Η ημερίδα στις 16 του Νοέμβρη κατά των γυναικοκτονιών στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της Ντόρας Ζαχαριά, μιας αγαπημένης φίλης του Περιφερειακού Συμβούλου Βασίλη Ρόκου, που χάθηκε πρόωρα, αλλά η κληρονομιά της ζει μέσα από τις καρδιές μας.
Επιλέγοντας την ημέρα των γενεθλίων της για να τιμήσει τη μνήμη της, ο κ. Ρόκος έδωσε ένα ακόμη πιο προσωπικό και συγκινητικό νόημα στην εκδήλωση, αναδεικνύοντας την ανάγκη να θυμόμαστε και να παλεύουμε για τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία.
Η ημερίδα είχε ως στόχο να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους πολίτες και τους φορείς για την έξαρση των γυναικοκτονιών στη χώρα μας. Μέσα από τις συγκλονιστικές ομιλίες των οικογενειών των θυμάτων, η εκδήλωση απέκτησε μια ανθρώπινη διάσταση, μεταφέροντας τα συναισθήματα και τους αγώνες όσων έμειναν πίσω.
Οι μάνες που μίλησαν για τις κόρες τους, όπως η Κατερίνα Κώτη, η Αλεξάνδρα Μάκου, η Ρόζα Φωτιάδου, η Τοπαλούδη και οι υπόλοιπες, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα ότι η βία κατά των γυναικών δεν είναι απλώς μια στατιστική, αλλά μια πραγματικότητα που καταστρέφει ζωές και οικογένειες.
Η Ντόρα, όπως και οι άλλες γυναίκες που χάθηκαν, ήταν γεμάτη ζωή, όνειρα και ελπίδες. Η απουσία της μας υπενθυμίζει την ευθραυστότητα της ανθρώπινης ζωής και την ανάγκη να σταθούμε όλοι μαζί ενάντια στις μορφές βίας που πλήττουν τις γυναίκες.
Ο αιρετός της Αυτοδιοιήκησης, μιλώντας για την αγαπημένη του φίλη, ανέφερε ότι η Ντόρα ήταν πάντα παρούσα για τους άλλους, και τώρα, μέσα από αυτό το αφιέρωμα, συνεχίζει να εμπνέει τον αγώνα για μια πιο δίκαιη κοινωνία.Αυτή η ημερίδα δεν είναι απλώς μια εκδήλωση μνήμης, αλλά μια πρόσκληση σε όλους μας να γίνουμε φωνές για τις φωνές που δεν ακούγονται.
Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να παλέψουμε για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, να εργαστούμε για μια κοινωνία όπου κάθε γυναίκα θα μπορεί να ζει ελεύθερα και με ασφάλεια.Η Ντόρα, λοιπόν, δεν είναι απλώς μια ανάμνηση.
Είναι μια κλήση για δράση, μια φωτεινή παρουσία που μας ενώνει στον κοινό μας αγώνα, και η ημερίδα αυτή είναι το πρώτο βήμα προς την αλλαγή. Ας αναλάβουμε όλοι την ευθύνη να κάνουμε τη διαφορά, να είμαστε οι υπερασπιστές της ισότητας και του σεβασμού, ώστε να μην χρειαστεί ποτέ ξανά να θρηνήσουμε θύματα γυναικοκτονιών.
Ένα Μνημείο Ελπίδας και Αγώνα κατά των γυναικοκτονιών
Μετά την συγκλονιστική ημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη της Ντόρας Ζαχαριά, ο κ. Ρόκος προχώρησε σε μια μοναδική και συγκινητική πρωτοβουλία. Έστειλε αίτημα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στον Δήμο Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση ενός χώρου περίπου 5 τ.μ. στην πόλη, κατά προτίμηση στη Νέα Παραλία.
Σκοπός του είναι να κατασκευάσει ένα μνημείο κατά της βίας κατά των γυναικών και των γυναικοκτονιών, ένα μνημείο που θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη όλων των γυναικών που έχουν υποστεί αυτή την φρικτή πραγματικότητα.
Το μνημείο αυτό θα έχει ιδιαίτερη σημασία για τον κ. Ρόκο, καθώς θα τιμά τη μνήμη της Ντόρας, μιας γυναίκας που υπήρξε φίλη του και θύμα μιας κοινωνικής μάστιγας θέλοντας να την κάνει ένα αιώνιο σύμβολο αγώνα κατά του φαινομένου. Η κατασκευή του θα γίνει αποκλειστικά από τον ίδιο σε δημόσια θέα και έναν βοηθό του, με τα χέρια του, μια κίνηση που υποδηλώνει την προσωπική του δέσμευση και την απευθείας σύνδεση με τον αγώνα κατά της βίας.
Η επιλογή της Νέας Παραλίας δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για έναν δημόσιο χώρο που προσελκύει πλήθος κόσμου καθημερινά, προσφέροντας την ευκαιρία να φτάσει το μήνυμα της ευαισθητοποίησης σε κάθε γωνιά της πόλης. Ο Περιφερειακός Σύμβουλος επιθυμεί το μνημείο να λειτουργήσει ως σημείο συνάντησης και προβληματισμού, ενθαρρύνοντας τον διάλογο γύρω από τα σοβαρά ζητήματα της σωματικής και ψυχολογικής βίας κατά των γυναικών.
Η απόφαση του κ. Ρόκου να κατασκευάσει το μνημείο με τα χέρια του υπογραμμίζει τη σημασία της προσωπικής συμμετοχής και της ευθύνης που έχουμε όλοι μας, κυρίως οι άνδρες να αγωνιστούμε κατά της βίας. Είναι μια πράξη που δείχνει ότι κάθε ένας από εμάς μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή, να γίνει φωνή για τις φωνές που δεν ακούγονται και να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων.
Αυτή η πρωτοβουλία δεν είναι μόνο μια ένδειξη αγάπης και σεβασμού για τη Ντόρα, αλλά και μια πρόσκληση για όλους μας να σταθούμε ενωμένοι ενάντια στη βία. Το μνημείο θα γίνει σύμβολο ελπίδας και αλλαγής, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι η κοινωνία μας οφείλει να προστατεύει και να σέβεται τις γυναίκες της.
Μέσα από αυτή την κίνηση, ο κ. Ρόκος μας καλεί να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και να δράσουμε ώστε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο χωρίς βία και φόβο. Αντίστοιχα μνημεία κατά των γυναικοκτονιών υπάρχουν στον κόσμο σύμφωνα με τον Κύριο Ρόκο που μας έδωσε αποκλειστική συνέντευξη, τα οποία έχουν κατασκευαστεί για να τιμήσουν τις γυναίκες που έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω βίας και γυναικοκτονιών.
Ένα από τα πιο γνωστά είναι το “Mujer de la Paz” (Γυναίκα της Ειρήνης) στο Μεξικό, το οποίο είναι αφιερωμένο στις γυναίκες που έχουν δολοφονηθεί από τη βία του εγκλήματος. Άλλο ένα χαρακτηριστικό μνημείο βρίσκεται στην Ιταλία, στην πόλη Μπολόνια, και είναι αφιερωμένο στις γυναίκες θύματα βίας. Εκτός από αυτά, πολλές χώρες και πόλεις έχουν δημιουργήσει μνημεία, μνημονεύματα ή δημόσιες εγκαταστάσεις για να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με το φαινόμενο της γυναικοκτονίας και να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων.
Αυτά τα μνημεία συνήθως λειτουργούν και ως χώροι συνάθροισης για διαμαρτυρίες και εκδηλώσεις που προωθούν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη βία κατά των γυναικών και την ανάγκη για κοινωνικές αλλαγές.
Αναμένουμε και άλλες αποκλειστικές πληροφορίες από τον κύριο Ρόκο ο οποίος σε συνέντευξη του μας αναφέρει πως θα είναι επανάσταση για την αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας με πανελλαδική εμβέλεια. Ας υποστηρίξουμε όλοι αυτή την προσπάθεια, ώστε το μνημείο να αποτελέσει ένα φάρο ελπίδας και μια καθημερινή υπενθύμιση για τον αγώνα κατά της βίας.
Η Ντόρα και όλες οι γυναίκες που υπήρξαν θύματα αυτής της άδικης πραγματικότητας αξίζουν να θυμόμαστε, να τιμούμε και να αγωνιζόμαστε για την αλλαγή.