Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Στα…μαλακά ο Παπακωνσταντίνου

Ένοχο για το αδίκημα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου, αλλά αθώο για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας έκρινε το Ειδικό Δικαστήριο τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, έπειτα από 13 ημέρες ακροαματικής διαδικασίας.

Ωστόσο, αν και το δικαστήριο έκρινε πως ο πρώην υπουργός αφαίρεσε μεν τα ονόματα τριών συγγενικών του προσώπων από τη λίστα Λαγκάρντ, καθώς το κακούργημα μετατράπηκε σε πλημμέλημα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έπεσε στα «μαλακά», με το δικαστήριο να του επιβάλει ποινή φυλάκισης ενός έτους, με αναστολή τριών ετών.

Ακόμη, το δικαστήριο αποφάσισε την επιστροφή της εγγύησης των 30.000 ευρώ που είχε επιβληθεί στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Πώς σχολίασε ο Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Νικόλαος Πάσσος είπε στον πρώην υπουργό Οικονομικών ότι το δικαστήριο εξάντλησε την επιείκεια του. «Κύριε κατηγορούμενε το δικαστήριο εξάντλησε την επιείκειά του στο πρόσωπό σας με σκοπό αυτό να αποτελέσει οδηγό για την μετέπειτα ζωή σας. Αν και όπως φάνηκε δε θα ασχοληθείτε και πάλι με την πολιτική. Μπορείτε να πηγαίνετε και μηκέτι αμαρτάνετε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πάσσος.

Σύμφωνα με την πλειοψηφούσα άποψη ο κ. Παπακωνσταντίνου με τις ενέργειές του είχε σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα και δεν απεδείχθη ζημιά του δημοσίου για αυτό και κρίθηκε αθώος για την κατηγορία της απιστίας. Επιπλέον, στον πρώην υπουργό αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου δεν επιδέχεται κανενός είδους ενδίκου μέσου (αναίρεση ή έφεση), δηλαδή, είναι οριστική και αμετάκλητη.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου αφαίρεσε τρία ονόματα συγγενικών προσώπων του (εξαδέλφες του) από τη λίστα Λαγκάρντ με τα 2.062 ονόματα καταθετών στην τράπεζα «ΗSBC» της Γενεύης, η οποία εστάλη από την πρεσβεία μας στο Παρίσι χέρι με χέρι στο γραφείο του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αντιμετώπιζε δύο κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, τα κακουργήματα τα οποία αντιμετώπιζε ο πρώην υπουργός Οικονομικών ήταν:

1) της νόθευσης δημοσίου εγγράφου
2) της απόπειρας απιστίας.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την ενοχή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και για τα δύο αδικήματα, υποστηρίζοντας ότι κανένας άλλος πλην του ίδιου δεν είχε κίνητρο να σβήσει τα ονόματα των συγγενών του.

Όσο για την απόπειρα απιστίας, η κ. Ξένη Δημητρίου είχε την άποψη ότι και αυτό το αδίκημα διεπράχθη αφού η λίστα έμεινε στο συρτάρι του Γ. Παπακωνσταντίνου, και δεν έδωσε εντολή για περαιτέρω έλεγχο ως όφειλε, λόγω της ιδιότητάς του ως υπουργός.

Πώς ψήφισαν οι δικαστές

Κατά πλειοψηφία οι δικαστές έκριναν ένοχο τον Γ. Παπακωσταντινου για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος.

Οι δικαστές που τάχθηκαν υπέρ της άποψης να κριθεί ένοχος σε βαθμό πλημμελήματος ο κατηγορούμενος είναι ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Νικόλαος Πάσσος και τα μέλη του, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Δημοσθένης Πετρούλιας, Αγγελική Θεοφιλοπούλου και Ταξιαρχία Κόμβου.

Αντίθετα, υπέρ της άποψης να καταδικαστεί σε βαθμό κακουργήματος για το συγκεκριμένο αδίκημα ο Γ. Παπακωσταντίνου ήταν τα μέλη του δικαστηρίου Δημήτριος Κόμης, Αργύρης Σταύρακης και Μαρία Γαλάνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ