Νόμιμες για λόγους δημοσίου συμφέροντος είναι, σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), οι μειώσεις μισθών που επήλθαν με την κατάργηση ειδικών επιδομάτων στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε την αίτηση ακύρωσης υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών που ζητούσαν να ακυρωθούν τα φύλλα μισθοδοσίας τους με τα οποία τον Ιανουάριο του 2012 περικόπηκαν οι αποδοχές σε εφαρμογή του νόμου 4024/12011 καθώς επίσης και να ακυρωθεί η απόφαση της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου με την οποία κατετάγησαν σε εκτέλεση του ιδίου νόμου στους βαθμούς της κατηγορίας που υπηρετούσαν.
Οι αποδοχές, σύμφωνα με τους υπαλλήλους, περικόπηκαν με τον 4024/2011 κατά 25% και συνολικά έχουν υποστεί μειώσεις 60% με το σύνολο των μέτρων με αποτέλεσμα να παραβιάζονται διάφορες συνταγματικές αρχές.
Η Ολομέλεια του ΣΤΕ δέχθηκε ότι με τον Ν. 4024/2011 επιδιώχθηκε η μείωση κρατικών δαπανών και ο εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους για λόγους δημοσίου συμφέροντος που δικαιολογούν τη θέσπιση των μέτρων εν όψει της δυσμενούς δημοσιονομικής συγκυρίας και της μεγάλης οικονομικής κρίσης.
Δέχθηκε ότι δεν παραβιάζονται οι συνταγματικές διατάξεις που αφορούν την ισότητα, την προστατευόμενη εμπιστοσύνη, την αναλογικότητα, την αξιοπρεπή διαβίωση, την οργάνωση της δημόσιας διοίκησης ούτε οι διατάξεις του πρώτου πρόσθετου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ για τα περιουσιακά δικαιώματα.
Οι Σύμβουλοι έκριναν ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η περικοπή επιβαρύνει στη παρούσα φάση τους αιτούντες στο βαθμό εκείνο που θα προσέβαλε την αξιοπρεπή τους διαβίωση, δεδομένου ότι δεν μειώθηκε ο βασικός μισθός, προσθέτοντας ότι η παραδοχή αυτή δεν αποκλείει αντίθετη κρίση του δικαστηρίου για τυχόν μέλλουσες μειώσεις που ενδεχομένως να οδηγούσαν σε περαιτέρω υποβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης.
Τέλος θεωρεί ότι δεν είναι αντισυνταγματικές οι επίδικες ρυθμίσεις επειδή υποστηρίζουν ορισμένοι ότι βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση λόγω υψηλών δανείων ή αυξημένων οικονομικών υποχρεώσεων.