Μεγάλη αγωνία για τους αγρότες της περιοχής μας έχει δημιουργηθεί από την ξηρασία που επικρατεί την τελευταία περίοδο έχοντας μάλιστα – όπως αποτύπωσε και το drone του Lamianow.gr – προκαλέσει το “στέγνωμα” του Σπερχειού Ποταμού αλλά και σημαντικά ζητήματα σε χωριά της περιοχής λόγω λειψυδρίας.
Τα στοιχεία προμηνύουν ένα δυστοπικό αύριο. Η λειψυδρία δεν αποτελεί μελλοντική απειλή αλλά ήδη υπάρχον πρόβλημα. Οι ειδικοί δεν σταματούν να χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου. Περιοχές αντιμετωπίζουν ακόμη και σήμερα ελλείψεις νερού ακόμα και για ύδρευση. Ανήσυχοι και οι αγρότες που βλέπουν την ξηρασία σαν ένα ακόμη καταστροφικό σενάριο για τις καλλιέργειες τους.
Λέκκας: Τα πράγματα δεν είναι αισιόδοξα
«Το θέμα της λειψυδρίας είναι βέβαια ένα κυρίαρχο θέμα φέτος σε πολλές περιοχές της χώρας μας, αλλά όπως έχουν τα πράγματα και όπως βλέπουμε να διαγράφεται το όλο θέμα της κλιματικής κρίσης θα είναι μείζον και τα επόμενα χρόνια» δηλώνει ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.
«Εάν δεν έχουμε βροχοπτώσεις ή έχουμε βροχοπτώσεις πολύ έντονες, δεν είναι θετικό. Είναι αρνητικό γιατί δεν προλαβαίνει το νερό να διεισδύσει στο έδαφος, συνεπώς δεν τροφοδοτεί τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες. Συνεπώς, πρέπει να έχουμε βροχοπτώσεις, παρατεταμένες αλλά ήπιες βροχοπτώσεις, έτσι ώστε να ενισχύονται τα υδάτινα αποθέματα», τόνισε.
«Πρέπει να έχουμε έργα ορεινής οικονομίας, δηλαδή να σταματάμε τη ροή του νερού και την ταχύτητα του νερού στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές και στη συνέχεια στις πεδινές περιοχές να έχουμε δρομολογήσει τέτοια έργα ούτως ώστε να αυξάνουν την καθίζηση, γιατί το μεγάλο θέμα είναι οι υπόγειοι υδροφορείς. Από εκεί αντλούμε το 80% του νερού» εξήγησε.
«Είναι ένα θέμα το πώς θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που προέρχονται από τις έντονες βροχοπτώσεις. Yπάρχει έλλειψη νερού. Αν δε βρέξει φέτος δε θα έχει νερό του χρόνου, με τεράστιες επιπτώσεις στον τουριστικό, κοινωνικό, οικονομικό και αγροτικό τομέα».