Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ
Toν δρόμο για το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων δείχνει σε 17 πρόσωπα ο αντεισαγγελέας Εφετών, Χρίστος Μπαρδάκης για τις μίζες των «ιπτάμενων ραντάρ» της εταιρείας Έρικσον.
Στην πολυσέλιδη πρόταση (αριθμεί 363 σελίδες) που αποκαλύπτει το ereportaz καταγράφονται λεπτομερώς οι διαδρομές της μίζας που διακινήθηκαν από την Σουηδική εταιρεία μέσω της Interaction του Θωμά Λιακουνάκου και τελικούς αποδέκτες επιτελικά στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τον Γιάννη Σμπώκο και τον ίδιο τον Άκη Τσοχατζόπουλο.
Eπιπλέον καταγράφεται και ο ρόλος του απόστρατου αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας, Χρήστου Τούμπα, ο οποίος εκπροσωπούσε την εταιρεία EBRAER και ενέβασε σε λογαριασμούς του Αντώνη Κάντα 400.000 ευρώ.
Στην εισαγγελική πρόταση περιέχονται και οι καταθέσεις-φωτιά ενός παλαιού στελέχους της Έρικσον. Πρόκειται για τον Liss Olof Marten Nenzell o oποίος εργαζόταν στην εταιρεία μέχρι το 2002.
«Δώσαμε μίζες 21.5 ελβετικά φράγκα»
Ο Νenzell κατάθεσε δυο φορές στους ανακριτές Διαφθοράς, ενώ προσκόμισε και στοιχεία που αποδείκνυε το μάυρο χρήμα που δόθηκε στην Interaction του Θωμά Λιακουνάκου προκειμένου να «λαδωθούν» έλληνες αξιωματούχοι.
«Δόθηκε η εντολή από την Έρικσον να δοθούν παράνομα χρήματα στην Interaction. Η εντολή δόθηκε από τον Bengt Forssber μέσω του Torbjorn Nillson ο οποίος αντικαθιστούσε τον κ. Forssberg ή τον Rolf Granstrom, προς τον Ritter στους τελικούς αποδέκτες, δηλ. την Ιnteraction. Eπομένως οτι χρήματα έμπαιναν από λογαριασμό της μητρικής Έρικσον προς τον λογαριασμό του Ritter με την πρόφαση ότι ήταν πληρωμές για δήθεν υπηρεσίες που προσέφερε και στην συνέχεια εκείνος οτι δρομολογούσε όπως προανέφερα…», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην κατάθεσή του.
Δείτε τις καταθέσεις-ντοκουμέντο
Η Highwood, ο Καμάρης και ο Σμπώκος
Στην πολυσέλιδη εισαγγελική πρόταση καταγράφονται σημαντικές πληροφορίες και για τον πραγματικό κάτοχο της εταιρείας Highwood. Στα απολογητικά του υπομνήματα ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης, υπερήλικας, Γιώργος Καμάρης, υποστήριξε ότι ναι μεν σύστησε την εταιρεία αλλά το έκανε για να εξυπηρετήσει τον πεθερό του Γιάννη Σμπώκου. Επιπλέον, υποστήριξε ότι εξουσιοδότησε τον Peter Coleridge να διαχειρίζεται τους λογαριασμούς της εταιρείας και να επενδύει σε ακίνητα σύμφωνα με τις οδηγίες του πραγματικού δικαιούχου που ήταν ο Γιάννης Σμπώκος.
Μάλιστα ο εισαγγελικός λειτουργός στην πρότασή του κάνει λόγο για ενισχυμένες ενδείξεις ότι ο Καμάρης λέει την αλήθεια καθώς ουδέποτε ζήτησε και έλαβε χρήματα από τις επενδύσεις. Μάλιστα η εταιρεία είχε επενδύσει σε δυο ακίνητα στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας: Ένα κέντρο ιατρικής αποκατάστασης και ένα επιχειρηματικό κέντρο η εμπορική αξία των οποία ανέρχεται σε 32 εκ. Ευρώ.
Οι μίζες του Θωμά
Ξεχωριστό κεφάλαιο στην εισαγγελική πρόταση έχει η δράση του Θωμά Λιακουνάκου ο οποίος φέρεται να μοίρασε «μίζες» ύψους 1.6 εκ. Ευρώ, 756.291 δολλαρίων και 24.9 εκ. Κορώνων Σουηδίας στον Σμπώκο, τον Τσοχατζόπουλο και σε άλλα υψηλά ιστάμενα στελέχη του υπουργείου προκειμένου να πραγματοποιηθεί η προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ.
Δείτε τα ποσά που έλαβε η Interaction
Οι κατηγορούμενοι
Ο αντεισαγγελέας Εφετών προτείνει την παραπομπή 17 ατόμων για το σκάνδαλο των ιπτάμενων ραντάρ. Αντίθετα προτείνει την απαλλαγή εννιά προσώπων. Επιπλέον ζητεί να παύσει η ποινική δίωξη για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος για όλους τους κατηγορούμενους λόγω παραγραφής.
Δείτε ποιους προτείνει ο εισαγγελέας για παραπομπή σε δίκη
Τον τελικό λόγο θα έχει πλέον το Συμβούλιο Εφετών.