Κανονικά αναμένεται να διεξαχθεί το δημοψήφισμα την Κυριακή, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις δύο πολιτών που ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες όλες οι νομοθετικές πράξεις που σχετίζονται με την διεξαγωγή του.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τους δύο πολίτες, οι νομοθετικές πράξεις διεξαγωγής του δημοψηφίσματος προσκρούουν στο άρθρο 44 του Συντάγματος και στο νόμο 4023/2011 που αφορά τους κανόνες διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων.
Αναλυτικότερα, λίγο μετά τις 13:30 ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, και αμέσως μετά τα 21 μέλη ξεκίνησαν την διάσκεψή τους κεκλεισμένων των θυρών για να λάβουν την απόφασή τους.
Νωρίτερα, οι δικηγόροι που έχουν παρέμβει υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, σημείωσαν ότι το ερώτημα που έχει τεθεί είναι σαφές, ο λαός είναι πλήρως ενημερωμένος, και αρμόδιο για να αποφανθεί επί της νομιμότητας του δημοψηφίσματος είναι το εκλογοδικείο και όχι το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς η πράξη υπουργικού συμβουλίου και το Προεδρικό Διάταγμα για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι απόφαση του στενού κυβερνητικού έργου, και δεν μπορεί να προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Σπύρος Νικολάου, ως συνήγορος του Δημήτρη Μαναού, αλλά και ο ίδιος ως προσφεύγων, τάχθηκε κατά την αγόρευσή του υπέρ της αντισυνταγματικότητας και μη νομιμότητας της πράξης του υπουργικού συμβουλίου και του Π.Δ. που αποφάσισαν και καθορίζουν τις προϋποθέσεις της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος την προσεχή Κυριακή.
Όπως τόνισε ο κ. Νικολάου αρμόδιος να επιληφθεί της προσφυγής που είχε καταθέσει μαζί με τον κ. Μαναό ήταν το Συμβούλιο της Επικρατείας και όχι το εκλογοδικείο όπως υποστηρίχθηκε από την αντίθετη πλευρά, καθώς το εκλογοδικείο θα αποφάσιζε κατόπιν εορτής.
Τελικά, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις των δύο πολιτών, και ως εκ τούτου το δημοψήφισμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί κανονικά.