Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Υπό τη σκιά του Brexit η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής

Αρχίζουν και… επισήμως από σήμερα οι πιέσεις αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία του διαζυγίου του με την Ε.Ε.

Ενώ φυσικά στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών οι ηγέτες των μελών της ΕΕ, θα προσπαθήσουν να αντλήσουν τα διδάγματα του Brexit και να βρουν τρόπους για να αποφύγουν τη μετάδοση.

Λίγες μόνο ώρες πριν την έναρξη της έκτακτης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσία σύσσωμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την άφιξη των ηγετών των 27 συν μίας χώρας, στη βελγική πρωτεύουσα έχουν ήδη καταφθάσει οι πολυπληθείς διπλωματικές αποστολές και τα σενάρια για το μέλλον της Ένωσης δίνουν και παίρνουν…

Χθες, 27/6, το Ηνωμένο Βασίλειο προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές για την ικανότητά του να ξεπεράσει την κρίση ενώ την ίδια ώρα δύο οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, ενώ η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να δώσουν «νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό σχέδιο».

Σκληρή απάντηση Γαλλίας- Γερμανίας- Ιταλίας

Ταυτόχρονα, οι τρεις χώρες, που αντιστοιχούν στις τρεις σημαντικότερες οικονομίες της ευρωζώνης, απέκλεισαν το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης με το Λονδίνο, όσο δεν διατυπώνεται επισήμως η αίτηση εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

μερκελ ολαντ

«Επ΄αυτού είμαστε βέβαιοι, δεν θα υπάρξουν επίσημες ή ανεπίσημες συνομιλίες για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, όσο δεν θα υπάρχει αίτηση εξόδου σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», προειδοποίησε χθες η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στο πλευρό του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, την παραμονή της διήμερης συνόδου κορυφής των Βρυξελλών.

Παράλληλα, με στόχο τη αποφυγή της θεωρίας του ντόμινο που συνεπάγεται έτσι την κατάρρευση της Ευρωπαϊκής ένωσης «θα παρουσιάσουμε μία πρόταση στους εταίρους μας» των άλλων χωρών της Ε.Ε. «για να δώσουμε νέα ώθηση» στο ευρωπαϊκό σχέδιο «κατά τη διάρκεια των προσεχών μηνών», ανήγγειλε η γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας ότι αυτή η ώθηση θα αφορά τους τομείς της άμυνας, της ανάπτυξης της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας.

Το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας προβλέπει τη διαδικασία εξόδου μιας χώρας από την Ε.Ε. Το ζήτημα όμως είναι πως κανένα άλλο κράτος – μέλος, ή ακόμα και το σύνολο αυτών, δεν μπορεί να αναγκάσει την Μεγάλη Βρετανία να επισπεύσει τις διαδικασίες αποχώρησης της.

Κάμερον: Το κοινοβούλιο δεν πρέπει να επιχειρήσει να μπλοκάρει το Brexit

Να μην επιχειρήσει να μπλοκάρει την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε το κοινοβούλιο της χώρας ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι To Brexit, ως αποτέλεσμα της ψήφου του βρετανικού λαού την προηγούμενη Πέμπτη, πρέπει τυπικά να εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Βουλή των Λόρδων, οι οποίες συναποτελούν το βρετανικό κοινοβούλιο.

Τι αναμένεται στο σημερινό δείπνο των ηγετών

Το σημερινό δείπνο των ηγετών της ΕΕ θα αφορά το Brexit με τις «εξηγήσεις» που θα δώσει ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

καμερον

«Από αυτήν την συζήτηση θα βγουν ορισμένες αρχές: η γνωστοποίηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, η επίσημη τοποθέτηση ότι στο πλαίσιο της κατάστασης αυτής, η Συνθήκη της Λισαβόνας ορίζει ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο», δηλαδή της ρήτρα αποχώρησης (άρθρο 50), δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες.

708455-brexit.jpg

 

Την επόμενη μέρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα συγκαλέσει ατύπως του 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, χωρίς τον Ντέιβιντ Κάμερον, για να συζητήσουν τις συνέπειες του διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Προσωπικά λυπάμαι που το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν θα υπάρχει ο διάλογος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, επισκεπτόμενος το Λονδίνο, έχοντας καλέσει προηγουμένως τους Ευρωπαίους «να μην χάσουν τη ψυχραιμία τους».

Γιούνκερ: Ξεκαθαρίστε τη θέση σας το συντομότερο δυνατό

Nα ξεκαθαρίσει την θέση της το συντομότερο δυνατό ζήτησε από τη Μεγάλη Βρετανία ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως.

γιουνκερ

Υπογραμμίζοντας το σεβασμό των Βρυξελλών στην έκβαση της κάλπης και τη λύπη για την απόφαση του βρετανικού λαού για έξοδο από την ΕΕ (Brexit) o Γιούνκερ τόνισε «Είμαι θλιμμένος μετά το αποτέλεσμα και δεν το κρύβω. Θα ήθελα το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μαζί μας» αλλά υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε να παρατείνουμε την αβεβαιότητα» ενώ απέκλεισε να ξεκινήσουν «άτυπες» διαπραγματεύσεις πριν την ενεργοποίηση του άρθρου 50.

Την ίδια ώρα ρώτησε: «Γιατί είστε εδώ;» τους ευρωβουλευτές του ευρωσκεπτικιστικού βρετανικού κόμματος UKIP, που δίνουν το παρών στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία συζητά τις επιπτώσεις που θα έχει στην Ε.Ε. το Brexit.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ