Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Στη Δικαιοσύνη οι αποκαλύψεις του ereportaz.gr για τη Lafarge

Τα τσιμέντα Χαλκίδας επισκέφτηκε πριν από μερικές η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και τομεάρχης Ενέργειας των ΑΝ.ΕΛ, Ραχήλ Μακρή Πρόκειται για την περίφημη υπόθεση της γαλλικής Lafarge την οποία είχε αποκαλύψει το περιοδικό “Αντίποινα” και το ereportaz.gr. O γαλλικός κολοσσός είχε εξαγοράσει την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Ηρακλής. Στη συνέχεια όμως έκλεισε το εργοστάσιο της Χαλκίδας προκειμένου να συνεχίσει τις δουλειές της αλλού.

Η δημοσιογραφική έρευνα του ereportaz.gr είχε αποκαλύψει ότι στις 28 Μαρτίου 2014 η Κεντρική Υπηρεσία του ΣΔΟΕ διαπίστωσε ότι ο 92χρονος Γ.Κ. (τα πλήρη του στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση των «Α») δεν είναι το πρόσωπο που απέστειλε στο εξωτερικό την περίοδο 2010-2012 33.2 εκατομμύρια ευρώ. Οι λίστες του υπουργείου Οικονομικών με τα 52.000 πρόσωπα ή εταιρίες που έβγαλαν τα χρήματα από την Ελλάδα την περίοδο που η κρίση της χτυπούσε για τα καλά την πόρτα, τον εμφάνιζαν ως εκατομμυριούχο.

Η πραγματικότητα όμως απείχε παρασάγγας από την εικόνα που σχηματίσθηκε στις ελεγκτικές Αρχές εξαιτίας των φορολογικών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν από συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα. Αποδείχθηκε ότι ο συνταξιούχος αυτοκινητιστής ουδέποτε έβγαλε χρήματα στο εξωτερικό για τον απλούστατο λόγο ότι ήταν αδύνατο να κερδίσει τόσα χρήματα όσες κούρσες και αν έκανε στα 50 χρόνια που κρατούσε το τιμόνι στα χέρια του. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την Π.Δ. η οποία εμφανιζόταν ότι είχε βγάλει οκτώ εκατομμύρια ευρώ. Τι είχε συμβεί;

Τα κλεμμένα ΑΦΜ

Οι δυο περιπτώσεις συγκαταλέγονται σε εκείνες εκείνες που απασχολούν έντονα το ΣΔΟΕ και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών οι οποίες το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να βγάλουν άκρη με το ποιοι φυγάδευσαν τα χρήματα στο εξωτερικό την περίοδο 2010-2012. Τα ονόματά τους είναι δυο ακόμη στη «λίστα» των ανύπαρκτων εκατομμυριούχων. Ανθρώπων της βιοπάλης που εμφανίστηκαν στις επίσημες καταστάσεις του ΥΠΟΙΚ να εμβάζουν δεκάδες εκατομμύρια σε απίθανα μέρη του εξωτερικού.

Είχε προηγηθεί η στρατιωτικός από τη Θεσσαλονίκη με τα 44 εκατομμύρια ευρώ, ο γεωργός από την Κρύα Βρύση, ο ιδιοκτήτης διαμερισμάτων από τη Σκιάθο, ο άνεργος από την Αθήνα και μερικοί ακόμη. Συνολικά όλα αυτά τα πρόσωπα εμφανίζονταν να έβγαλαν περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ, με ορισμένους να έχουν ακόμη και μηδενική φορολογική δήλωση. Από τους ελέγχους όμως διαπιστώθηκε ότι κανείς από τους φερόμενους ως εκατομμυριούχους δεν είχε σχέση με το… έγκλημα. Αντίθετα, τα φορολογικά τους στοιχεία είχαν χρησιμοποιηθεί για να εμβασθούν δεκάδες εκατομμύρια από Ναυπηγεία, εφοπλιστές ακόμη και τράπεζες. «Πρόκειται περί λάθους», απάντησαν στο ΣΔΟΕ τα πιστωτικά ιδρύματα από τα υποκαταστήματα των οποίων εστάλησαν τα ποσά.

Το επαναλαμβανόμενο λάθος, παύει να είναι λάθος απαντούν από την πλευρά τους οι ελεγκτές οι οποίοι μέχρι στιγμής έχουν εντοπίσει 10 ίδιες περιπτώσεις. Πόσο δε μάλλον από τη στιγμή που ακόμη και για έμβασμα 300 ευρώ τα πιστωτικά ιδρύματα ζητούν τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητας του αποστολέα.

Πλήρωναν τα προμερίσματα

Έτσι λοιπόν και στην περίπτωση του αυτοκινητιστή είχε συμβεί ένα ακόμη λάθος. Από τη δημοσιογραφική έρευνα όμως προέκυψε ότι δεν επρόκειτο για ένα τυχαίο λάθος, καθώς τα φορολογικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν αποδείχτηκε ότι άνηκαν στην εταιρία Lafarge η οποία είχε εξαγοράσει την ΑΓΕΤ Ηρακλής και στη συνέχεια έκλεισε -τον Μάρτιο του 2013- το εργοστάσιο απολύοντας, σταδιακά, τους υπαλλήλους της!

Μάλιστα τα έγγραφα-ντοκουμέντα αποδείκνυαν ότι τα 33.2 εκατομμύρια ευρώ, δεν αφορούσαν το κομπόδεμα του συνταξιούχου αυτοκινητιστή, αλλά την πληρωμή προμερίσματος και την διανομή αποθεματικού από φορολογητέα ύλη προηγούμενων χρήσεων! Η υπόθεση είχε φτάσει και στη Βουλή κατόπιν ερώτησης της κας Μακρή.

Τι δήλωσε η βουλευτής

Η κα Μακρή σε δηλώσεις της στην τηλεόραση του Star Κεντρικής Ελλάδος αναφέρθηκε στις αποκαλύψεις του ereportaz.gr και του δημοσιογράφου Πέτρου Κουσουλού, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ