Την επιστροφή των ποσών που έχουν καταβάλει φορολογούμενοι για την έκτακτη εισφορά ακίνητης περιουσίας και το ενιαίο τέλος ακινήτων για όσα έχουν αναγκαστικά απαλλοτριωθεί αποφάσισε η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
Το συγκεκριμένο μέτρο κρίθηκε αντισυνταγματικό και αντίθετο στη Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι στις περιπτώσεις αυτές πρέπει ο συντελεστής να είναι σε μηδενική βάση, και όχι 0,80 επί της αξίας του ακινήτου, όπως προβλέπει η από 13.8.2008 απόφαση του υπουργού Οικονομίας.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας με τις υπ΄ αριθμ. 519 και 520/2014 αποφάσεις τους έκριναν ότι η επιβολή ΕΤΑΚ σε ακίνητα που «βρίσκονται υπό ειδικές συνθήκες από άποψη πολεοδομικών βαρών και περιορισμών, όπως είναι εκείνα που έχουν απαλλοτριωθεί, λόγω ρυμοτομίας χωρίς να έχει συντελεσθεί η απαλλοτρίωση, θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν συντελεστές τέτοιοι που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν συντελεστές τέτοιοι που να αποδίδουν, κατά το δυνατόν, την πραγματική επίδραση που έχει η απαλλοτρίωση στην αξία του ακινήτου κατά τα χρόνο της φορολογίας». Συγκεκριμένα, συνεχίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ, θα έπρεπε να προβλέπεται μηδενικός συντελεστής και «κατ΄ ακολουθίαν, εξαίρεση από το φόρο» αφού ουσιαστικά οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τα επίμαχα ακινήτα τους.
Τους δικαστές, του απασχόλησε κατ’ αρχάς, η περίπτωση οικοπέδου 1.242 τ.μ. στην Θεσσαλονίκη το οποίο τέθηκε σε καθεστώς αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Στους ιδιοκτήτες του εν λόγω οικοπέδου επιβλήθηκε ΕΤΑΚ και έκτακτη εισφορά του έτους 2009.