Σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ένας στους έξι ανθρώπους διεθνώς πεθαίνει από κάποια μορφή καρκίνου και η πρόληψη των ογκολογικών νοσημάτων μέσω της διατροφής θεωρείται υψίστης σημασίας, καθώς το 40% των καρκίνων προλαμβάνεται μέσω των καλών συνηθειών ζωής και διατροφής.
Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς διαμορφώνεται μετά τις νέες οδηγίες ο χάρτης της αντικαρκινικής διατροφής και της πρόληψης.
Πιο ισχυρά αντικαρκινικά συστατικά περιέχουν τα μοβ, κόκκινα, πορτοκαλί και πράσινα κηπευτικά, με τον κανόνα να θέλει τα μούρα, τα σμέουρα, τα κεράσια, τις φράουλες, τα πεπόνια, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια να είναι τα πιο αντικαρκινικά φρούτα.
Θερμίδες
Πέρα από την πρόσληψη των ευεργετικών συστατικών, είναι σημαντική η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων, καθώς από μόνη της η παχυσαρκία είναι καρκινογόνος και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης των ορμονοεξαρτώμενων καρκίνων και των καρκίνων του πεπτικού συστήματος και του παχέος εντέρου. Συνεπώς τα low cal γλυκαντικά έχουν θέση στη ζωή μας και στη διατροφή μας καθώς μας βοηθούν να περιορίσουμε τη θερμιδική πρόσληψη.
H νέα ετυμηγορία των τριών ανεξάρτητων ρυθμιστικών αρχών, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της Διεθνούς Ερευνητικής Ένωσης για τον Καρκίνο (IARC) και της Επιτροπής Ειδικών για τα Πρόσθετα των Τροφίμων (JECFA) του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), που κατέταξε την ασπαρτάμη στα δυνητικά καρκινογόνα, άλλαξε τον παγκόσμιο διατροφικό χάρτη. Με την επισήμανση ότι υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις για την πρόκληση καρκινογένεσης στους ανθρώπους, οι δύο αρμόδιες Αρχές, IARC και η JECFA, επιβεβαίωσαν ότι η ασφαλής κατανάλωση ασπαρτάμης περιορίζεται στο όριο των 40mg ανά kg σωματικού βάρους.
Η ασπαρτάμη είναι τεχνητό (χημικώς παραγόμενο) γλυκαντικό που χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται αναψυκτικά, παγωτά, τσίχλες και καραμέλες, δημητριακά πρωινού, σοκολάτες, γκοφρέτες και επιδόρπια γιαουρτιού διαίτης, καθώς και σε παραφαρμακευτικά σκευάσματα (OTC), όπως σιρόπια για τον βήχα, οδοντόπαστες και βιταμίνες σε ζελεδάκια.
Μετά τα τροχαία δυστυχήματα και τα καρδιαγγειακά συμβάματα, ο καρκίνος περιλαμβάνεται στην κορυφή της λίστας με τους μαζικούς δολοφόνους, με περίπου 20.000.000 θανάτους να καταγράφονται ετησίως. Διεθνώς ένας στους έξι ανθρώπους πεθαίνει από καρκίνο, με την επιστήμη να «τρέχει» σε ένα αδιάκοπο ράλι για να περιορίσει τις απώλειες, όπως αναφέρει ο δρ Francesco Branca, διευθυντής του Τμήματος Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων του ΠΟΥ. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «οι νέες εκτιμήσεις για την ασπαρτάμη δείχνουν ότι παρότι δεν τίθεται ζήτημα ασφάλειας στην κατανάλωσή της για τις συνήθεις δόσεις, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσον τα παράγωγά της ενδέχεται να συμμετέχουν σε καρκινογένεση».
Ασπαρτάμη
Η συζήτηση για το κατά πόσον η ασπαρτάμη μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση καρκίνου είναι παλιά. Ήδη από τις αρχές του 1990 υπήρχαν ανησυχίες πως η ασπαρτάμη που υφίσταται θερμική διάσπαση (όταν δηλαδή βράζει ή ψήνεται) μπορεί να δίνει καρκινογόνα παράγωγα. Άλλωστε, από τις δύο Ανεξάρτητες Αρχές που έκαναν την επανεκτίμηση των δεδομένων για το δημοφιλές γλυκαντικό, η JECFA διερεύνησε για 3η φορά τον ενδεχόμενο διατροφικό κίνδυνο. Σύμφωνα με την IARC, η ασπαρτάμη είναι πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο και περιλαμβάνεται στο γκρουπ 2B, για το οποίο υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις ότι σχετίζεται με ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα. Παράλληλα, η IARC εντόπισε περιορισμένες ενδείξεις για την «εμπλοκή» της ασπαρτάμης στην πυροδότηση μηχανισμών που σχετίζονται με την καρκινογένεση, δηλαδή με την καρκινική εξαλλαγή των φυσιολογικών κυττάρων. Μετά από κοινή διερεύνηση οι δύο φορείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει το προγενέστερο όριο ασφαλείας για την κατανάλωση του τεχνητού γλυκαντικού που είχε θεσπιστεί από τα 80s στα 40 mg ανά κιλό σωματικού βάρους.
Για να το δούμε αυτό πώς λειτουργεί στην πράξη αρκεί να αναλογιστούμε ότι ένα κουτάκι αναψυκτικού περιέχει 200-300 mg ασπαρτάμης και για να ξεπεράσει κάποιος το όριο ασφαλούς κατανάλωσης πρέπει να πιει 14 κουτάκια μέσα σε μία ημέρα!
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί