Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Στα… σκαριά 104 δοµές ψυχικής υγείας

Είναι νωπές ακόμα οι πληγές που άφησε η πανδημία στην ψυχική υγεία, καθώς προκάλεσε εκτίναξη του ποσοστού του διαδικτυακού εθισμού των εφήβων και έκρηξη της ενδοοικογενειακής βίας, με το 78% των καταγγελιών από γυναίκες-θύματα βίας να γίνεται για πρώτη φορά. Αυτό το πρωτόγνωρο κύμα βίας πυροδότησε και μία σειρά από άγρια εγκλήματα, με κορύφωση πέρσι τις 17 γυναικοκτονίες σε ένα έτος – αριθμός ασύλληπτος για τη χώρα μας!

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Για κάθε νόσο, περίπτωση και ηλικία, με πρώτο στην Ελλάδα το Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών που θα λειτουργήσει μέσα στο «Σισμανόγλειο»


Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία ήρθε η ώρα να βγουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί, μετά από δεκαετίες σιωπής και απραξίας και να δημιουργηθούν δομές πρόληψης, πρώιμης παρέμβασης, διάγνωσης, φιλοξενίας και θεραπείας για νοσήματα που μέχρι τώρα παρέμεναν ταμπού.

Το μεγάλο αυτό έργο που θα φέρει την επανάσταση στην ψυχική υγεία και στον τρόπο αντιμετώπισης των ασθενών έχει αναλάβει να υλοποιήσει η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, υπεύθυνη για την Ψυχική Υγεία, η οποία ξεκίνησε δημιουργώντας έναν ψηφιακό χάρτη με τις υπάρχουσες δομές και την ανάγκη για δημιουργία νέων που θα καλύψουν τα… κενά που χρόνια αντιμετωπίζει η χώρα μας.

δομές
Η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, υπεύθυνη για την Ψυχική Υγείας µε τη δημοσιογράφο Υγείας της «Μ» Αλεξία Σβώλου

Ανάμεσα στις 104 νέες δομές ψυχικής υγείας που θα δημιουργηθούν στην επικράτεια, με χρηματοδότηση 56.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεχωρίζουν το πρώτο στην Ελλάδα Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών το οποίο θα λειτουργήσει μέσα στο «Σισμανόγλειο» νοσοκομείο υλοποιώντας ένα πρότζεκτ που ξεκίνησε το 2009.

Μια ακόμα πολυαναμενόμενη «άφιξη» αφορά τα 10 κέντρα πρώιμης παρέμβασης για την ψύχωση των εφήβων που θα λειτουργήσουν πανελλαδικά, με τα πρώτα πέντε να ανοίγουν τις πόρτες τους σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Δωδεκάνησα και Πελοπόννησο, ώστε να αντιμετωπιστούν πολύ σοβαρά προβλήματα που πυροδοτούνται από στρεσογόνα ερεθίσματα μετά την ηλικία της πρώιμης ήβης. Τα παιδιά αυτά έως τώρα, έφηβοι με ψυχώσεις, λόγω της πλήρους απουσίας κατάλληλων δομών, αναγκάζονταν να περάσουν το κατώφλι στο Δαφνί ή το Δρομοκαΐτειο, μια διαδικασία που από μόνη της είναι βαριά στιγματιστική και στρεσογόνα.

Πολύ σημαντικά είναι τα έργα που θα γίνουν και στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης του αυτισμού, με κέντρα πρόληψης κι έγκαιρης διάγνωσης, ώστε να μπορεί να διαγνωστεί η διαταραχή από τα πρώτα δύο χρόνια ζωής. «Στην Ελλάδα πολλά παιδιά λαμβάνουν διάγνωση για τον αυτισμό στο πέμπτο ή το έκτο έτος ζωής, που είναι ήδη πολύ αργά – έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος θεραπευτικής παρέμβασης», εξηγεί η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, προσθέτοντας πως ο νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει δομές φιλοξενίας και δημιουργικής απασχόλησης, Κέντρα Ημέρας ακόμα και δομές που θα μπορούν να φιλοξενούνται παιδιά με αυτισμό ώστε οι γονείς τους να… αποφορτίζονται έστω για ένα Σαββατοκύριακο, για να μπορούν να συνεχίσουν τη δύσκολη καθημερινότητά τους.

Ογκολογικοί Ασθενείς

Μείζονος σημασίας είναι και το έργο που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και τον πρόεδρό της, Βαγγέλη Φιλόπουλο, σχετικά με την ψυχική στήριξη των ογκολογικών ασθενών με υπηρεσίες που θα λειτουργήσουν σε όλα τα ογκολογικά νοσοκομεία, ώστε να υπάρξει εκπαίδευση γιατρών και νοσηλευτών για το πώς αντιμετωπίζουν τον ογκολογικό ασθενή (από το πώς ανακοινώνουν τη διάγνωση έως το πώς τον στηρίζουν σε κάθε βήμα στο ταξίδι της περίθαλψης).

Μία άλλη μεγάλη καινοτομία είναι οι κινητές μονάδες ψυχικής υγείας, μονάδες που θα… οργώσουν βουνά και πεδιάδες, θα φτάσουν σε απομακρυσμένα χωριά, όπως για παράδειγμα στην Κρήτη, και σε περιοχές στην Ήπειρο για να μπορούν να προσφέρουν βοήθεια στο σπίτι. Η γεωγραφία της χώρας μας είναι τέτοια που απαιτεί κινητές μονάδες οι οποίες θα λειτουργήσουν σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς στις απομονωμένες, κλειστές κοινωνίες ο Δήμος είναι εκείνος που γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού. Οι νέες δομές ψυχικής υγείας θα λειτουργήσουν σε συνεργασία με τις υπάρχουσες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στο πεδίο αυτό.

«Όταν παρέλαβα τον τομέα της ψυχικής υγείας, στην Ελλάδα υπήρχαν συνολικά 60 κλίνες για εφήβους με ψυχιατρικά προβλήματα μέσα στα παιδιατρικά νοσοκομεία και καταφέραμε και αυξήσαμε αυτές τις κλίνες κατά 39 σε νοσοκομεία της Αττικής, στην Τρίπολη την Αλεξανδρούπολη κι αλλού», επισημαίνει η Ζωή Ράπτη.

Ανοικοί Ασθενείς

«Νέες δομές θα δημιουργηθούν και για τους ηλικιωμένους με άνοια, που αποτελεί ένα από τα μεγάλα προβλήματα της δημόσιας υγείας. Η ψυχική υγεία των μελών της ελληνικής οικογένειας αποτελεί προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δίνει τεράστια έμφαση στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων που αποτελούν τους πολίτες του αύριο. Είναι κοινό μυστικό πως η πανδημία γιγάντωσε σοβαρά προβλήματα. όπως και τις εξαρτήσεις με διαδικτυακά μέσα αλλά και ουσίες. Τα παιδιά “κόλλησαν” στο Διαδίκτυο, η ενδοοικογενειακή βία τα οδήγησε σε συμμορίες ανηλίκων που ανακυκλώνουν τη βία, το υγειονομικό προσωπικό υπέστη μία απίστευτη επαγγελματική εξουθένωση, οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε κλινικές κορωνοϊού βρέθηκαν ολομόναχοι με τον φόβο του θανάτου.

Μέσα από την πανδημία υγειονομικό προσωπικό και ασθενείς μπόρεσαν να ενισχυθούν στα νοσοκομεία ΚΑΤ και «Σωτηρία» με τάμπλετ που τους προσέφερε ένα καινοτόμο πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας, μέσω των οποίων μίλησαν με ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές και με τα μέλη της οικογένειάς τους για να ενδυναμωθούν.

Στη διάρκεια της πανδημίας με αυτό το πρόγραμμα έγιναν 12.000 κλήσεις, αριθμός που δείχνει τη μεγάλη ανάγκη που είχαν και οι νοσηλευτές, οι οποίοι επιφορτίστηκαν με τη μεγαλύτερη επαγγελματική εξουθένωση, και οι ασθενείς κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης νοσηλείας».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Τα κρούσματα σήμερα (6/7) – Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

ΕΟΔΥ: Πρώτος θάνατος παιδιού από οξεία ηπατίτιδα στην Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ