τον ελληνικό τουρισμό με προφανείς επιπτώσεις και στην απασχόληση αν χαθούν οριστικά οι εν λόγω κρατήσεις για τη χώρα μας.

Παράλληλα, αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο αριθμός των ακυρώσεων, με το μεγαλύτερο κύμα να καταγράφεται σε ξενοδοχειακές μονάδες της Αθήνας. Από τον εσωτερικό τουρισμό οι κρατήσεις έχουν, σχεδόν, μηδενιστεί.

Την ίδια ώρα ανακόπτεται η θετική πορεία των εξαγωγών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), μέσα στο προσεχές δεκαπενθήμερο οι εξαγωγές θα μειωθούν κατά περίπου 7% και οι εισαγωγές κατά 28%.

Ελλείψεις, αναμένονται να εμφανιστούν αρχικά σε μηχανήματα και ανταλλακτικά και στη συνέχεια σε νωπά τρόφιμα, κυρίως εισαγόμενα κρέατα και τυροκομικά προϊόντα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ