Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Στερεύουν οι φιάλες αίματος

«Η κατάσταση είναι πλέον τραγική, ειδικά στο ‘‘Λαϊκό’’ νοσοκομείο, αλλά ελλείψεις αίματος καταγράφονται και στον ‘‘Ευαγγελισμό’’ και στο ‘‘Παίδων Αγία Σοφία’’, με τους πάσχοντες από θαλασσαιμία να αγωνιούν ότι με τις υπο-μεταγγίσεις και τις αλλεπάλληλες επισκέψεις στα νοσοκομεία θα χάσουν στο τέλος και τη δουλειά τους»

Ρεπορτάζ της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ

Η μειωμένη προσέλευση στις αιμοδοσίες το καλοκαίρι συνετέλεσε στο να στερέψουν από απόθεμα τα ψυγεία των αιμοδοσιών στο «Λαϊκό» νοσοκομείο, στον «Ευαγγελισμό» και στο νοσοκομείο «Παίδων Αγία Σοφία». Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία ή θαλασσαιμία, καθώς δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες μονάδες αίματος που απαιτούνται για τη σωστή θεραπεία τους.

Πολλές μεταγγίσεις αναβάλλονται ή οι ασθενείς υπο-μεταγγίζονται, οπότε υποχρεώνονται να επισκεφθούν το νοσοκομείο για μετάγγιση περισσότερες φορές, με συνέπεια να φοβούνται μήπως, λόγω του προβλήματος της υγείας τους, χάσουν και τη δουλειά τους.Οι ετήσιες ανάγκες σε αίμα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 600.000 έως 650.000 φιάλες αίματος. Περίπου 580.000 φιάλες παράγουμε ως χώρα από τους 150.000 τακτικούς καταγεγραμμένους εθελοντές αιμοδότες, ενώ τις επιπλέον ανάγκες για αίμα καλύπτουν οι μη συστηματικοί αιμοδότες και οι 19.000 φιάλες που εισάγουμε από την Ελβετία, από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό.

Οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία απορροφούν πανελλαδικά 150.000 φιάλες αίματος (περίπου), ενώ ο αριθμός των φιαλών που λαμβάνουμε ως χώρα κάθε χρόνο από την Ελβετία βαίνει μειούμενος – πλέον έχει περιοριστεί σε 18.000-19.000 φιάλες, ενώ παλαιότερα ήταν πάνω από 21.000.

Οπως αναφέρει η Βάνα Μυρίλλα, γενική γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία – Θαλασσαιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ): «Κάθε Αύγουστο καταγράφονται έντονες ελλείψεις αίματος στην Αττική και σε κάποια νοσοκομεία της επαρχίας. Στην Αττική ξεκίνησε η συγκεντροποίηση του αίματος στο Εθνικό Κέντρο Εθελοντικής Αιμοδοσίας ΕΚΕΑ και γι’ αυτό μέχρι και την 3η εβδομάδα του Ιουλίου τα πράγματα φέτος ήταν καλά. Ωστόσο δεν έγινε ειδικός σχεδιασμός ώστε να έχουμε επάρκεια αποθεμάτων αίματος τον Αύγουστο και στην αρχή του φθινοπώρου. Στη δεδομένη συγκυρία καταγράφονται τραγικές ελλείψεις στο ‘‘Λαϊκό’’ νοσοκομείο, όπου έχουν αφήσει χωρίς μετάγγιση πάνω από 15 ημέρες ασθενείς με μεσογειακή αναιμία αλλά και ογκολογικά περιστατικά. Μικρές αναβολές καταγράφηκαν και στα νοσοκομεία ‘‘Ευαγγελισμός’’ και ‘‘Παίδων Αγία Σοφία’’, και στις άλλες μονάδες μεσογειακής αναιμίας δίνουν μόνο μία μονάδα αίματος αντί για δύο, οπότε και οι ασθενείς αναγκάζονται να είναι κάθε βδομάδα εκεί, και μάλιστα δύο φορές την εβδομάδα γιατί πρέπει να δώσουν και διασταύρωση δύο ημέρες
νωρίτερα.

Στο τέλος θα τους διώξουν και από τη δουλειά τους! Φέρνουμε συνέχεια αιμοδότες, αλλά πάλι μία μονάδα μας δίνουν διότι πρέπει να καλυφθούν και άλλες ανάγκες και η χώρα δεν έχει δημιουργήσει αποθέματα αίματος. Το αίμα διαρκεί 35-42 ημέρες. Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία και για όσους πάσχοντες από θαλασσαιμία έρχονται από επαρχία, Εύβοια, Λαμία, Σύρο, Νάξο και άλλα νησιά κάθε βδομάδα για να μεταγγιστούν. Η αιμοδοσία πρέπει να σχεδιαστεί κεντρικά και γι’ αυτό ζητούμε τη συγκεντροποίηση του αίματος σε όλη τη χώρα, αλλά και την κεντρική διαχείριση και τον κεντρικό σχεδιασμό της λειτουργίας όλων των αιμοδοσιών. Το ΕΚΕΑ οφείλει να προχωρήσει γρήγορα τις διαδικασίες ώστε να λυθούν αυτά τα προβλήματα. Με το να δίνει στις συνεντεύξεις Τύπου απλώς τους αριθμούς συγκεκριμένων μηνών και να λέει ότι πήγαμε καλά, αυτό δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια. Η συλλογή και η διάθεση αίματος πρέπει να συμβαδίζουν με τις πραγματικές καθημερινές ανάγκες», υπογραμμίζει η Βάνα Μυρίλλα.

Την εμπειρία της μεταφέρει και μια ασθενής με μεσογειακή αναιμία από τους απομακρυσμένους Λειψούς, έναν μικρό επίγειο παράδεισο των Δωδεκανήσων που θεωρείται πατρίδα της μυθικής Καλυψούς. Η Ισιδώρα Κλάψη είναι δασκάλα και δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Λειψών, ενώ τις προηγούμενες δύο θητείες διετέλεσε αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού. Είναι παντρεμένη και μητέρα δίδυμων κοριτσιών ηλικίας 15 μηνών. Πάσχει από β-ομόζυγη μεσογειακή αναιμία, την παρακολουθεί ο καθηγητής Παιδιατρικής, Αιματολογίας και Ογκολογίας Αντώνης Καττάμης και μεταγγίζεται δύο φορές τον μήνα στο νοσοκομείο «Παίδων Αγία Σοφία».

Οι ασθενείς σαν την Ισιδώρα που ζουν σε νησιά αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερη ταλαιπωρία προκειμένου να καταφέρουν να μεταγγιστούν σε περιόδους που υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις αίματος. «Το θέμα της υγείας μου δεν με εμποδίζει να γευτώ τις ομορφιές της ζωής. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα νιώθω ανασφαλής σχετικά με τη μετάγγιση, η οποία είναι αναγκαία στην επιβίωσή μου, καθώς αποτελεί αποκλειστική θεραπεία για τον οργανισμό μου. Χωρίς αυτήν κινδυνεύει η ζωή μου, σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή αποσιδήρωσης.

Ζητώ την υποστήριξη αρχικά της ελληνικής κοινωνίας, διότι ως λαός είμαστε ευαισθητοποιημένοι απέναντι στον συνάνθρωπο και στο περιβάλλον, και έπειτα της Ευρώπης, καθώς η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα με ήθος, παιδεία, πολιτισμό, αλληλεγγύη, ανάπτυξη και πρόοδο και δεν μπορεί να υστερεί σε καμία περίπτωση σε θέματα υγείας», επισημαίνει η Ισιδώρα Κλάψη.Στο σημείο αυτό η Ισιδώρα τονίζει ότι ένας ασθενής με μεσογειακή αναιμία χρήζει περίπου δύο μεταγγίσεων τον μήνα (ανά 15 ημέρες), με ποσότητα περίπου 500-550 ml. Στις υπο-μεταγγίσεις οι ασθενείς λαμβάνουν μία φιάλη είτε την εβδομάδα είτε σε διάστημα 8-11 ημερών.

Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίδομα Παιδιού – Α21: Κλείνει προσωρινά την Τετάρτη (11/09) η εφαρμογή

Μακροχρόνιες μισθώσεις: Τέσσερα «κλειδιά» για την τριετή φοροαπαλλαγή των ενοικίων – Πού «παγώνουν» οι άδειες Airbnb

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ