Όταν από τα τραπέζια μιας οικογενειακής ταβέρνας στην Κάντζα έχουν περάσει από ηθοποιοί και αθλητές μέχρι πολιτικοί και μεγάλοι επιχειρηματίες της χώρας, τότε ο ιδιοκτήτης δικαιούται να λέει ότι είναι επιτυχημένος επαγγελματίας.
Του ΦΩΤΗ ΑΝ∆ΡΕΟΥ
Αναπάντητα ερωτήματα για τους λόγους που οδήγησαν τον επιχειρηματία Στ. Δογιάκη σε αυτήν την ενέργεια, με τους αξιωματικούς της Ασφάλειας να ψάχνουν όλα τα ενδεχόμενα και τις παραμέτρους της υπόθεσης
Όταν σε έναν μικρό δρόμο των Μεσογείων, όπως είναι η οδός Αιόλου όπου βρίσκεται η ταβέρνα «Κρητικός», τα πολυτελή αυτοκίνητα είναι περισσότερα απ’ όσα είναι σταθμευμένα έξω από γνωστά νυχτερινά μπαρ στο Κολωνάκι, τότε ο εστιάτορας δικαιούται να λέει ότι «έβαλε τα γυαλιά» στα πιο γνωστά μαγαζιά της Αθήνας. Όταν όλα λοιπόν πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο, τι λόγο είχε ο 53χρονος Σταύρος Δογιάκης, ένα από τα δύο αδέλφια-ιδιοκτήτες, να δώσει τέλος στη ζωή του; Αυτό το ερώτημα θα μείνει πιθανότατα αναπάντητο για τη μητέρα του και τον αδελφό του Νίκο. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα τους αρκούν τα δύο σημειώματα που βρέθηκαν στο σπίτι του 53χρονου και στο αυτοκίνητό του.
Στον αδελφό του
«Τα αφήνω όλα στον αγαπημένο μου αδελφό…» έγραφε αυτό που άφησε στην τραπεζαρία του σπιτιού μαζί με ένα κουτί με περίπου 45.000 ευρώ. Το δεύτερο σημείωμα που βρήκαν οι Αρχές στο μικρό του αυτοκίνητο, το οποίο είχε σταθμεύσει κοντά στη Μονή του Αγίου Ιωάννη Κυνηγού, έγραφε: «Λυπάμαι πολύ που στενοχώρησα τη μάνα μου και τον αδελφό μου. Ζητάω συγγνώμη».
Όσες φορές όμως και αν ζητούσε «συγγνώμη» ο Σταύρος ∆ογιάκης πριν πατήσει τη σκανδάλη από το εννιάρι πιστόλι, δεν θα αρκούσε για τους δικούς του ανθρώπους. Τα λόγια της ιατροδικαστού που πήγε στο σημείο το απόγευμα της περασμένης Τρίτης για να διενεργήσει τη νεκροψία δεν άφηναν κανένα περιθώριο, όπως επίσης και τα όσα περιέγραψε την επόμενη μέρα στην έκθεσή της. Είχε αυτοπυροβοληθεί δύο φορές, μία φορά στο στήθος και μία στο κεφάλι, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να «αποδράσει» απ’ όσα τον έπνιγαν. Πληροφορίες που κυκλοφορούσαν στην περιοχή, και έφτασαν και στα αυτιά των Αρχών, έκαναν λόγο για οικονομικά προβλήματα μετά από μια αποτυχημένη επιχειρηματική κίνηση.
Ειδικότερα, ο 53χρονος πριν από μερικούς μήνες θέλησε, για τους δικούς του λόγους, να αφήσει το «χρυσωρυχείο» που λεγόταν ταβέρνα «Κρητικός» και να κάνει ένα δικό του εγχείρημα. ∆εν θα μπορούσε να φύγει πολύ μακριά από την περιοχή και έτσι ξεκίνησε το νέο του επιχειρηματικό σχέδιο. Ήθελε να ανοίξει ένα νέο κατάστημα στην περιοχή του Χολαργού. Η «ασφάλεια» που του έδινε το μερίδιό του από την ταβέρνα της Κάντζας αλλά και η γνώση του αντικειμένου έδειχναν ότι είχε αρκετές πιθανότητες επιτυχίας. Όμως τα πράγματα φαίνεται ότι δεν πήγαν όπως τα περίμενε.
Οι περίπου 600.000 ευρώ που είχε πάρει ως μερίδιο επενδύθηκαν, αλλά ο κορωνοϊός δεν τις άφησε να αποδώσουν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Πόσο όμως όλα αυτά απηχούσαν την πραγματικότητα; Ήταν αυτή η αιτία που έκανε τον Σταύρο ∆ογιάκη να πατήσει τη σκανδάλη δύο φορές; Ίσως ποτέ κανείς να μη μάθει.
Απορίες για το πώς έφυγε έτσι «η χαρά της ζωής…»
Όσοι γνώριζαν τον Σταύρο Δογιάκη αδυνατούν ακόμη να πιστέψουν πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος μπορεί να προχώρησε στο απονενοημένο διάβημα… Και δεν είναι λίγοι όσοι απορούν! Στην πλακόστρωτη αυλή της ταβέρνας «Κρητικός» της Κάντζας, ανάμεσα στις γαρδένιες και τις ορτανσίες, έχει βρεθεί μεταξύ άλλων όλη η αθηναϊκή ελίτ για να δοκιμάσει τις γεύσεις που προσέφερε η επιχείρηση της οικογένειας Δογιάκη: από τα πιο νόστιμα παϊδάκια και όλων των ειδών τα «κοψίδια», συνοδεία από μικρά βουνά με φρεσκοτηγανισμένες πατάτες, έως τις υπέροχες σαλάτες. Πίσω από όλα αυτά βρισκόταν ο Σταύρος Δογιάκης, ο οποίος, όπως λένε όσοι τον γνώριζαν, είχε πιο πολύ τον ρόλο του οικοδεσπότη που έστρωνε τραπέζι για τους φίλους του και λιγότερο τον ρόλο του επιχειρηματία.
Από παιδί στην οικογενειακή ταβέρνα, πήρε μαζί με τον αδελφό του τα ηνία από τον πατέρα τους και δούλεψε σκληρά ώστε το εστιατόριό τους να γίνει το αγαπημένο στέκι των καλοφαγάδων. Ο Αντώνης Ρέμος, η Άννα Βίσση, ο Σάκης Ρουβάς, η Ελένη Μενεγάκη και πολλά ακόμα λαμπερά ονόματα της ελληνικής σόουμπιζ έκλειναν συχνά τραπέζι στον «Κρητικό» με τις διάσημες (και ζουμερές) σπαλομπριζόλες του.
«Ο Σταύρος ήταν η χαρά της ζωής. Δεν στεκόταν στιγμή, αλλά γύριζε στα τραπέζια, συζητούσε με τον κόσμο και αστειευόταν ασταμάτητα. Είναι αδιανόητο αυτό που έχει συμβεί, δεν θα μπορούσα να το φανταστώ ποτέ», λέει ένας από τους θαμώνες του μαγαζιού.
Πίσω από την επιτυχία της συγκεκριμένης επιχείρησης κρυβόταν η μεθοδική δουλειά του Σταύρου Δογιάκη και το μεράκι του για να είναι όλα στην εντέλεια.
Γι’ αυτό άλλωστε εξαντλούσε κάθε περιθώριο στην επιλογή των πρώτων υλών, ώστε και η τελευταία ντομάτα που έμπαινε στο μαγαζί να έχει την καλύτερη ποιότητα.
Ωστόσο, άνθρωποι από το περιβάλλον του κάνουν λόγο για μελαγχολία του επιχειρηματία τις τελευταίες ημέρες της ζωής του. Όπως λένε, αντιλήφθηκαν ότι κάτι δεν πάει καλά όταν σταμάτησε να πηγαίνει στο γυμναστήριο το οποίο ήταν σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς του. Γυμνασμένος και με αδυναμία στα water sports, δεν έχανε ευκαιρία να αθληθεί στο νερό κάθε φορά που επισκεπτόταν τον αγαπημένο του προορισμό, τη Μύκονο.
Στο «νησί των ανέμων» βρισκόταν με κάθε ευκαιρία στην ίδια παρέα με τους Dsquared2 και τον Λάκη Γαβαλά. Όλοι οι φίλοι του, συγκλονισμένοι από το τραγικό τέλος του, δεν έχουν απαντήσεις για το τι τον απασχολούσε.
«Τον είδα πριν από 20 ημέρες που είχα πάει στο εστιατόριό του με παρέα. Ήταν όπως πάντα ευδιάθετος. Ήταν ένα πάρα πολύ χαρούμενο παιδί πάντοτε και είχε τρομερή αγάπη στη μητέρα του», ανέφερε ο γνωστός σχεδιαστής Λάκης Γαβαλάς και πρόσθεσε: «Οι Dsquared2, όταν έρχονταν Ελλάδα, θα πήγαιναν να δουν αυτόν, τη μαμά του και την επιχείρηση που λάτρευαν. Πριν φύγουν για έξω, ξαναπήγαιναν. Δεν ξέρω τι να σας πω. Έχω πάθει σοκ».
Τσουνάμι αποκαλύψεων από τα κινητά του δολοφονηθέντος Παπαχρήστου
Αυτό που πολλοί περιμένουν να μάθουν είναι τι συνέβη το βράδυ της Πρωτομαγιάς του 2018 στην ταβέρνα «Κρητικός». Ήταν το αγαπημένο στέκι του πρώην αστυνομικού της ΕΚΑΜ Σπύρου Παπαχρήστου και έμελλε να γίνει το σημείο όπου θα έπεφτε νεκρός με πέντε σφαίρες από ένα πιστόλι των 7,65 χιλιοστών. Δεν πρόλαβε να κάνει παρά μόνο λίγα βήματα από το τραπέζι όπου καθόταν. Οι δράστες τον πυροβόλησαν την ώρα που ετοιμαζόταν να μπει στο αυτοκίνητό του, ενώ δεν είχε ούτε όπλο μαζί του. Στη συνέχεια διέφυγαν με αυτοκίνητο και ο 57χρονος, με όση δύναμη του είχε απομείνει, περπάτησε προς την ταβέρνα για να ζητήσει βοήθεια. Ήταν όμως αργά καθώς ξεψύχησε επί τόπου!
Θεωρούνταν το κεντρικό πρόσωπο της έρευνας της ΕΥΠ για τη διαφθορά στην Αστυνομία. Για πολλούς αποτελούσε έναν «ζωντανό μύθο», καθώς ήταν ο άνθρωπος που κατόρθωσε μέσα σε λίγα χρόνια να δημιουργήσει δίκτυα πληροφόρησης μέσω επίορκων αστυνομικών και άλλων κρατικών λειτουργών τα οποία ενημέρωναν τις εγκληματικές οργανώσεις για τη δράση των υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ ταυτόχρονα τους παρείχαν και «κάλυψη» σε όλες τις παράνομες δραστηριότητές τους. Όμως, για να γίνει κάτι τέτοιο, όπως υποστηρίζουν όσοι τον ήξεραν καλά, ο Παπαχρήστος φρόντιζε μέσω των πολλών φιλικών γνωριμιών που είχε σε επιχειρηματικούς, οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους να παρεμβαίνει για χρόνια στις ετήσιες κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και στις τοποθετήσεις αξιωματικών σε κομβικές υπηρεσίες ασφαλείας, έτσι ώστε να έχει τον απόλυτο έλεγχο. Αν και έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε, πληροφορίες που ήρθαν στο φως μετά από ρεπορτάζ έλεγαν ότι τα δύο κινητά τηλέφωνα του Παπαχρήστου που έφτασαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εξέταση και ανάσυρση των αρχείων καθυστέρησαν περίπου δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του! Όσο για το τι βρέθηκε, αν βρέθηκε κάτι, κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι το περιεχόμενο των κινητών τηλεφώνων του 57χρονου θα δημιουργούσε «τσουνάμι» αποκαλύψεων.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο 53χρονος συνιδιοκτήτης της ταβέρνας «Κρητικός» Σταύρος Δογιάκης, αν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, όπως ακούγεται στην περιοχή της Κάντζας, και ο Σπύρος Παπαχρήστος ήταν ακόμα ζωντανός, θα ζητούσε τη βοήθειά του και εκείνος θα του την προσέφερε, όπως άλλωστε είχε κάνει για πολλούς για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε διαφορετικά επίπεδα.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί