Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ αναφορικά με την απεργία που κήρυξαν τα σωματεία εργαζομένων για αύριο Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση «24ωρη απεργιακή κινητοποίηση εξήγγειλαν τα Σωματεία εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ. για την Τετάρτη 21/09/2022, συμμετέχοντας στην απεργία, που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.
Η Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. προσέφυγε άμεσα στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η εν λόγω απεργία, γιατί δεν έχουν τηρηθεί οι νόμιμες προϋποθέσεις κήρυξης της απεργίας. Ωστόσο, με δεδομένη τη γνωστοποίηση της απόφασης των Σωματείων το μεσημέρι της Τρίτης, κατέστη αδύνατη η εκδίκαση της προσφυγής της εταιρείας σήμερα προ της έναρξης της αυριανής απεργίας και ως εκ τούτου η εκδίκαση θα γίνει αύριο το πρωί.
Ζητούμε προκαταβολικά συγνώμη από το επιβατικό κοινό, για την ταλαιπωρία και τις δυσκολίες που θα συναντήσει κατά τις αυριανές, μετακινήσεις του».
Να θυμίσουμε πως σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο, Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ύστερα από απεργία που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) σε έκτακτη συνεδρίαση του ενόψει της ψήφισης του σχεδίου νόμου για τις ΔΕΚΟ στη Βουλή. Έτσι, αύριο δεν θα κυκλοφορούν, λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ και το μετρό και ΗΣΑΠ.
Η Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022 είναι η ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ που -όπως λένε- «πλήττονται από το εν λόγω σχέδιο νόμου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λαμία: Έπιασε από τον λαιμό και τα μαλλιά την πρώην γυναίκα του μπροστά στο ανήλικο παιδί τους
ΕΛ.ΑΣ: Στην δημοσιότητα τα στοιχεία της συμμορίας που “μοίραζε φρούτα” και έκλεβε ηλικιωμένους
Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας:
“Το Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης Απεργίας για την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ που πλήττονται από το εν λόγω σχέδιο νόμου.
Με το προαναφερόμενο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών εισάγονται διατάξεις με τις οποίες:
1. Κατακρημνίζεται το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς με την εισαγωγή ρυθμίσεων που οδηγούν σε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.
2. Ακυρώνονται οι επιχειρησιακές Σ.Σ.Ε. και οι Κανονισμοί Εργασίας για τους νεοπροσλαμβανόμενους.
3. Ανοίγει η πόρτα για ενοικιαζόμενους εργαζόμενους και στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς.
4. Καταργείται ή πλήρης απασχόληση και η απασχόληση αορίστου χρόνου με τη δυνατότητα πρόσληψης εκτάκτων υπαλλήλων και μάλιστα όχι σε υποστηρικτικά συστήματα αλλά και σε βασικές ειδικότητες όπως οδηγοί, τεχνίτες, διοικητικοί υπάλληλοι και λοιπές ειδικότητες στις επιχειρήσεις δημοσίων μεταφορών.
5. Εκμηδενίζεται ο ρόλος του ΑΣΕΠ στο σύστημα προσλήψεων σε τυπικό έλεγχο λίγων ημερών που δεν θα ολοκληρώνεται ποτέ, δίνοντας τη δυνατότητα σε επιτροπές των ίδιων των εταιρειών να καθορίζουν τον τρόπο επιλογής προσωπικού εισάγοντας πλέον και την έωλη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.
6. Φαλκιδεύει τη δυνατότητα των εργαζομένων στον ΟΑΣΑ και τις θυγατρικές του να υπάγονται στο σύστημα κινητικότητας του Ν. 4440/2016.
7. Επιτρέπει την παροχή συγκοινωνιακού έργου σε ιδιώτες σε μόνιμη βάση.
8. Εκποιεί περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου κατά τη βούληση του εκάστοτε Υπουργού Οικονομικών.
9. Εξαιρεί από το δίκαιο των Δημοσίων Συμβάσεων για την ΕΕΣΥΠ και τις λοιπές θυγατρικές της.
10. Ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ.
Απαιτούμε:
1. Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών περί Εταιρικής διακυβέρνησης των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου και των λοιπών θυγατρικών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας κλπ. που έχει εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
2. Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα όλων των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών.
3. Άμεση υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στις Δημόσιες Επιχειρήσεις στις οποίες δεν έχουν υπογραφεί.
4. Κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας με την πρόσληψη προσωπικού αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης, με την ουσιαστική εποπτεία του ΑΣΕΠ.
5. Επαναφορά της δυνατότητας των κοινωνικών εταίρων (οργανώσεων εργαζομένων και διοικήσεων ΔΕΚΟ) να συμφωνούν μισθολογικούς και μη όρους με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Για το ΕΚΑ είναι επιτακτική ανάγκη τόσο η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών όσο και η προστασία των θέσεων εργασίας αλλά και των όρων εργασίας του προσωπικού το οποίο πρέπει να απασχολείται στις κομβικές αυτές θέσεις, με σχέση αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης. Είναι ανεπίτρεπτο να υποβαθμίζονται έτι περαιτέρω οι επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις στις επιχειρήσεις αυτές, τη στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήδη, είναι στα σκαριά σχέδιο Οδηγίας με την οποία υποχρεώνονται τα Κράτη-Μέλη να ενισχύσουν τις κλαδικές και διακλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις ως ουσιαστικό παράγοντα για την προστασία των εργαζομένων”.