Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας η Τουρκία

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να ξυπνά κάθε πρωί με τον εφιάλτη μιας ακόμη μεγαλύτερης επιδείνωσης της τουρκικής οικονομίας, έναν εφιάλτη που προστέθηκε σε αυτόν της κατάρρευσης της φήμης της χώρας του σε όλο τον δυτικό κόσμο αλλά και στη μείωση της επιρροής του κόμματός του στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Ρεπορτάζ ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑ∆ΗΣ

Η µεγάλη συρρίκνωση των αποθεµατικών σε συνάλλαγµα δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγµών και παρεµβάσεων σωτηρίας

Αλλά ο Τούρκος ηγέτης προς το παρόν δείχνει να αρνείται να κοιτάξει κατάματα την πραγματικότητα και επιμένει να διατηρεί με κάθε τρόπο την ψευδαίσθηση του μεγαλείου του. Το ερώτημα είναι πού θα οδηγήσουν τον ίδιο αλλά και τη χώρα του όλες αυτές οι ψευδαισθήσεις.

Yποστήριξη

Ο Ερντογάν θεωρείται ο άνθρωπος που κληρονόμησε μια πολλά υποσχόμενη οικονομία που χτίστηκε με αμερικανική και ευρωπαϊκή υποστήριξη. To 2014 και το 2018 μπορεί η Τουρκία να κατάφερε να επιβιώσει μετά τις νομισματικές κρίσεις που χτύπησαν την οικονομία της, ωστόσο αυτήν τη φορά τα πράγματα ίσως και να μην έχουν την ίδια ευτυχή κατάληξη.

Σήμερα οδηγεί τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας. Στην προσπάθειά του να αναβιώσει την «οθωμανική κληρονομιά», έφερε αίμα και καταστροφή όχι μόνο στον δικό του λαό αλλά και σε εκατοντάδες αθώους πολίτες σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο.

Ο Ερντογάν, ο ηγέτης που υποσχέθηκε να προωθήσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα του, γύρισε την πλάτη στους δημοκρατικούς θεσμούς της Τουρκίας και τους έθεσε υπό την αυστηρή δέσμευση οργανώσεων όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα. Συμμάχησε με τρομοκρατικές φατρίες που υπονομεύουν την κυριαρχία των εθνών-κρατών τους, ενώ καταστρέφουν τη Μέση Ανατολή.

Χωρίς καμία προειδοποίηση, ο τουρκικός λαός βρέθηκε κυβερνώμενος από έναν δικτάτορα, του οποίου οι ψευδαισθήσεις και οι φαντασιώσεις έστειλαν τουρκικά στρατεύματα σε απομακρυσμένες πολεμικές ζώνες που εκτείνονται από τη Συρία και το Ιράκ μέχρι τη Λιβύη, το Κατάρ και την Υεμένη, και τώρα επιχειρεί να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στην Ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα, αλλά κυρίως με την Ευρωπαϊκή Ενωση που δείχνει να δυσανασχετεί στη συνεχιζόμενη επιθετικότητά του.

Η Τουρκία έχει γίνει μια εστία για μισθοφόρους και τρομοκράτες, ένας καταυλισμός από τον οποίο οι εξτρεμιστές μπορούν να σχεδιάσουν και να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον αθώων πολιτών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δυστυχώς, ο απλός Τούρκος πολίτης δεν βλέπει παρά μια τρομερή οικονομική κατάρρευση και την ταχεία επιδείνωση των πυλώνων του σύγχρονου τουρκικού κράτους που ιδρύθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Bαθιά ύφεση

Η μεγάλη συρρίκνωση των αποθεματικών σε ξένο νόμισμα της χώρας, η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας η οποία έχει αποδειχθεί αδύναμη, η βαθιά ύφεση στην οποία θα βρεθεί φέτος η Τουρκία λόγω του σοκ της πανδημίας, οι εξαιρετικά δύσκολες πιστωτικές συνθήκες στις οποίες έχουν περιέλθει οικονομία, επιχειρήσεις και τράπεζες, καθώς και η πολιτική της κυβέρνησης με τις προκλήσεις που δημιουργεί και τις εντάσεις που σημειώνονται με Μόσχα, Ουάσιγκτον και την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω Ελλάδας και Κύπρου απειλούν να ρίξουν τη χώρα σε ένα τέλμα δίχως τέλος.

Η Τουρκία, η οποία κάποτε καυχιόταν για το σύνθημα «μηδενικά προβλήματα» με τους γείτονές της, βρίσκεται τώρα σε σύγκρουση με σχεδόν κάθε άλλον παίκτη στην περιοχή. Παρά όλους τους χειρισμούς του Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η άλλοτε υψηλή δημοτικότητά του έχει πέσει κάτω από το 37%. Προς το παρόν όλα δείχνουν πως ο Τούρκος ηγέτης εμμένει πεισματικά στις μέχρι τώρα επιλογές του και δεν έχει κανένα όραμα για το πώς να βγει από το τέλμα στο οποίο έριξε τη χώρα του. Η Ευρώπη έχει παγώσει κάθε διαπραγμάτευση για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, η Αμερική τη θεωρεί υπεύθυνη για την ένταση στη Μεσόγειο και τα κράτη της Μέσης Ανατολής δεν μπορούν πλέον να την ανεχθούν.

Συνεπώς συνεχίζει να καταφεύγει στο συνηθισμένο modus operandi του: επίθεση εναντίον όλων. Η εστίασή του παραμένει αυστηρά στη Λιβύη παρά το πλήγμα που δέχθηκε εκεί λόγω της παρέμβασης της Αιγύπτου. Πώς μπορεί η Τουρκία να αποφύγει τη ζοφερή μοίρα στην οποία την οδηγεί ο Ερντογάν; Η μόνη ελπίδα παραμένει ο τουρκικός λαός.

Aυταρχοποίηση

Οι Τούρκοι πολίτες στήριξαν τον Ερντογάν στο παρελθόν εξαιτίας της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης, κυρίως όσων βρίσκονταν στο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο επί κεμαλιστών. Αργότερα υποστήριξαν την αυταρχοποίηση της χώρας τους, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του. Ωστόσο, η στοίχισή τους αυτή έγινε υπό τον όρο της διατήρησης της θετικής πορείας της οικονομίας. Σήμερα, με την ανατίμηση βασικών αγαθών, την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των ξένων επενδύσεων, τα περιθώρια υπομονής τους αρχίζουν να εξαντλούνται και μαζί εξαντλείται και ο χρόνος του Τούρκου ηγέτη.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δώδεκα νεκροί σε Αϊτή και Δομινικανή Δημοκρατία από την τροπική καταιγίδα Λάουρα

Ισραήλ: Κι άλλη υπουργός θετική στον κορωνοϊό – 730 κρούσματα σε 24 ώρες

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ