Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Στα σκαριά το «Ελληνικό FBI»

Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος ή «Ελληνικό FBI». Αυτό θα είναι το όνομα της νέας υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας που σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα πάρει «σάρκα και οστά» και θα φέρει την υπογραφή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην πέμπτη θητεία του στο κτίριο της λεωφόρου Κατεχάκη.

Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ

Ο… βαρύγδουπος τίτλος του «Ελληνικού FBI» δεν έχει ειπωθεί από επίσημα χείλη, αλλά στους διαδρόμους του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και Θεσσαλονίκης όλοι αναφέρονται στο νέο «δημιούργημα» του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με αυτό το όνομα. Τι ακριβώς, όμως, θα κάνει αυτή η νέα υπηρεσία; Ποιος θα είναι ο ρόλος της και ποιους θα βάλει στο «στόχαστρο» της; Ένας από τους ανώτερους αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής, ο οποίος θα συμμετάσχει στο νέο εγχείρημα, περιγράφει στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» με απλό τρόπο τον στόχο που θα έχει το «Ελληνικό FBI». «Ας υποθέσουμε ότι η Δίωξη Ναρκωτικών συλλαμβάνει κάποια εγκληματική οργάνωση, η οποία έχει φέρει από τη Λατινική Αμερική ένα κοντέινερ, το οποίο περιέχει 100 κιλά κοκαΐνης. Κατάσχει τα ναρκωτικά που είναι κρυμμένα σε ένα φορτίο με μπανάνες και οδηγεί στη Δικαιοσύνη τους κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό μέλος.

«Χτύπημα» στα καρτέλ

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα ‘‘χτύπημα’’ στα καρτέλ των ναρκωτικών που διακινούν ποσότητες παράνομων ουσιών, αποκομίζοντας έτσι κέρδη εκατομμυρίων ευρώ», λέει ο έμπειρος αξιωματικός. Όμως, στην πραγματικότητα αυτό το εν λόγω κύκλωμα των εμπόρων δέχτηκε ένα γερό πλήγμα που δεν μπορεί να διαχειριστεί ή απλώς μια «τρικλοποδιά» που θα τη θυμάται για καιρό μεν, αλλά σίγουρα θα την ξεχάσει όταν θα καταφέρει να φέρει στη χώρα μας το επόμενο φορτίο; «Εάν αποσύρουμε από την ‘‘αγορά’ 100 κιλά κοκαΐνης, κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν είναι σημαντικό. Σε αυτό που, όμως, έχουμε καταλήξει είναι ότι το κύκλωμα, πραγματικά, θα ‘‘πονέσει’’ όταν θα καταφέρουμε να δεσμεύσουμε χρήματά του ή να κατασχέσουμε περιουσιακά στοιχεία του, κλείσουμε εταιρείες-βιτρίνες φτάνοντας μάλιστα όσο το δυνατόν πιο μακριά. Ένα ‘‘χτύπημα’, δηλαδή, με μεγάλες οικονομικές συνέπειες. Κάτι τέτοιο απαιτεί εξειδικευμένες οικονομικές γνώσεις και έρευνα, καθώς τα κυκλώματα, θέλοντας να ‘‘προστατεύσουν’’ το παράνομο φορτίο τους και να ‘‘ξεπλύνουν’’ τα εκατομμύρια ευρώ τους, συστήνουν offshore εταιρείες και χρησιμοποιούν διάφορες συναλλαγές προσπαθώντας να είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες στο μάτι των ελεγκτικών μηχανισμών», καταλήγει ο αξιωματικός που αναμένεται να έχει σημαντικότατο ρόλο στη νέα υπηρεσία. Δεν θα είναι, όμως, μόνος του…

Οργανωμένο έγκλημα

Στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος θα περιλαμβάνονται όλες οι υπηρεσίες αιχμής της Ασφάλειας που ασχολούνται με αυτό που αποκαλείται «οργανωμένο έγκλημα». Συγκεκριμένα, η Δίωξη Ναρκωτικών, τα Τμήματα Ανθρωποκτονιών, Ληστειών – Διαρρηκτών, Εκβιαστών, Εμπορίας Ανθρώπων – trafficking, η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας και η Οικονομική Αστυνομία. Ίδια ακριβώς θα είναι και η διάρθρωση στη Θεσσαλονίκη, με υπαγωγή, βέβαια, στην κεντρική υπηρεσία ως υποδιεύθυνσή της, ενώ ξεχωριστό Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος θα συσταθεί στην Κρήτη.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία από πολλούς μέσα στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας παίρνει θετικό πρόσημο, βάζοντας, όμως, μερικούς αστερίσκους που μπορούν να αποδειχθούν κομβικής σημασίας. Για τους καλά γνωρίζοντες τον τρόπο λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ., από τη συγκεκριμένη υπηρεσία λείπει ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ: ο γνωστός «κοριός» της Ελληνικής Αστυνομίας, τον οποίο χειρίζεται η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔιΔΑΠ). Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον ιστότοπο της Ελληνικής Αστυνομίας, «αποτελεί την Κεντρική Αρχή Πληροφοριών της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση κάθε μορφής εγκληματικότητας και ιδίως του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας». Και, όμως, η ΔιΔΑΠ έμεινε εκτός του «Ελληνικού FBI», με πολλούς να αναρωτιούνται τους λόγους. Πάντως, όλοι αναγνωρίζουν ότι το «έγκλημα» έχει διεισδύσει σε διάφορους τομείς της ελληνικής κοινωνίας, έχει αποκτήσει πολλές προσβάσεις και, για να αντιμετωπιστεί σε κάποιο βαθμό, απαιτούνται συνεργασίες σε πολλά επίπεδα μεταξύ πολλών υπηρεσιών.

Τελευταίες «πινελιές

Την ώρα, λοιπόν, που μπαίνουν οι τελευταίες «πινελιές» για τη λειτουργία του «Ελληνικού FBI» από τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν και το πολιτικό υπόβαθρο αυτής της κίνησης από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. «Είναι γεγονός ότι όταν έχεις θητεύσει πέντε φορές στη συγκεκριμένη θέση, δεν μπορείς να επικαλεστείς άγνοια του αντικειμένου ή περίοδο προσαρμογής, ειδικά όταν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τον τελευταίο καιρό, δεν περνάει και τις καλύτερες ημέρες του στο γραφείο του στη λεωφόρο Κατεχάκη. Τα γεγονότα του Τμήματος Αγίων Αναργύρων και της δολοφονίας της νεαρής Κυριακής έχουν «θολώσει» την εικόνα του, την ίδια ώρα που η κοινή γνώμη θέτει την ασφάλεια πολύ ψηλά μεταξύ των θεμάτων που την απασχολούν και η καθημερινή πραγματικότητα δεν είναι στα «υπέρ» του άλλοτε κραταιού και αδιαμφισβήτητου Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Σίγουρα, λοιπόν, ψάχνει και μια δυνατή επικοινωνιακή κίνηση για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που θα χρησιμοποιήσει κάτι τέτοιο. Το είχε κάνει και το 2010 όταν, στη δεύτερη κατά σειρά θητεία του μετά την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη» το 2002, είχε ιδρύσει την ομάδα ΔΙ.ΑΣ., η οποία σηκώνει καθημερινά, όλα αυτά τα χρόνια, πολύ μεγάλο βάρος της διαχείρισης της εγκληματικότητας και υπηρετεί το «όραμά» του, της εμφανούς αστυνόμευσης», όπως λέει παλιός κοινοβουλευτικός που γνωρίζει τον Βορειοελλαδίτη πολιτικό από τα πρώτα χρόνια που είχε εμπλακεί με την πολιτική μέσω του παλαιού ΠΑΣΟΚ.

 

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ