Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Σταδιακή αύξηση όλων των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Σταδιακή αύξηση όλων των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που ισχύουν πριν από το 62ο έτος προβλέπει διάταξη που καταρτίζεται στο υπουργείο Εργασίας. Αναμένεται να αποτελέσει το ύστατο όπλο στη φαρέτρα του υπουργού Γιάννη Βρούτση, ο οποίος κατά τις διήμερες διαπραγματεύσεις στο Παρίσι απέκρουσε κάθε πρόταση των δανειστών για μείωση των κύριων συντάξεων.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν μετ’ επιτάσεως να κλείσει κάθε πόρτα εξόδου πριν από τα 62 έτη, ενώ έθεσαν και θέμα μείωσης των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων ή και περιορισμού των κατώτατων συντάξεων, στο πλαίσιο εφαρμογής μέτρων άμεσης δημοσιονομικής απόδοσης.

Ο κ. Βρούτσης αντέτεινε την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών μέσα από τη διοικητική ενσωμάτωση στο ΙΚΑ του επικουρικού ταμείου όλων των μισθωτών και των ταμείων πρόνοιας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αλλά και τη δημιουργία του Ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων.

Παράλληλα, παρουσίασε τις προτάσεις για διετές πάγωμα των κύριων συντάξεων, αύξηση των ελάχιστων αναγκαίων ενσήμων για συνταξιοδότηση με 6.500, δικαιότερη αναδιανομή των κονδυλίων του ΕΚΑΣ και εθελοντική μείωση των εισφορών στον ΟΑΕΕ με παράλληλη μείωση των συντάξεων. Ολα αυτά θα κατατεθούν μέχρι το τέλος του χρόνου στη Βουλή, με τη μορφή μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Σε ό,τι αφορά τη διάταξη για το όριο του 62ου έτους, προβλέπεται η σταδιακή αύξηση έως την 1η Ιανουαρίου του 2019 όλων των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που ισχύουν ακόμη. Η διάταξη αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να κλείσει τα ανοικτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, όμως δεν έχει δοθεί η οριστική έγκριση από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ώστε να περιληφθεί στο τελικό κείμενο.

Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό θα έκλεινε η πόρτα εξόδου σε περίπου 100.000 ασφαλισμένους, οι οποίοι, κάνοντας χρήση ειδικών διατάξεων, έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν από τα 62 έτη της ηλικίας τους. Πρόκειται για μητέρες ανηλίκων, πατέρες με ανήλικο στο Δημόσιο, γυναίκες με 25ετία στο Δημόσιο, τρίτεκνους με 20ετία στο Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες, αλλά και ασφαλισμένους μεταξύ 1983 και 1992 σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Ζητούμενο παραμένει, εάν, εφόσον «περάσει» η διάταξη, θα υπάρξει αντίστοιχη πρόβλεψη και για τους ενστόλους στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ακόμη δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Οι δανειστές ζήτησαν επίσης από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα η αύξηση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη κατώτατης ή και βασικής σύνταξης σε 6.500 ημέρες ασφάλισης (από 4.500 που ισχύει σήμερα) να μην αφορά όσους έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 1975, αλλά όλους όσοι συνταξιοδοτηθούν από το 2015 και μετά.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ