Το «πράσινο φως» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την κατασκευή των έργων μεταφοράς ακαθάρτων υδάτων (λυμάτων) των Δήμων Παιανίας, Κρωπίας, κ.λπ. και την απόρριψή τους με υποθαλάσσια σήραγγα ανοικτά της θαλάσσιας περιοχής του παραθεριστικού οικισμού Χαμολία της Βραυρώνας στον Ευβοϊκό Κόλπο.
Ειδικότερα, το Ε’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε ως απαράδεκτους και αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του Συνδέσμου Κατοίκων Οικισμού Πολυτεχνείου Χαμολιά Βραυρώνας και 38 κατοίκων της περιοχής Αττικό Πάρκο Μαρκόπουλου όπου θα εγκατασταθεί το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) και του οικισμού Χαμολιά στου οποίου τη θαλάσσια περιοχή πρόκειται να διοχετευθούν τα επεξεργασμένα λύματα του ΚΕΛ.
Οι κάτοικοι ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, αντίθετη στη σύμβαση για την προστασία της Μεσογείου, στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, η υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για «την κατασκευή των έργων αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων κεντρικού τμήματος Ανατολικής Αττικής σε περιοχές των Δήμων και Κοινοτήτων Κρωπίας, Παιανίας, Σπάτων, Γέρακα, Γλυκών Νερών, Μαρκοπούλου, Καλυβίων Θορικού και Κουβαρά».
Το ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας προβλέπεται ότι θα κατασκευαστεί σε έκταση 110 στρεμμάτων νοτιοανατολικά του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος και θα οδηγούνται σε αυτό τα λύματα των οικισμών των Δήμων Παιανίας και Κρωπίας, του οικισμού Χαμολιάς, όπως και τα υγρά απόβλητα των βιοτεχνικών μονάδων που η σύστασή τους είναι ομοειδής με τα αστικά λύματα της Παιανίας, Καρελλά και Κορωπίου. Από εκεί με αγωγούς τα επεξεργασμένα λύματα και υπό πίεση (δηλαδή με ενδιάμεσα αντλιοστάσια) θα οδηγούνται στη Χαμολιά και θα εκβάλλονται μέσω υποθαλάσσιου αγωγού (σήραγγας) στη θάλασσα σε απόσταση πάνω από 900 μέτρα από την ακτή και σε βάθος 50 μέτρων.
Διευκρινίζεται ότι η διαχείριση των αστικών λυμάτων από το Πόρτο Ράφτη και από τον Δήμο Μαρκόπουλου δεν περιλαμβάνονται στα εν λόγω έργα, ενώ παρέμβαση υπέρ της κατασκευής των έργων κατέθεσαν στο ΣτΕ η Περιφέρεια Αττικής και οι Δήμοι Κρωπίας και Παιανίας.
Επίσης, όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι που προσέφυγαν στο ΣτΕ, τμήμα της έκτασης όπου θα γίνουν τα επίμαχα έργα στην περιοχή Βραυρώνα, εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000. Ωστόσο οι σύμβουλοι Επικρατείας στην υπ’ αριθμ. 2752/2013 απόφασή τους, επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν έργα εντός της περιοχής NATURA, αλλά οι υπόγειοι αγωγοί θα διέρχονται εν μέρει από αυτήν μέχρι την ακτή, ενώ άλλες εγκαταστάσεις είναι εκτός της επίμαχης προστατευμένης περιοχής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ