Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Σταϊκούρα, δώσ’ τα όλα

Ένα εκλογικό καλάθι παροχών θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ


Το (εκλογικό) καλάθι του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα είναι γεμάτο παροχές


Από τη μία το θέμα των παρακολουθήσεων που τραυματίζει την κυβέρνηση, τουλάχιστον ως εικόνα, και από την άλλη η ακρίβεια και το ενεργειακό, που μπορεί να δημιουργήσουν πραγματικά προβλήματα σε επίπεδο ποσοστών στη Νέα Δημοκρατία, έχουν κάνει τον πρωθυπουργό να έχει πάρει την απόφαση να έχει ένα καλάθι παροχών στη ΔΕΘ, περισσότερων από κάθε άλλη φορά στη μέχρι τώρα θητεία του.

Η εντολή προς τον υπουργό Οικονομικών είναι: «Σταϊκούρα, δώσ’ τα όλα». Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών έχει συντάξει έναν κατάλογο μέτρων σε δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας θα είναι άμεσα μέτρα για το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και θα είναι προσωρινά, και δεύτερος άξονας θα αφορά τα μέτρα που θα ισχύσουν από το 2023 και έπειτα και θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

Όπως είναι ήδη γνωστό, το πρώτο μέτρο είναι η απορρόφηση των αυξήσεων στο ρεύμα. Η κυβέρνηση έχει ρίξει στο τραπέζι 1,9 δισ. ευρώ γι’ αυτό το θέμα. Το δεύτερο μέτρο είναι το Fuel Pass 3, που θα δοθεί, όπως δόθηκε το Fuel Pass 2. Το τρίτο είναι να δοθούν αναδρομικά στους συνταξιούχους, οι οποίοι δικαιώθηκαν από το ΣτΕ. Το Fuel Pass 3 θα αφορά τους μήνες Οκτώβριο – Δεκέμβριο και θα είναι ανάλογο και με το πώς θα κινηθούν οι τιμές της βενζίνης. Ένα επιπλέον μέτρο προσωρινό είναι να δοθεί μια νέα επιταγή ακρίβειας προς τα ασθενέστερα οικονομικά νοικοκυριά.

Μόνιμα μέτρα

Σε ό,τι αφορά τα μόνιμα μέτρα, το πρώτο είναι η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Το δεύτερο είναι μια νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως η «ΜΠΑΜ» έχει ήδη γράψει, για να φθάσει τα 752 ευρώ, κάτι που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και άλλες κλίμακες μισθοδοσίας. Πώς θα γίνει αυτό; Ως εξής: Εισαγωγικός κατώτατος μισθός: από τα 713 ευρώ θα ανέβει στα 752 ευρώ (αύξηση 39 ευρώ). Κατώτατος με 1 τριετία: από τα 784 ευρώ θα ανέβει στα 827 ευρώ (αύξηση 43 ευρώ). Κατώτατος με 2 τριετίες: από τα 856 ευρώ θα ανέβει στα 903 ευρώ (αύξηση 47 ευρώ). Κατώτατος με 3 τριετίες: από τα 927 ευρώ θα ανέβει στα 978 ευρώ (αύξηση 51 ευρώ). Ωφελημένοι από τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι και οι άνεργοι, οι οποίοι θα δουν την επιδότησή τους να αυξάνεται από τα 17,51 ευρώ στα 18,47 ευρώ, και αυτό συνεπάγεται ότι σε μηνιαία βάση το επίδομα ανεργίας θα ανέβει από τα 407,25 ευρώ στα 461,82 ευρώ.

Το επόμενο μόνιμο μέτρο είναι η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων. Ένα άλλο μόνιμο μέτρο είναι η αύξηση των συντάξεων για εκείνους που δεν έχουν προσωπική διαφορά κατά τουλάχιστον 6%. Δεν αποκλείονται ακόμα μειώσεις στο τέλος επιτηδεύματος.

Η κυβέρνηση θέλει να δώσει λύση σε ένα ακόμα πρόβλημα. Ποιο είναι αυτό; Οι πολύ υψηλές τιμές στα ενοίκια, ειδικά στα κέντρα των πόλεων, αυξήσεις που πλήττουν τους φοιτητές και τις οικογένειές τους. Λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τα ακίνητα δίνονται σε τουρίστες. Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να το λύσει αυτό; Με ένα σχέδιο με κρατικές ενισχύσεις ως κίνητρο σε ιδιοκτήτες για να εκσυγχρονίσουν και να ανακαινίσουν παλιά ακίνητα που είτε είναι κλειστά είτε δεν τα πλησιάζει κανείς, καθώς δεν πληρούν απολύτως καμία από τις ελάχιστες απαιτήσεις ενός νοικοκυριού. Με αυτό το σχέδιο η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι στην αγορά θα υπάρξουν περισσότερα ακίνητα από τη ζήτηση, άρα θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και θα πέσουν οι τιμές των ενοικίων. Για το ίδιο θέμα η κυβέρνηση πιστεύει ότι μεσομακροπρόθεσμα θα αρχίσει να αποδίδει αποτελέσματα και το λεγόμενο «ξεκαθάρισμα» των ακινήτων του Δημοσίου, που λειτουργεί εδώ και ενάμιση χρόνο. Δηλαδή, η πολιτεία θα μπορεί να αξιοποιήσει ακίνητα για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Με δεδομένο ότι υπουργεία θα μετεγκατασταθούν στον υπό διαμόρφωση χώρο του πρώην εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ, θα εξασφαλιστούν και ακίνητα και πόροι 40 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για τη στέγαση. Ακόμα ένα θέμα που εξετάζεται σοβαρά είναι η αύξηση των συντάξεων μέσα στο 2023, οι οποίες παραμένουν «παγωμένες» εδώ και 12 χρόνια. Το αρχικό σχέδιο ήταν για αυξήσεις συντάξεων της τάξεως του 5% με 5,5%, αλλά επειδή ο πληθωρισμός καλπάζει υπάρχουν σκέψεις για αυξήσεις 6% με 6,5%, γεγονός που σημαίνει ότι για μια σύνταξη 1.000 ευρώ, η μηναία αύξηση θα είναι 65 ευρώ.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τ. Θεοδωρικάκος: Κορυφώνεται η τουρκική προκλητικότητα με την εργαλειοποίηση των παράτυπων μεταναστών

Ν. Μηταράκης: Στον εισαγγελέα του ΑΠ τα στοιχεία της υπόθεσης του Έβρου

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ