Ύστερα από έξι χρόνια ενεργειών η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών κατόρθωσε τελικά να πετύχει την κατεδάφιση αυθαίρετης οικοδομής, που είχε ανεγερθεί παράνομα μέσα στο αισθητικό δάσος της Καισαριανής, κίνηση την οποία είχε αρνηθεί ο γ.γ. της περιφέρειας Αττικής αν και συνιστά «παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας».
Η απόφαση ελήφθη από το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκανε δεκτή την αίτηση της ένωσης, που ζητούσε να ακυρωθεί η άρνηση του γενικού γραμματέα περιφέρειας Αττικής να προβεί στην κατεδάφιση της αυθαίρετης υπερυψωμένης οικίας 70 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.) με προαύλιο 100 τ.μ., δύο δεξαμενές νερού, κ.λπ.
Το αυθαίρετο έχει ανεγερθεί σε ιδιωτική δασική έκταση της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών και η έκταση είναι κηρυγμένη αναδασωτέα από τον Σεπτέμβριο του 1934 με απόφαση του υπουργού Γεωργίας. Η Φιλοδασική Ένωση έχει ζητήσει εγγράφως από τον Ιούλιο του 2008 από τον περιφερειάρχη Αττικής να προβεί στην κατεδάφιση του επίμαχου κτίσματος. Όταν το αίτημα δεν βρήκε ανταπόκριση, η Ένωση προσέφυγε στην Δικαιοσύνη.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν πως η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος πρέπει να είναι πλήρης και αποτελεσματική. Ακόμη, οι συνταγματικές και νομοθετικές επιταγές καθιστούν υποχρεωτική για την διοίκηση (υπουργούς, νομάρχες, κ.λπ.) την λήψη των αναγκαίων προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων για την αποτελεσματική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, προσθέτει το ΣτΕ.
Η παράλειψη του περιφερειάρχη Αττικής να λάβει μέτρα για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων και να εκδώσει απόφαση με την οποία να διατάσσει την κατεδάφιση του επίμαχου αυθαίρετου, συνιστά «παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δικαιοσύνη επέβαλε δικαστική δαπάνη ύψους 920 ευρώ, σε βάρος του Δημοσίου.